Macro Value - 17 februari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

3 AI aandelen met veel potentieel

2023 lijkt hét jaar te worden dat artificiële intelligentie (AI) doorbreekt. Nadat OpenAI haar chatbot ChatGPT lanceerde, is de wapenwedloop in de sector volledig losgebarsten. Beleggers kunnen hier hun graantje van meepikken.

Beleggers kunnen uiteraard investeren in de ontwikkelaars of financierders van de chatbots zoals Microsoft of Alphabet. Andere aandelen zoals computer hardware-aandelen kunnen echter ook profiteren van de AI-trend.

In dit artikel bespreken we 3 aandelen die volgens Motley Fool een boost kunnen krijgen door de aandacht voor AI.

Advanced Micro Devices (AMD)

Chipontwikkelaar AMD heeft een enorm succesvol 2022 achter de rug. Het datacenter segment verdubbelde afgelopen jaar bijna in omvang van $3,69 miljard aan inkomsten tot meer dan $6 miljard. Met de nieuwe chips die AMD ontwikkelt en die in 2023 uitkomen en tegemoet komen aan de geavanceerde computer- en AI-behoeften, ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Hoewel 2022 reeds zeer geslaagd was, heeft AMD nog steeds een groot potentieel om verder te groeien. Op dit moment is de gevestigde waarde Intel nog steeds de marktleider op het gebied van datacenterprocessoren, naar omvang gemeten. Intel gelooft dat haar grote, geïnstalleerde klantenbestand veel mogelijkheden biedt om de komende jaren meer inkomsten te verwerven wanneer datacenters hun chips moeten vervangen.

Hoewel dit waar kan zijn, lijkt de motor van Intel toch wat te sputteren. In 2022 daalde het datacenter segment van Intel met 15%. De chips van AMD zijn hiernaast van superieure kwaliteit, waardoor het bedrijf marktaandeel van Intel kan blijven wegsnoepen.

De aandelen van AMD zijn sinds hun bodem in oktober met zo’n 50% gestegen. Het bedrijf richt zich de laatste tijd meer op grote ondernemingen, waardoor het zich kan verzekeren van een recurrente kasstroom. Hiernaast zouden de winstmarges volgens analisten in de tweede helft van 2023 kunnen stijgen.

Aspen Technology

The Internet of Things is een term waar de meeste mensen reeds van gehoord hebben. Maar er bestaat ook zoiets als “AI of Things” (AIoT). Dat is een van de pijlers van het bedrijfsmodel van Aspen Technology. Het bedrijf maakt software en clouddiensten die bedrijven helpen hun industriële machines efficiënter te gebruiken.

AIoT speelt een centrale rol in het volledig geïntegreerde aspenONE-platform, dat alle elementen van de productie omvat, van engineering en ontwerp tot activabeheer en materialen. Het idee is om alles te meten met sensoren in de echte wereld, de gegevens te analyseren via geautomatiseerde software en beslissingen te nemen op basis van de uitkomst.

Deze software werd onlangs AspenTech DataWorks gedoopt. De software helpt bedrijven bij het opnemen en verwerken van een breed scala aan gegevens. Dankzij de software kunnen tijdrovende, handmatige gegevensinvoer geautomatiseerd worden. Processen waarvoor vroeger speciale afdelingen voor gegevensbeheer nodig waren, kunnen in enkele minuten worden opgezet en vervolgens jarenlang handsfree worden uitgevoerd.

Het is geen verrassing dat de AI-oplossingen van Aspen populair zijn bij ondernemingen van wereldklasse. Het bedrijf telt onder zijn klanten enkele van de grootste olie-, farmaceutische, consumptiegoederen- en voedselbedrijven ter wereld. Het langetermijndoel is een zelfoptimaliserende industriële fabriek waar elk proces in realtime wordt gemeten, geanalyseerd en aangepast en dit allemaal door de geautomatiseerde AI-tools van Aspen.

Super Micro Computer

Wie de AI-race uiteindelijk zal winnen, is moeilijk te voorspellen. Wat wel zeker is, is het feit dat AI enorm veel rekenkracht nodig heeft. Dat betekent dat datacenters vol staan met servers met de nieuwste, meest geavanceerde chips. Maar een grote uitdaging is dat deze chips enorme hoeveelheden elektriciteit nodig hebben om te draaien. En ze genereren ook veel warmte die gekoeld moet worden, wat de kosten nog verder opdrijft.

Hier komt Super Micro Computer kijken. Super Micro Computers is een “server assembler”, die anders werkt dan haar “gewone” collega’s. Ten eerste zijn de servers modulair gebouwd, waarbij onderdelen uitwisselbaar zijn. Dit maakt snelle massale aanpassing mogelijk, wat AI-datacenterbeheerders aantrekkelijk kunnen vinden.

Ten tweede kunnen met deze servers bepaalde componenten worden gewisseld of vernieuwd, in plaats van dat klanten een heel serversysteem moeten vervangen. Dit bespaart een hoop kosten. Ten derde is Super Micro Computers gevestigd in Silicon Valley en werkt nauw samen met alle grote CPU- en GPU-leveranciers. In combinatie met zijn modulaire ontwerpen stelt deze nauwe relatie Super Micro Computer in staat om zeer snel op de markt te komen.

Tot slot kan Super Micro Computer vertrouwen op de meest energie-efficiënte servers op de markt, dankzij zijn ontwerpen die computerbronnen efficiënt verdelen en de eigen vloeistofkoelsystemen van het bedrijf bevatten. Toen de elektriciteitskosten en andere inflatoire krachten vorig jaar een hoge vlucht namen, kenden Super Micro Computer een enorme instroom aan klanten waardoor de omzet en winst fors stegen.

Zelfs terwijl de bredere markt daalde, stegen de aandelen van Super Micro Computer het afgelopen jaar. Maar de stijging was niet het gevolg van een hype over toekomstige winsten die al dan niet zullen plaatsvinden, zoals het geval is bij andere AI-aandelen. De koers/winstverhouding van Super Micro daalde zelfs, omdat de groei van de winst per aandeel met 200% groter was dan de stijging van 124% van het aandeel.

Bron: Motley Fool
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Macro Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Macro Value

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

1 jaar geleden

Very well presented. Every quote was awesome and thanks for sharing the content. Keep sharing and keep motivating others.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.