VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 30 september 2019 - Beursbrink

Olieprijzen dalen door PMI-cijfers China

door STIJN

De olieprijzen zijn maandag gedaald door het nieuws omtrent de Chinese PMI-cijfers. De economische vooruitzichten blijven zwak, ondanks dat de PMI-cijfers de voorspellingen van analisten hebben overtroffen. Het is vooral de handelsoorlog en de groeivertraging van de wereldeconomie die een neerwaartse druk blijven uitoefenen op de oliemarkten.

De oliemarkt is weer volop in beweging, de prijs voor Brent crude ging met 0,84 procent omlaag en de prijs van WTI crude ging met 0,63 procent naar beneden. De officiële Purchasing Managers’ Index steeg in september tot 49,8 punten, komende van 49,5. Op zich een verbetering maar het cijfer noteert nog altijd onder de 50 punten. Dat wil zeggen dat er nog altijd een krimp is.

Citigroup verklaart in een nota dat het PMI-cijfer nog altijd onder de 50 punten noteert en dat toont aan dat de economische ‘fundamentals’ nog altijd zwak zijn. De stijging van het PMI-cijfer betekent wel dat de binnenlandse economie goed weerstand biedt en dat de maatregelen werken.

The (Chinese) government will certainly step up fiscal and monetary efforts to boost domestic demand, which we believe can help stabilize, probably not accelerate, economic growth.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China blijft een grote druk uitoefenen op de wereldeconomie en dus ook op oliemarkt. Investeerders vrezen nog altijd dat de vraag flink gaat zakken waardoor het evenwicht nog meer uit balans zal geraken.

Ook de olieproductie van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco begint opnieuw toe te nemen, ze zitten momenteel al terug aan 11,3 miljoen vaten dag. Eerder zeiden ze ook al dat de herstellingswerken beter vlotten dan men had gedacht, hoewel hun deadline van volle capaciteit tegen eind deze maand niet gehaald zal worden. Daarenboven blijft de dreiging voor nieuwe aanvallen op het Saoedische Aramco groot.

Bronnen: Reuters

Foto: Paul Lowrey – Flickr – CC BY 2.0

 

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.