Macro Value - 1 februari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Rijkste man van Azië verliest $36 miljard door shortseller

De aandelen van bedrijven uit de Adani Group zijn de afgelopen dagen enorm gedaald. De beruchte shortseller Hindenburg Research heeft immers de aanval geopend op de bedrijvengroep, die eigendom is van de rijkste man van Azië Gautam Adani. Het vermogen van Adani is hierdoor met miljarden gedaald.

Enkele dagen geleden publiceerde shortseller Hindenburg een vernietigend rapport over Adani Group. Hindenburg beschuldigde Adani de grootste fraude in de geschiedenis van het bedrijfsleven te hebben georkestreerd.

Door deze beschuldigingen kelderden verschillende aandelen uit de bedrijvengroep. Hierdoor ging er reeds meer dan $65 miljard aan beurswaarde in rook op. Ook is Adani uit de top 10 van rijkste personen ter wereld gevallen. Dit jaar daalde zijn persoonlijk vermogen met meer dan $36 miljard.

Aanval op India

In het rapport van meer dan 400 pagina’s dat Adani Group dit weekend vrijgaf als reactie op de beschuldigingen, zei het bedrijf dat de beschuldigingen van Hindenburg een berekende aanval waren op India. Het noemde het rapport van Hindenburg een aanval op de onafhankelijkheid, integriteit en kwaliteit van de Indiase instellingen en het groeiverhaal en de ambitie van India.

Chief Financial Officer Jugeshinder Singh noemde het rapport van Hindenburg een flagrante leugen en had zijn vragen bij de timing hiervan. Adani Group was immers volop aan de slag om vers kapitaal op te halen bij investeerders.

Hindenburg was echter niet onder de indruk van het rapport van Adani Group. Volgens de shortseller ging het bedrijf elke belangrijke vraag uit de weg. Ook kan Adani zijn fraude volgens Hindenburg niet blijven verdoezelen door nationalisme.

Bron: CNBC
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Macro Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Macro Value

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.