Energy - 21 oktober 2022 - Energie
door VINCE

BP doet grootste biogas-acquisitie ooit

Archaea Energy, een van de grootste producenten van hernieuwbaar aardgas in de VS, is onlangs overgenomen door BP. Dit gebeurde aan een waardering van 4,1 miljard dollar. Abonnees van het Energy Rapport volgden dit aandeel al langer, en wisten hierdoor 76% winst te pakken op de overname.

Dat Archaea wordt overgenomen voor 4,1 miljard dollar, maakt deze overname trouwens de grootste biogas-acquisitie ooit! Hierop reageerde de koers flink, zoals hieronder te zien is, en pakten abonnees van het Energy en Resources Rapport dus een mooie winst van 76%:

Afbeelding: de koersgrafiek van Archaea, met ruim 76% winst voor het Energy & Resources Rapport van BeursBrink

BP breidt activiteit in de biogassector flink uit

De wens van BP om de activiteiten op het gebied van alternatieve brandstoffen uit te breiden, stamt al uit 2020, toen Bernard Looney CEO werd. Hij maakte namelijk de belofte om de uitstoot van broeikasgassen en de olie- en gasproductie van BP te verminderen en tegelijkertijd zijn activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie te laten groeien. Hiermee speelt hij in op zijn verwachting dat deze sector tegen 2050 een factor 25 gegroeid zal zijn.

Zelf produceert BP al 11.000 ‘barrels of oil equivalent per day’ (BOE/D). BOE/D is een eenheid van energie die is gebaseerd op de geschatte energie die vrijkomt bij het verbranden van één vat (~160 liter) ruwe olie, per dag. Via Archaea willen ze aan de 11.000 nog eens 30.000 BOE/D toevoegen!

Looney zegt met de overname ook de wens van consumenten te vervullen:

This is a product that our customers want. Utilities and transportation companies seeking to reduce their carbon footprint want to use biogas as a fuel.

Onbekende maar grote kansen voor beleggers

Toch zien veel mensen dit soort deals in de energiesector over het hoofd. Dit komt doordat, in tegenstelling tot technologiebedrijven zoals Nvidia en Meta, veel energiebedrijven juist erg op de achtergrond actief zijn en niet zo bekend bij het grote publiek.

Hartstikke zonde, omdat er in deze sector nu juist veel dingen gebeuren. Door de wereldwijde energiecrisis is de sector volop in beweging en zijn er genoeg kansen te rapen voor beleggers die net wat verder kijken dan hun neus lang is.

Een aantal artikelen over de wereldwijde energiecrisis die we eerder publiceerden vind je hieronder:

Energy & Resources Rapport

Het dieper kijken in de markt is precies wat wij doen bij het Resources Rapport, een onderdeel van het Energy & Resources Rapport bij BeursBrink. Het Energy en Resources Rapport richt zich op energie- en materiaalaandelen. Dit is zeker voor beleggers geschikt die de sector van dichtbij willen opvolgen en behoefte hebben aan wekelijkse updates, maandelijkse rapportages en modelportefeuilles.

In het rapport vind je bijvoorbeeld bedrijven actief in de olie, steenkool, kernenergie, windenergie, maar ook toeleveranciers aan de industrie. Daarbij kijken we vooral naar small- en midcaps in de energie- en resourcessector, die nu – bijzonder genoeg – heel aantrekkelijk zijn gewaardeerd. Dit zie je terug in de onderstaande afbeelding waar de waarderingen van smallcaps zijn gemeten in de Forward P/E ratio (koers-winstverhouding met voorspelde winsten):

Momenteel staan de waarderingen dus bijna op het laagste niveau sinds 1995. Met zulke waarderingen zijn kansen te pakken die, vooral in de huidige markten, zeer belangrijk zijn om niet te missen als belegger. Zoals bijvoorbeeld winsten van 76% op bedrijven als Archaea.

Dit soort kansen niet laten liggen? Abonneer je dan via deze link op het Energy en Resources Rapport.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.