Macro Value - 12 januari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

De 20 investeringsregels van Benjamin Graham

Benjamin Graham is de grondlegger van het value investing. Zijn boek “Security Analysis” is één van de meest gelezen beleggingsboeken ter wereld. Hiernaast was hij de mentor van Warren Buffett, mogelijk de beste belegger ooit.

In dit artikel bespreken we 20 beleggingsregels van Benjamin Graham die kunnen helpen om succes te boeken op de aandelenmarkten.

#1 Houd je emoties onder controle

Om succesvol te beleggen is het absoluut niet nodig om verschillende diploma’s te hebben of een uitzonderlijk hoog IQ te hebben.

Het is belangrijker om je emoties onder controle te houden. Bij dalende koersen verkopen beleggers uit paniek om nog niet meer geld te verliezen in plaats van aandelen bij te kopen bij deze goedkopere prijzen.

#2 Wees gedisciplineerd

Aandelen kunnen op korte termijn enorm schommelen. Dit maakt echter helemaal niet uit. Op lange termijn zullen de markten echter steeds stevig.

Wees daarom gedisciplineerd en laat je niet gek maken door anderen.

#3 Wees contrair

Een goede belegger is realistisch en verkoopt zijn aandelen aan optimisten en koopt deze van pessimisten. Het loont dus de moeite om tegen de stroom in te gaan.

Optimisten zullen een veel te hoge prijs betalen voor jouw aandelen terwijl pessimisten zo snel mogelijk van hun aandelen af willen. Maak hier als belegger gebruik van.

Buy stocks when there is blood in the streets.

#4 Financieel plan

Jaar na jaar de markten verslaan is een mooie doelstelling maar deze is zeer moeilijk haalbaar. Zelfs de meeste professionele beleggers slagen hier niet in.

Voor beleggers is het daarom belangrijker om een financieel plan te hebben. In dit plan moet je duidelijk maken waar je wil staan over X aantal jaren.

#5 Berenmarkten bieden kansen

Hoe vreemder de markten zich gedragen, hoe groter de kans voor beleggers. Berenmarkten zijn hier de ideale voorbeelden van.

Wanneer andere beleggers al hun aandelen verkopen uit angst voor verdere dalingen, is dit net het moment om bij te kopen. Het kan zeker zijn dat de markten verder dalen, maar wanneer het herstel zich inzet zal jij op de eerste rij staan.

#6 Je bent de eigenaar van een bedrijf

Beleggers mogen beleggen in aandelen niet gewoon zien als een leuke bezigheid. Wanneer zij aandelen kopen, moeten zij er zich van bewust zijn dat zij voor een deeltje eigenaar worden van een bedrijf.

Koop dus enkel aandelen van bedrijven waarin je gelooft en waarvan je ook echt eigenaar zou willen zijn.

#7 Aandelen stijgen op termijn

De jaren van 2019 tot 2021 waren uitzonderlijk goed voor de markten met dubbelcijferige stijgingen. Het jaar 2022 was dan weer uitzonderlijk slecht met een daling van bijna 20% voor de S&P 500. Deze uitzonderlijke goede en slechte tijden blijven echter niet duren.

Op lange termijn is de aandelenmarkt de beste plaats om uw geld in te investeren.

#8 Focus op de fundamenten

Tijdens stierenmarkten blijven aandelen stijgen en kunnen deze los komen te staan van de fundamenten. Waarderingsratio’s gaan door het dak zonder dat iemand hier erg in heeft.

Op lange termijn zullen deze ratio’s echter opnieuw dalen en zal de aandelenprijs altijd de onderliggende prestatie van een bedrijf volgen. Laat je daarom niet meeslepen en houd steeds de fundamenten in gedachten.

#9 Focus op jezelf

Beleggen draait niet om beter te zijn dan iemand anders. Het gaat erom om jezelf onder te controle te houden bij jou eigen beleggingsbeslissingen.

Houd je daarom steeds aan je investeringsplan en -doelstellingen, ongeacht wat anderen zeggen of doen.

#10 Gebruik Mr. Market in je voordeel

Mr. Market is één van de concepten waar Graham bekend mee is geworden. Hij stelde de markten voor als een zeer labiel persoon. Soms zou Mr. Market aandelen willen kopen aan torenhoge prijzen terwijl hij op een andere moment dan weer enkel zou willen verkopen tegen lage prijzen.

Maak gebruik van de volatiliteit van Mr. Market. Koop wanneer Mr. Market euforisch is en verkoop wanneer hij depressief is.

#11 Handel niet te veel

Een grote fout die beginnen beleggers maken, is te veel handelen. Zij proberen op elke koersbeweging te anticiperen en de markten te timen. Met deze strategie zal je echter enkel je broker rijk maken.

Koop of verkoop niet te vaak aandelen en geef deze de tijd om te stijgen. Hoe meer je handelt, hoe minder je immers overhoudt.

The best investor is a dead investor.

#12 Houd je kosten in de gaten

Elke belasting en kost die je betaalt, schaadt je beleggingsresultaten.

Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden. Zeker wanneer je ETFs koopt, moet je kijken of de kosten niet te hoog zijn in vergelijking met vergelijkbare fondsen.

#13 Weet waarom je koopt of verkoopt

Koop of verkoop nooit een aandeel enkel maar omdat het gestegen of gedaald is. Je moet weten waarom je een aandeel (ver)koopt.

Koop of verkoop een aandeel alleen als er belangrijke zaken veranderd zijn of als je een betere gelegenheid hebt gevonden.

#14 Koop onder de intrinsieke waarde

Graham was een grote voorstander om de intrinsieke of eerlijke waarde van een aandeel te berekenen. Wanneer je deze gevonden hebt, is het belangrijk om onder deze waarde te kopen. Je betaalt dan minder dan de prijs dat het aandeel intrinsiek waard is.

Hoe goedkoper je een aandeel koopt, hoe hoger je veiligheidsmarge is.

#15 Betaal nooit te veel

Een geweldig bedrijf is niet gelijk aan een geweldige investering als je te veel betaalt. Een investering waar je te veel voor betaalt, is vaak een garantie voor een slechte investering.

De huidige waardering van een onderneming vergelijken met de gemiddelde waardering van de afgelopen 5 jaar is een goede start.

#16 Speculeer nooit

Niemand weet in welke richting aandelen gaan bewegen op korte termijn. Veel speculanten proberen dit te voorspellen maar dit is een onmogelijk opdracht.

Beleg daarom alleen in bedrijven,die je jaren wilt aanhouden.

Mark Hanna uit The Wolf of Wall Street:

Nobody nobody knows if a stock is going to go up, down, sideways or in circles.

#17 Omarm volatiliteit

Beleggers zijn zeer angstig voor volatiliteit op de markten. Hun beleggingen kunnen immers op korte termijn met 10% dalen. Goede beleggers omarmen volatiliteit echter.

Koersschommelingen hebben slechts één betekenis voor de echte beleggers. Ze geven je de mogelijkheid om verstandig te kopen wanneer de koersen sterk dalen en verstandig te verkopen wanneer het aandeel te veel is gestegen.

#18 Maak gebruik van paniek op de markten

Berenmarkten en beurscrashes creëren enorme opportuniteiten voor beleggers. Wanneer de markten plots sterk dalen, creëert dit een ideaal moment om je posities te vergroten tegen lagere prijzen.

#19 Wees geduldig

Als je een langetermijnvisie hebt, moet je je geen zorgen maken over dagelijkse beursschommelingen.

De beste beleggers hebben veel geduld.

#20 Succesvol beleggen is risicobeheersing

Als je succesvol wilt beleggen moet je het risico beheersen. Beleggen gaat inherent gepaard met risico, maar je kan dit wel verkleinen. Diversifieer daarom voldoende, waardoor je portefeuille elke marktomstandigheid kan weerstaan.

Bron: Compounding Quality
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Macro Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Macro Value

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.