Cryptoknallers - 10 januari 2023 - crypto
door VINCE

Huidige staat van cryptomarkt in 8 grafieken

Nu het nieuwe jaar is begonnen, is het een mooi moment om een blik te werpen op de huidige staat van de cryptomarkt. Het algemene beeld ervan is iedereen wel bekend mee, het ziet er namelijk nog steeds somber uit op de markten sinds het FTX-debacle. Maar hoe verbeeldt dit zich in 8 verschillende grafieken?

De procentuele stijgingen en dalingen die we hieronder benoemen, gaan allemaal over de prestatie die in de maand december is neergezet t.o.v. november. Met deze cijfers zijn we het nieuwe jaar 2023 ingegaan.

#1 Totaal on-chain volume van BTC en ETH

Bij de eerste grafiek kijken we naar de twee grootste coins op de markt, BTC en ETH. In onderstaande grafiek zie je namelijk het maandelijkse handelsvolume van de munten, over de afgelopen vier jaar:

Zoals duidelijk opvalt is het hard omlaag gegaan met de volumes. Alleen al in de maand december daalde het totaal volume met -44,6%, naar $144 miljard (BTC’s volume daalde -41.1% en die van ETH met -49.6%). Een lager volume dan dat zagen we voor het laatst in oktober 2020!

#2 Totaal on-chain volume van stablecoins

Ook 7 grote stablecoins zagen een daling in volume (zie in de afbeelding welke coins het betreft). Wel een stuk minder dan BTC en ETH samen. Het volume daalde namelijk met -27,5%, naar $665,9 miljard. Zie de grafiek hieronder:

Ondanks dat ook dit handelsvolume daalde, ziet het beeld er wel anders uit dan bij BTC en ETH. Het daalde namelijk wel, maar in november behaalde het nog een All-Time High. En het volume in december was nog steeds hoger dan in oktober. Relatief dus een veel betere prestatie voor stablecoins.

#3 Maandelijks volume van NFT-marktplaatsen

Het volume op NFT-marktplaatsen op Ethereum als OpenSea nam wel toe. Het maandelijks volume van 7 grote NFT-marktplaatsen steeg met 5,2% naar een totaal van $401 miljoen:

Hoewel het in december dus enigszins toenam, zijn de volumes in deze sector al sinds juni 2022 hard gedaald. Op de ATH in januari 2022 haalde ze nog een totaal volume van meer dan $5 miljard binnen!

Wel verwachten veel grote analisten dat de populariteit van NFTs in de komende perioden weer kan groeien. Hiervoor zal naast de kunstplaatjes, de use-case bij bijvoorbeeld digitale identiteiten, lidmaatschappen, abonnementen, enz. moeten groeien. Dit lees je terug in dit artikel!

#4 Legitieme volumes van centrale handelsbeurzen

De handelsvolumes, en ook de populariteit, van centrale handelsbeurzen (CEX) zijn hard gedaald na het FTX-debacle in november. In december daalde het namelijk met -46,9%, naar $357,5 miljard! Zie het volume-verloop en ook welke CEX’s zijn gebruikt in onderstaande afbeelding:

#5 Marktaandelen van de CEX handelsvolumes

We blijven nog even bij de centrale exchanges. Het bovenstaande totaalvolume, bestaat namelijk uit enkele opmerkelijke marktaandelen. Zo heeft Binance een marktaandeel in volume van maar liefst 77,8%, Coinbase 9,8%, Kraken 3,9% en BTSE 2,1%. Een simpel optelsommetje laat zien dat deze vier handelsbeurzen goed zijn voor 93,6% van het handelsvolume!

Zie de marktaandelen in onderstaande grafiek (Binance en kleinere CEX’en zijn weggelaten voor overzichtelijkheid):

#6 & 7 Handelsvolume in BTC en ETH futures

Ten eerste daalde de Open Interest (OI) van zowel BTC als ETH futures (BTC: -7%, ETH: -8,3%). Daarnaast daalde ook de handelsvolumes van beide futures. Zo daalde het maandelijkse volume voor BTC futures met -39% naar $379 miljard:

Wat ETH futures betreft, daalde het maandelijkse volume met -38,6% tot $364 miljard:

#8 Handelsvolume in BTC en ETH opties

Op het gebied van opties is de Open Interest ook gedaald voor zowel BTC als ETH opties (BTC: -30%, ETH: -43,1%), en het handelsvolume daalde ook voor beide.

Het maandelijkse optievolume van BTC daalde met -42,1% tot $7,7 miljard (ETH: -45% tot $5,5 miljard):

Wat betreft de bovenstaande handelsvolumes hebben ze dus bijna allemaal flinke stappen achteruit gezet in december! Alleen de NFT-marktplaatsen zagen een kleine toename in handelsvolume, maar die is vrijwel te verwaarlozen tegenover de volumes die ze eerder hadden.

Daarnaast valt wel op dat stablecoins, ondanks dat het handelsvolume daalde, zeker niet ver van zijn ATH afzit. Ook zit het in tegenstelling tot de rest duidelijk niet in een dal.

——

Lees ook deze artikelen:

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Cryptoknallers

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Cryptoknallers

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.