België - 21 oktober 2016 - Obligaties
door FRANCIS MUYSHONDT

Wat toont mega-emissie Saoedi-Arabië aan?

Saoedi-Arabië zette zijn eerste stappen op de internationale obligatiemarkten en haalde meteen $17,5 miljard op. Het land had veel meer kunnen plaatsen want er was vraag voor zo’n $67 miljard. Volgens de Financial Times heeft deze mega-emissie ons verschillende dingen geleerd.

Schuldpapier uit opkomende landen nog steeds populair

2016 is ongetwijfeld het jaar van de mega-obligatie want de drie grootste overheidsuitgiftes van opkomende landen aller tijden vonden dit jaar plaats. De uitgifte van Saoedi-Arabië is groter dan die van Argentinië, goed voor $16,5 miljard in april en van Qatar, goed voor $9 miljard in mei. Op 10 jaar bedroeg het rendement 3,25%, slechts 30 basispunten boven de uitgifte met dezelfde looptijd van Qatar. Laatsgenoemde beschikt nochtans over een veel betere rating. De enorme vraag naar de Saoedi-obligaties zorgde daarvoor.

Door rentedalingen en aankopen van centrale banken noteren maar liefst $12000 miljard obligaties in Europa, Japan en de VS met een negatief rendement. Vandaar dat er wereldwijd een enorme vraag is naar alles met rendement: bijna alle emissies van een opkomend land waren dit jaar dan ook een succes. En aangezien er vooral in Azië en Zuid-Amerika rendement te vinden, hebben deze regio’s veel geld kunnen aantrekken.

debt

Obligaties met lange looptijd in trek

Een zeer opmerkelijk gegeven bij de uitgifte van Saoedi-Arabië was dat er meer papier met een looptijd van 30 dan van 10 jaar werd verkocht. Nochtans verkiest de belegger in opkomende landen traditioneel voor kortlopende obligaties omdat deze een lager risico dragen (dat er iets fout loopt en de terugbetaling in het gedrang komt).

Saoedi-Arabië is niet zonder risico. Het land teert op olie en is weinig gediversifieerd. De olieprijs noteert nog altijd flink onder het niveau van enkele jaren terug terwijl de niet-oliegerelateerde economie in het land op het punt staat voor het eerst sinds 1987 een krimp te kennen. Er is bovendien heel wat geopolitieke onzekerheid in de regio.

De grote honger naar de 30-jarige obligatie zet echter een wereldwijde trend in de verf. Door de uitvlakking van de rentecurve in het westen willen beleggers van zodra ze een hogere rente kunnen krijgen voor langer vastklikken.

Voor Saoedi-Arabië is het menens

De beslissing van het Koninkrijk om een obligatie in dollar te lanceren, is het gevolg van de lage olieprijs, die de economie het voorbije anderhalf jaar een flinke klap heeft verkocht. Om het hoofd te kunnen bieden aan deze nieuwe realiteit heeft het land een ambitieus plan gelanceerd om de rol van de overheid te beperken onder meer via lagere lonen voor ambtenaren, minder infrastructuurwerken en de beursintroductie van Saudi Aramco, het grootste oliebedrijf ter wereld.

De verkoop van obligaties (en ophalen van buitenlands kapitaal) past in dit plan van normalisering van de economie. Er zullen nog uitgiftes volgen (zie hierna) want tegen 2020 zou het land al een overheidsschuld moeten hebben van 30% van het BBP tegen 8% vandaag. Saoedi-Arabië beseft wel dat het transparanter zal moeten zijn en extra hervormingen moeten doorvoeren.

Deze uitgifte is het begin van veel meer

Het land gaat de komende jaren voor zo’n $120 miljard aan staatspapier uitgeven. Er zullen dus nog heel wat obligaties worden gelanceerd. Het is een grondige wijziging in zijn financieringsplannen voor de komende jaren. Deze uitgifte mag dan wel een nieuw record zijn toch zal het slechts een derde van het begrotingstekort financieren, berekende Jason Tuvey, economist voor de regio bij Capital Economics.

Dit betekent dat de valutareserves van het land de komende jaren niet zullen dalen, voegt hij eraan. “Dit gegeven zou de vrees moeten wegnemen dat er een devaluatie van de riyal komt.”

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.