Nederland - 1 februari 2022 - Beursbrink

India gaat digitale rupee lanceren

door STIJN

De Indiase centrale bank heeft laten weten dat ze een digitale versie van hun munt willen lanceren dit jaar of volgend jaar. De digitale rupee moet zorgen voor snellere transacties en een efficiëntere werking binnen de centrale bank. India kan moeilijk achterblijven gezien China hier al grote stappen in heeft gezet.

Een digitale rupee zal weldra realiteit worden. De Indiase centrale bank heeft bevestigd te werken aan een digitale valuta en wil deze lanceren in het financiële jaar 2022-2023 dat van start gaat op 1 april. Een digitale rupee moet zorgen voor meer efficiëntie en moet helpen met de groei van de digitale economie. Nirmala Sitharaman, minister van Financiën, is in ieder geval enthousiast.

Introduction of a central bank digital currency will give a boost, a big boost to the digital economy. Digital currency will also lead to a more efficient and cheaper currency management system.

Sitharaman gaf verder geen details, ook niet over hoe de digitale munt er zal uitzien en hoe ze zal werken. Het enige wat ze kwijt wou over de digitale rupee is dat er gebruik zal gemaakt worden van blockchain en andere technologieën. India wordt één van ’s werelds grootste economieën die gebruik gaat maken van een zogenoemde ‘central bank digital currency’ (CBDC).

Ook China is volop bezig met een digitale valuta, de e-CNY. De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, is reeds sinds 2014 aan het werken aan deze CBDC en is pas de afgelopen twee jaar gestart met de implementatie van de digitale munt aan de hand van loterijen in grote steden.

Meer adoptie

Ook Japan bekijkt een piste om CBDC’s te gebruiken, alsook de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika. Het ziet er naar uit dat digitale munten de wereld zullen gaan veroveren, maar dan gaat het hiet wel over gecentraliseerde digitale munten. Het feit dat overheden voorstander zijn van digitale munten, wil niet zeggen dat ze cryptomunten ongemoeid laten.

India, alsook China, hanteert bepaalde regels tegenover munten zoals bitcoin en ether. In China zijn ze bijzonder streng maar ook in India zijn ze aan het bekijken om regels en procedures in het leven te roepen. Dat maakt het cryptomunten globaal gezien niet gemakkelijker.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Pixahive

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.