Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
USA - 2 januari 2019 - VS

Wall Street begint 2019 met winst

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is op de eerste handelsdag van 2019 hoger gesloten, hoewel de winsten bescheiden waren.

De Dow Jones index eindigde 0,1 procent hoger op 23.346,24 punten, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index ook 0,1 procent won op 2.510,03 punten en de Nasdaq index 0,5 procent steeg naar 6.665,94 punten.

De aandelenmarkten kregen een zet in de rug dankzij een oplopende olieprijs, die zorgen over de economische groei wegnam.

Een februari-future voor een vat ruwe WTI-olie werd 2,5 procent duurder op 46,54 dollar.

Een rapport van persbureau Bloomberg wees op een daling van de olie-export door Saoedi-Arabië in december. Volgens dit rapport daalde de productie van 7,72 miljoen naar 7,25 miljoen vaten per dag.

“Wie denkt dat de Saoedi’s niet serieus zijn in hun poging om het beeld van een olie-overaanbod weg te nemen, kan hier beter nog maar eens over nadenken”, zei analist Phil Flynn van Price Futures Group.

Sinds dit jaar verlagen oliekartel OPEC en diverse partners hun dagproductie met 1,2 miljoen vaten. Daartoe werd in december besloten. De productieverlaging geldt in principe voor een periode van 6 maanden.

Een cijfer vannacht uit China zorgde aanvankelijk nog voor het nodige pessimisme.

“We zijn vandaag slecht gestart, door het Chinese PMI-cijfer, en dat is nu net een belangrijk cijfer om een recessie te voorspellen”, aldus Philippe Gijsels hoofd marktstrategie bij BNP Paribas Fortis woensdag tegenover ABM Financial News.

De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie daalde tot onder een stand van 50, wat duidt op krimp. “Voor het eerst komt het handelsdispuut hiermee tot uiting in de cijfers”, vond marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

“Als de PMI onder de vijftig gaat en dat een paar maanden aanhoudt is dat een belangrijke voorspeller”, voegde Gijsels toe.

Inkopers in de Amerikaanse industrie werden ook voorzichtiger, zo bleek vanmiddag uit cijfers van Markit, maar wel is er nog altijd sprake van groei.

De inkoopmanagersindex daalde van 55,3 in november naar 53,8 in december. Dat was het laagste niveau in 15 maanden.

Opvallend was de deelindex die het ondernemersvertrouwen weergeeft. Die daalde zelfs naar het laagste niveau sinds oktober 2016.

De gedeeltelijke shutdown van de federale overheid in Amerika duurt voort en ook een oplossing voor de handelsperikelen met China is nog niet gevonden.

Wel liet president Donald Trump via Twitter weten uit te kijken naar een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, nadat PBS News Hour meldde dat de Kim niet van plan is om kernwapens te testen of te maken, of aan anderen te geven, en klaar is om president Trump op elk moment te ontmoeten.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1344. Vanochtend voordat de aandelenmarkten in Europa openden was dit 1,1489.

Stijgers en dalers

Het aandeel Tesla ging hard onderuit. In het vierde kwartaal wist de fabrikant de productie en het aantal afleveringen op te voeren, maar voldeed desondanks niet aan de verwachtingen. Er werden in de laatste drie maanden van vorig jaar 90.700 auto’s afgeleverd door Tesla, waarvan 63.150 van Model 3. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden voor het laatste kwartaal gerekend op 92.000 afleveringen.

Tevens kondigde Tesla een prijsverlaging in de VS aan, nu een overheidssubsidie wordt gehalveerd. Het aandeel Tesla verloor 6,8 procent.

Amazon.com startte in het rood, nadat de retailgigant maandag al bekendmaakte zijn Whole-Foods-winkels in de Verenigde Staten verder uit te bouwen en uit te breiden. Het concern wil het bereik van de bezorgdienst, die bestellingen binnen twee uur aflevert, vergroten. Uiteindelijk eindigde het aandeel toch 2,5 procent hoger.

Ook andere tech-aandelen deden het goed. Facebook steeg 3,5 procent en het moederbedrijf van Google werd een procent duurder.

Dankzij de sterk oplopende olieprijzen behoorden Chevron en Exxon Mobile met winsten van 1,8 en 2,2 procent tot de grootste stijgers in de Dow30.

Uitblinker was Goldman Sachs met een koerswinst van 3 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Reageer op dit artikel