Cryptoknallers - 9 januari 2023 - crypto
door VINCE

Crypto outlook 2023: dit verwachten de grootste analisten

Het jaar 2022 is inmiddels aan zijn einde gekomen, en daarom publiceerde veel analisten hun vooruitzichten voor de cryptomarkt in 2023. In dit artikel behandelen we verscheidene trends die het meest naar voren kwamen in de outlooks van verschillende zwaargewichten.

De bedrijven die hun outlooks voor 2023 presenteerden zijn Fisher8, VanEck, Messari, Pantera Capital, Coinbase, New Order, Arca Funds, PwC en A16Z.

De cryptomarkt herstelt

De cryptomarkt heeft een zwaar jaar achter de rug, met o.a. debacles als die van FTX. Men geeft echter aan dat de ‘grote reset’ nodig was om een toekomstige opwaartse trend mogelijk te maken. In 2023 wordt er verwacht dat de markt in ieder geval herstelt, en de uptrends daarna dus aan zullen houden.

BTC zal de komende tijd nog de beste optie zijn van veel mensen voor de aanstaande wereldwijde trendverschuiving, terwijl het sentiment rondom soevereine valuta’s verandert. Naast BTC zal men ook vluchten naar ‘kwaliteitstokens’ als ETH.

Door de grotere interesse naar BTC en ETH zullen veel altcoins (verzamelnaam voor munten buiten Bitcoin) het een stuk minder goed gaan doen. Er zullen zeker een paar uitzonderingen zijn die wel goed presteren, zoals bijvoorbeeld GMX die is gekoppeld aan een exchange.

Wel zal de capitulatie van Bitcoin-mining leiden tot een consolidatie van de mijnbouwruimte. Hierbij zullen oneconomische miners gedwongen worden te sluiten.

DeFi en NFTs groeien

Voor Decentralized Finance (DeFi) verwacht men mooie groei. Het zal dan ook boven Centralized Finance (CeFi) uit gaan groeien, aangezien DeFi zijn use-case heeft bewezen tijdens het instorten van CeFi in de tweede helft van 2022. O.a. het centraal besturen van de handelsbeurs FTX bleek niet rechtvaardig te werken.

Ook het traditionele financiële systeem (TradFi) zal zijn marktaandeel beginnen te verliezen aan DeFi. Geld uit het traditionele systeem zal de DeFi-wereld binnen vloeien om er te bouwen, TradFi zal fysieke activa tokeniseren en wettelijk toegestane DeFi protocollen zullen worden gebouwd. Om retail het snelst aan de wereld van DeFi toe te voegen, zal TradFi moeten leren hoe ze DeFi beheren.

Hierbij zal ook de Zero-knowledge proof (ZKP) technologie flinke groei in adoptie zien. Lees hier wat deze technologie inhoudt en wat precies zijn functies en voordelen zijn.

Naast dat er verwacht wordt dat 2023 een goed jaar zal zijn voor DeFi, zal dit ook gelden voor NFTs. Nu staan deze nog voornamelijk bekend als kunstafbeeldingen zonder enige functies, denk aan NFTs als Bored Apes en CryptoPunks.

Echter kan de use-case voor NFTs veel groter gaan worden. Een NFT is letterlijk een token met daarin niet-vervangbare data opgeslagen. Dit hoeft dus niet een plaatje van een aap zijn, maar kan ook worden toegepast bij digitale identiteiten, lidmaatschappen, abonnementen, enz.

Overige interessante trends

In veel outlooks kwamen ook positieve verwachtingen over stablecoins naar voren. Zo verwacht men vijf keer zo veel stablecoins in omloop t.o.v. 2021. Dit geeft aan dat marktdeelnemers bereid zijn om in tijden van een recessie het digitale financiële systeem te behouden. Dat betekent ook dat wanneer het vertrouwen in de markt terugkeert, crypto en stablecoins veel gemakkelijker wereldwijd geïmplementeerd kunnen worden.

Veel DeFi-protocollen zien de grote potentie van stablecoins, en lanceren daarom hun eigen stablecoin. Men verwacht dat er tenminste één nieuwe decentrale stablecoin een marketcap van $1 miljard zal behalen in 2023.

Tenslotte werd er in alle rapporten gesproken over de regelgeving in de cryptomarkt. Overheden zijn hard aan het werk om duidelijke regels te creëren voor de markt, maar met de snelle ontwikkeling ervan is dat een lastige taak. Ieder rapport gaf min of meer hun idee van hoe de regelgeving “zou moeten zijn”, maar uiteindelijk is het natuurlijk aan de overheden om wetten op te stellen.

——

Lees ook deze artikelen:

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Cryptoknallers

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Cryptoknallers

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.