Smallcap Pro - 11 januari 2023 - Technologie
door VINCE

94% gedaald; dit groeiaandeel direct kopen in 2023?

De leidende actiecamera-fabrikant GoPro, wiens aandeel in 2014 openbaar werd genoteerd en in dat jaar gelijk zijn ATH aan $93,85 behaalde, koerst momenteel aan slechts $5,40. Dit lijkt een waarschuwend verhaal. Maar in dit artikel beargumenteren we waarom dit niet zo is en je wellicht kan overwegen om het aandeel te kopen. 

Hoewel het altijd een niche, eendimensionale business voor GoPro is geweest, breidt het bedrijf zijn adresseerbare markt uit door nieuwe cameravariaties toe te voegen. Maar het bouwt ook een portfolio van op abonnementen gebaseerde softwareproducten, die kunnen worden gebruikt door klanten die niet eens een GoPro hebben.

Hieronder waarom dat het bedrijf en zijn aandelenkoers dit jaar (en daarna) zou kunnen transformeren:

Waar GoPro is geweest en waar het naartoe gaat

Hoewel GoPro nog altijd de beste actiecamera’s op de markt ontwikkelt, is het voor hen lastig om hiermee te groeien. De markt van actiesport-liefhebbers is immers gelimiteerd, en mobiele telefoons hebben tegenwoordig ook uitstekende camera’s. Daarnaast verkoopt GoPro pas sinds kort direct aan klanten, i.p.v. uitsluitend via winkelketens. Dit was alvast een goede stap voor groei, want men verwacht deze directe verkoop voor 35% van de totale omzet in 2022 heeft gezorgd.

Dat cijfer blijft stijgen, en het biedt een aantal krachtige voordelen:

  1. Ten eerste gaan alle winsten van een verkocht product rechtstreeks in de zak van GoPro, omdat het niets aan de retailer hoeft af te staan.
  2. Ten tweede geeft rechtstreekse verkoop het bedrijf een directe communicatielijn met zijn klanten, zodat het hen kan upsellen en hen op de hoogte kan houden van nieuwe producten.

Dat is echt belangrijk, want GoPro heeft onlangs zijn meest verkochte ‘Hero’ camera uitgebreid van één model naar drie. Bovendien blijft het nieuwe inkomstenstromen opbouwen via softwareabonnementen. Met de mogelijkheid om deze updates rechtstreeks naar zijn klanten te pushen, kan het de opnamesnelheid verhogen en meer inkomsten genereren.

Abonnementen kunnen GoPro transformeren

De abonnementen business is compleet nieuw voor GoPro, maar het heeft een brutowinstmarge tussen de 70% en 80% (het dubbele van de camera-business marge). Tegen het derde kwartaal van 2022 hadden 2,1 miljoen mensen zich ingeschreven op het GoPro-abonnement van $49,99, dat hen verschillende kortingen en gebruiksvoordelen biedt. Dit leverde GoPro $75,6 miljoen op, wat slechts 6,5% van de $1,1 miljard aan totale omzet uitmaakt.

Maar gezien het recente kwartaalgroei-percentage van 55% (jaar op jaar), stijgen de abonnementsinkomsten zo snel dat het in de nabije toekomst waarschijnlijk een cruciaal onderdeel van GoPro’s activiteiten zal worden:

Daarnaast is er ook het $9,99 Quik-abonnement, dat via zijn app o.a. betere prestaties biedt dan de standaardcamera-app van een typische smartphone. Dit heeft tot nu toe 282.000 gebruikers, die per jaar $2,8 miljoen aan inkomsten voor GoPro betekenen. Quik is echter pas de basis van GoPro’s nieuwe editing-software, dat in 2023 uitgebracht zal worden. Hiermee breidt GoPro zijn adresseerbare markt uit van actiesporters, naar iedereen die content wil bewerken.

Wat deze veranderingen betekenen voor GoPro

Ten eerste zijn de nieuwe abonnementssegmenten nóg niet groot genoeg om echte impact op de omzet te maken, ondanks de krachtige groeipercentages. De uitbreiding van de camera-productlijn zou de omzet wel kunnen verhogen in de nabije toekomst. De hoge inflatie en stijgende rentetarieven beperken echter de financiën van huishoudens. Hierdoor zullen discretionaire artikelen zoals actiecamera’s minder snel gekocht worden en bedrijven als GoPro moeilijker aan sales komen.

Voor de winstgevendheid van GoPro geldt echter een ander verhaal. In 2022 behaalde het een totale winst van $125 miljoen. Maar in 2023 verwacht GoPro zo’n extra $70 a $80 miljoen aan winst via abonnementen.

Dus hoewel de algehele omzetgroei de komende twee jaar misschien traag blijft, zou GoPro een aanzienlijk winstgevender bedrijf moeten worden. GoPro-aandelen worden verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 6,8, op basis van de $0,77 winst per aandeel over 12 maanden. Ter vergelijking, de Nasdaq-100 tech-index handelt tegen een K/W van 23,4. Dit impliceert dat GoPro-aandelen veel goedkoper handelen dan de bredere markt. Dit levert een geweldig risk-to-reward scenario.

Zouden we nu investeren in GoPro?

De groeipotentie van GoPro met de cameravariaties en de abonnementen business is zeker interessant om in de gaten te houden. Maar voordat je de beurs opduikt om het aandeel te kopen, zou je eerst eens ons Playbook kunnen lezen.

In het Playbook is onder meer de visie van onze analisten op de gehele groeisector te vinden! GoPro wordt hier niet specifiek behandelt.

Het complete Playbook is enkel toegankelijk voor abonnees van de BeursBits!

Bron: Fool.com

Foto: iStock

——

Lees ook deze artikelen:


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Smallcap Pro

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Smallcap Pro

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.