• Kennisbank

  >
 • F >
 • Alles wat je moet weten over het handelen in futures

Alles wat je moet weten over het handelen in futures

Nagenoeg iedereen die op zoek gaat naar manieren om te beleggen zal de term ‘futures’ wel eens voorbij hebben zien komen. Futures zijn beleggingsinstrumenten voor op de aandelenmarkten. Nu zegt dit je natuurlijk nog niet zo heel erg veel, niet voor niets dat je bij dit artikel terecht bent gekomen.

Hieronder zullen wij je het een en ander laten zien over de handel in futures. Zo weet je precies wat je te wachten staat bij het beleggen!

Wat zijn futures?

Futures zijn financiële contracten die de partijen verplichten om een zogeheten actief te verhandelen op een vooraf bepaalde datum en prijs in de toekomst. Hier moet de koper of de verkoper de onderliggende waarde kopen of verkopen tegen de vastgestelde prijs, ongeacht de huidige marktprijs op de expiratiedatum (datum dat het contract afloopt).

Onderliggende activa kunnen bijvoorbeeld fysieke grondstoffen als goud of zilver zijn, maar het kan ook gaan om andere financiële instrumenten zoals bijvoorbeeld aandelen.

Futures-contracten geven de hoeveelheid van de onderliggende waarde aan en zijn gestandaardiseerd om de handel op een futures beurs wat makkelijker te maken. Futures kunnen worden gebruikt voor hedging of handelsspeculatie.

Futures – ook nog wel eens aangeduid als termijncontracten – geven handelaren de mogelijkheid om een prijs van de onderliggende waarde of grondstof als het ware vast te zetten. Futures worden geïdentificeerd aan de hand van hun vervalmaand. Een goud futures-contract voor december loopt bijvoorbeeld af in december. Dit is niet zo moeilijk om te onthouden dus. Nu is het wel zo dat er een groot aantal soorten futures te vinden zijn, dit maakt het al wat lastiger. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Grondstoffen futures, zoals de futures in ruwe olie, aardgas, maïs en rijst
 • Aandelenindex futures zoals de S&P 500-index
 • Valuta futures, inclusief die voor de euro en het Britse pond
 • Edelmetaal futures voor goud en zilver
 • U.S. Treasury futures voor obligaties en andere producten

Mini en Micro futures – fractie van reguliere futures

Naast het onderscheid tussen de verschillende soorten futures is er nog een onderscheid tussen de grootte van een future. We hebben het hier over een Micro en een Mini future. Hieronder hebben we het onderscheid wat beter voor je uiteengezet:

 • Mini Future – Een mini future is een termijncontract dat maar een fractie van de waarde van een standaard future is. Deze mini futures worden voornamelijk verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange (CME) en zijn beschikbaar voor een groot aantal indexen. Denk hier bijvoorbeeld aan de NASDAQ 100, S&P 500, S&P MidCap 400 en Russell 2000.
 • Micro future – Dit type future is nagenoeg hetzelfde als een Mini Future, alleen is een Micro Future nog net even iets kleiner. Dit type future heeft een waarde van 1/10 van de standaard Mini Future. Dit maakt het een prima keuze voor de mensen die met een lager bedrag willen beleggen of die graag een groot aantal verschillende future opties willen openhouden.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.