Nederland - 14 december 2018 - Beursbrink

Keuzevak blockchain in verschillende hogescholen

door STIJN

Blockchain wordt steeds meer aanzien als technologie van de toekomst dat vaker aan bod zal komen gezien de toepassingsmogelijkheden. De hogescholen Howest en Vives zijn hier alvast van overtuigd en implementeren het als keuzevak in hun opleidingsaanbod.

Steeds meer mensen zijn er van overtuigd dat blockchain alom vertegenwoordigd zal zijn in ons dagelijks leven. Dat kan gaan van complexe systemen binnen bedrijven tot je eigen koelkast. Op de hogescholen Howest en Vives vinden ze het zodanig belangrijk dat er lessen over worden gegeven.

Het wordt aangeboden als keuzevak op beide hogescholen omdat ze hun studenten willen voorbereiden op de toekomst. Blockchain gaat daar volgens hen ongetwijfeld deel van uit maken dus is het niet meer dan logisch om het vak ‘blockchain’ aan te bieden.

Blockchain

Zulk systeem controleert en registreert gegevens in een netwerk dat gedeeld wordt door een hoop computers die elk op hun beurt de gegevens verifiëren. Zo kan er bijvoorbeeld een systeem op poten worden gesteld tussen overheden om criminelen aan elkaar uit te leveren zonder het papierwerk of tussenkomst van ambassades.

Het is veilig en transparant, het is efficiënt en gefoefel kan niet. Of er gevaren zijn? Toch wel, want niemand kan inschatten wat er gebeurt als blockchain heel groot wordt.

Volgens Veerle Lahousse, opleidingshoofd bij Vives, kan blockchain ontzettend veel geld besparen in heel veel sectoren. In de logistieke sector alleen al zou er tot 500 miljard euro bespaard kunnen worden omwille van efficiëntere systemen en het uitschakelen van ‘tussenpersonen’ en dergelijke.

We bereiden onze studenten zo op de toekomst voor.

Het zal veel jobs overbodig maken maar het zal ook jobs creëren. Zo zullen er IT’ers en ingenieurs nodig zijn om blockchain systemen te maken en onderhouden bijvoorbeeld. De hogescholen gaan hun studenten klaarstomen om wegwijs te geraken met deze nieuwe technologie.

Bronnen: HLN

Foto: David Stankiewicz – Wikimedia – CC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel