Smallcap Pro - 27 januari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

“Grootste fraude in de geschiedenis”

Gautam Adani bestormde afgelopen jaar de lijst van rijkste mensen ter wereld. In een recordperiode klom hij op tot de 4e plek en op een bepaald moment was hij zelf de 2e rijkste persoon op aarde. Nu kan Adani echter in moeilijkheden geraken. Een beruchte shortseller heeft het immers op de Adani Group gemunt.

De afgelopen 3 jaar is het vermogen van Adani met maar liefst $100 miljard gestegen. Adani Group is een conglomeraat van bedrijven dat werkzaam is in sectoren als energie en vastgoed. De stijging van het vermogen van Adani is grotendeels te danken aan de bijzonder goede prestaties van de aandelen van de bedrijven uit zijn groep. Deze stegen in de afgelopen 3 jaar met gemiddeld 819%.

Vernietigend rapport

Volgens Hindenburg Research is dit liedje te mooi om waar te zijn. Het bedrijf startte daarom een onderzoek naar Adani en zijn bedrijven. Na meer dan 2 jaar onderzoek publiceerde het bedrijf eerder deze week zijn bevindingen.

Hindenburg Research bracht een vernietigend rapport uit over de bedrijven van de Adani Group. Het bedrijf beschuldigt Adani van massale koersmanipulatie en boekhoudkundige fraude over een periode van tientallen jaren.

Hiernaast hebben de bedrijven van Adani volgens Hindenburg een veel te hoge schuldenlast. Zelfs als je de beschuldigingen van Hindenburg negeert en enkel kijkt naar de fundamentals, is er volgens Hindenburg een neerwaarts risico van maar liefst 85%.

De belangrijkste bedrijven uit de groep hebben aanzienlijke schulden opgebouwd. Als onderpand hiervoor gebruikte ze hun, volgens Hindenburg opgeblazen, aandelen. Hierdoor staat de volledige groep op een zeer wankele financiële basis. Ook hebben 5 van de 7 belangrijke bedrijven een current ratio van minder dan 1, wat kan wijzen op liquiditeitsdruk op korte termijn.

Bron: Benzinga
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Smallcap Pro

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Smallcap Pro

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.