Energy - 31 mei 2019 - Aandelen
door MARNIX VRIEZE

Beleggen in grondstoffen – Wat je moet weten | Beursbrink

Beleggen in grondstoffen is iets wat heel veel beleggers al doen. Of het nu gaat om een positie in Shell of zelfs door een simpele tracker op de AEX-index: de kans is heel groot, dat u als belegger al een grondstoffenpositie heeft. Maar er is veel meer dan alleen Shell. En de kansen voor grondstofinvesteringen, worden alleen maar interessanter. In dit artikel leggen we uit welke kansen er nu voor beleggers zijn.

De meeste beleggers denken bij grondstoffen al snel aan olie, zilver en goud. En dat klopt: grondstoffen zijn per definitie materialen die worden gebruikt om iets te maken. Daarbij kan je onderscheid maken tussen ‘zachte’ grondstoffen en ‘harde grondstoffen’.

Zachte grondstoffen is eigenlijk de slechte vertaling van wat we in Engelse beurstermen ook wel kennen als soft commodities. Daarmee wordt gedoeld op gewassen, zoals rijst, sojabonen, graag en bijvoorbeeld hout. Daarnaast heb je de harde grondstoffen, waar je als belegger meestal als eerst aan denkt: olie, ijzererts.

Waarom is beleggen in de grondstoffemarkt interessant?

Of het nu gaat om olie, gas, steenkool of zilver: het zijn uiteindelijk allemaal ‘eindige’ grondstoffen. Dat wil zeggen dat de grondstoffen op een zeker moment opraken, omdat ze niet opnieuw gemaakt kunnen worden. Het tegenovergestelde bestaat ook, de hernieuwbare brandstoffen waarbij je kan denken aan wind, solar en hout.

De normale prijstheorie stelt dat hoe meer vraag er is naar een product, hoe hoger de prijs kan komen. En dat is direct de achterliggende gedachte achter een grondstofbelegging: als het economisch goed gaat en er veel vraag is naar producten, verbrandt de wereld letterlijk veel meer grondstoffen dan in een slechte economie. De transportsector draait meer uren, en heeft meer olie nodig. Er wordt meer geproduceerd, dus de vraag naar gas zal ook stijgen. Meer geproduceerde laptops en telefoons? De vraag naar zilver neemt toe.

Dit effect wordt nog eens versterkt door het eindigende karakter van veel grondstoffen. Waarbij er nog een grote fundamentele drijfveer is: de bevolking groeit en arme landen ontwikkelen zich langzaam maar zeker tot wat meer rijke (of minder arme) landen. Met meer consumptie als gevolg.

Een zeer beredeneerde gok

In dicht licht bezien, is een grondstoffeninvestering vooral een zeer beredeneerde gok dat de bevolking zal blijven toenemen en diezelfde bevolking zal blijven consumeren. Als de historie in dat geval enig houvast mag bieden, heeft deze theorie inderdaad een grote kans op succes.

  • Er is altijd vraag naar grondstoffen zoals olie en gas
  • In een goede economie, neemt die vraag alleen maar toe
  • Maar veel grondstofbronnen zijn uiteindelijk ‘eindig’
  • Waardoor in theorie, de prijs van grondstoffen vroeg of laat zal toenemen

Toch is dit maar de helft van het verhaal. Want iedereen die al even meedraait op de financiele markten, weet dat veel grondstofbedrijven helemaal niet in lijn hoeven te lopen met de economie. Een jarenlange economische groei is namelijk niet altijd een garantie voor stijgende grondstofprijzen.

Dat de grondstofprijzen niet 1 op 1 de economische groei (of vraag) volgen, heeft te maken met verschillende factoren. Bijvoorbeeld dat grondstoffen bij een te hoge prijsstijging voor veel mensen niet meer interessant worden: gaat benzine naar 6 euro per liter omdat de olieprijs richting de 350 dollar per vat stijgt? Dan stapt iedereen over op een Nissan Leaf.

Maar, op lange termijn mogen we wel stellen dat de vraag naar grondstoffen toeneemt terwijl het aanbod langzaam maar zeker slinkt. Dat betekent niet dat grondstoffen daardoor een 100% zekere belegging zijn, want we hebben allemaal gezien dat de komst van bijvoorbeeld elektrische auto’s, consumenten steeds minder afhankelijk maken van olie.

Dan krijg je natuurlijk de hele logische vraag: waarom zou je dan uberhaupt investeren in grondstoffen?

  • Lage correlatie biedt diversificatievoordeel: veel grondstoffen bewegen helemaal niet zo nauw in lijn met de aandelenmarkten. Goed heeft bijvoorbeeld een negatieve correlatie van -0.2 met de S&P 500 index, wat kortweg betekent dat goud gemiddeld genomen stijgt als de S&P 500 daalt.
  • Een inflatiebeschermer: hoewel er geen stevige correlatie is met aandelenmarkten, zijn veel grondstoffen wel heel gevoelig voor inflatie en bieden ze een goede hedge tegen geldontwaarding. Er zijn maar weinig assets die echt profiteren als inflatie toeslaat en grondstoffen behoren tot dat selecte groepje.
  • Superieure rendementen: hoewel het niet heel vaak gebeurt, is het wel zo dat als grondstoffen eenmaal goed bewegen, er geen houden meer aan is. Er zijn maar weinig activa’s die in een jaar met 200 tot 400% kunnen stijgen. Maar in een grondstoffenbullmarket, is dat niet heel ongewoon.

Een paar grondstoffen uitgelicht…

Naast olie, zijn er nog veel meer grondstoffen waar je als belegger zeker naar mag kijken. We hebben hieronder wat grondstoffen op een rijtje gezet. Ben je zelf geïnteresseerd in grondstoffen? Kijk dan eens naar ons energy rapport, waar we veel meer ingaan op dit soort thema’s.

Lithium

Lithium, het derde element op de periodieke tabel van de elementen, is een zacht, zilvergrijs alkalimetaal. Het is het lichtste metaal, van alle metaalsoorten, en de korst van de aarde bevat ongeveer 20 deeltjes lithium, per miljoen deeltjes. De oceaan bevat ongeveer 0,17 deeltjes per miljoen.

Lithium kan niet gewonnen worden in zijn originele vorm, omdat het zeer reactief is. Lithium is zeer licht ontvlambaar, en kan zelfs reageren met water. Het is hierdoor ook dat lithiumbatterijen kunnen ontploffen indien ze blootgesteld worden aan hoge temperaturen.

Lithiummineralen worden meestal ontgonnen uit gebergte of uit zout dat lithiumchloride bevat. Dit zout kan gewonnen worden in pekelwater (zoutheid is enorm hoog ten opzichte van normaal zoutwater).

Lithium heeft veel industriële toepassingen. Het wordt gebruikt in glas, keramiek, farmaceutica, aluminium- en magnesiumlegeringen (behuizingen voor draagbare apparatuur zoals fototoestellen, handboormachines en kettingzagen), maar de grootste potentiële markt voor lithium is de batterijmarkt (zowel voertuigen, als consumentengoederen).

Kobalt

Kobalt wordt vaak gebruikt als een kathode in lithiumbatterijen. Een kathode is een elektrische geleider waarlangs elektronen een elektrolyt binnengeleid worden. De tegengestelde pool van een kathode, heet de anode.

Kobalt is (net zoals Lithium) een redelijk zeldzaam metaal, aangezien slechts 0,001 procent van de korst van de aarde kobalt bevat.

Toch is het materiaal makkelijk te vinden, omdat het vaak met andere mijnbouwactiviteiten gevonden wordt en gescheiden kan worden van andere metalen zoals ijzererts, lood of zilver.

Kobalt is een strategisch belangrijk metaal voor veel commerciële, industriële en militaire toepassingen. Het meeste kobalt wordt momenteel gebruikt voor de gasturbines van vliegtuigmotoren, magneten, roestvrije legeringen, harde metalen en diamantgereedschap. In de chemische sector wordt kobalt gebruikt als droogstof in verf, vernis en inkt.

De bevoorrading voor kobalt werd vroeger enkel gemaakt met oog op deze niche industrieën en sectoren, maar binnenkort zal er heel wat meer kobalt nodig zijn om aan de toekomstige vraag van elektrische auto’s en grote herlaadbare muurbatterijen te voldoen.

Tegen 2025 verwacht zakenbank UBS dat er jaarlijks 14 miljoen elektrische voertuigen verkocht zullen worden. Op dit moment zijn dat er nog maar ~300.000.

Dat er een tekort zal ontstaan naar kobalt, lijkt zo goed als een zekerheid.

Olie

 

Pas tegen 2025 zouden elektrische voertuigen zonder subsidies prijscompetitief kunnen zijn ten opzichte van normale auto’s, en tot die tijd zullen automakers zich niet haasten om volledige elektrische modellen te bouwen voor de massa. Bovendien zal het aantal elektrische auto’s t.o.v. de totale autovloot tegen 2020 nog maar een miserabele 1% bedragen. Tegen 2025 zal dat nog maar 2% zijn.

beleggen grondstoffen olie aandelenKortom: Er zullen de komende decennia nog steeds heel wat hybride auto’s en auto’s met een gewone verbrandingsmotor op de baan zijn.

En dan houden we nog geen rekening met de groeiende middenklasse van de groeilanden die steeds meer energie nodig heeft, de klok rond. Tegen 2025 zullen er 1 miljard meer mensen bijgekomen zijn die tot de middenklasse behoren. Dit zal de consumptie van olie blijven aanwakkeren.

Olie wordt gebruikt voor tal van doeleinden (bijna alle producten bevatten wel een vorm van olie). Dagelijks wordt de wereldvoorraad aardolie met 85 miljoen vaten verminderd. Dat zijn 1000 vaten per seconde. De productie van olie zal volgens het IEA (Internationaal Energie Agentschap) pieken rond 2030 en daarna afkalven.

Vanadium

 

Vanadium is een medium-hard metaal met een staalblauwe kleur, dat gebruikt wordt binnen de industriële wereld omwille van zijn sterke kwaliteiten (buigzaamheid, handelbaarheid en corrosiebestendige eigenschappen).

beleggen vanadiumHet metaal komt niet zomaar vrij voor, maar kan gevonden worden in ongeveer 65 andere mineralen. Vanadium wordt meestal bekomen door verpletterde ertsen te verwarmen (+ door magnesium toe te voegen). Ongeveer 98% van het gewonnen vanadium komt uit Zuid-Afrika, Rusland en China.

Vanadium is erg populair om staal te versterken. Wanneer je vanadium kan verbinden met titanium, dan krijg je het beste materiaal ter wereld op basis van een sterkte vs. gewicht ratio. Hierdoor is vanadium onvervangbaar voor sectoren zoals de luchtvaart en andere industrieën waar gewicht en duurzaamheid erg belangrijk zijn. Vanadium wordt ook gebruikt voor nucleaire toepassingen en voor herlaadbare batterijen.

Twintig jaar geleden werd er 0% HSLA (High Strenght Low Alloy) staal gebruikt in auto’s. HSLA is staal dat erg sterk is, maar ook erg licht.

Momenteel is echter al 50% van het staal dat in auto’s gebruikt wordt HSLA-staal. Dit wil zeggen dat de helft van het staal dat tegenwoordig gebruikt wordt, bewerkt is met vanadium en niobium.

Vroeger moesten auto’s niet licht zijn, maar momenteel worden autobouwers verplicht om zuinigere wagens te maken, waardoor lichte en sterke metalen aan populariteit winnen.

Binnen 3 à 5 jaar verwachten experts dat de vraag naar vanadium voor de auto-industrie nog eens met 80% zal stijgen, omdat auto’s steeds veiliger en zuiniger moeten zijn.

Koper

Omdat koper buigzaam is, eenvoudig te vervormen is en een zeer groot geleidingsvermogen heeft voor elektriciteit en warmte, wordt het op grote schaal in de industrie gebruikt. Ook legeringen met koper, zoals messing en brons, worden veelvuldig gebruikt.

Enkele belangrijke toepassingen voor koper zijn: Koperdraad, muntgeld, kunstwerken en standbeelden (meestal van brons).

Het Vrijheidsbeeld bijvoorbeeld bevat negentigduizend kilogram koper.

Naast deze toepassingen, wordt koper ook massaal gebruikt voor magnetrons, elektrische circuits, koelers voor videokaarten, processors en andere halfgeleidercomponenten.

Koper speelt dus een belangrijke rol in elektrische technologie of elektrische infrastructuur.

De opkomst van de elektrische auto bijvoorbeeld zal volgens het Internationaal Koper Agentschap goed zijn voor een stijgende vraag van 185.000 ton (vandaag) naar 1,74 miljoen ton tegen 2027 (x10).

Elektrische auto’s gebruiken namelijk heel wat koper voor de batterij en de rotor van de elektrische motor. In zijn totaliteit bevat een elektrische auto ongeveer 6 kilometer koperdraad.

Water

Onze planeet bestaat voor 70% uit water, maar vooral ondrinkbaar water.

grondstoffen beleggenHet zoete water, dat wij als drinkbaar beschouwen, is veel beperkter.

Slechts 2,5% van al het water op onze aardbol is zoetwater.

Bovendien, is amper 1% van ons zoetwater gemakkelijk bereikbaar. De overige 99% zit veelal opgesloten in gletsjers en sneeuwvelden.

Uiteindelijk is dus veel minder dan 1% van het water op onze planeet beschikbaar om de huidige 7 miljard en toekomstige 8 miljard mensen (tegen 2024) te voeden en te verzorgen.

Interessant om te weten, is dat de wereld momenteel ongeveer 30% van de beschikbare hernieuwbare watervoorraad gebruikt, maar in minder dan 10 jaar zou dat percentage al naar 70% kunnen stijgen.

Meer nog, tegen 2025 verwacht men dat 1,8 miljard mensen (bijna 1 op 4 mensen) in een gebied zal leven waar er waterschaarste zal zijn en 2/3de van alle mensen zal wonen in gebieden waar er minstens “stress” zal zijn omtrent water.

Ondertussen zal de opwarming van de aarde blijven zorgen voor problemen (extremere temperaturen), die we misschien nog niet helemaal kunnen vatten, en blijven we met zen allen vervuilen.

Ook is er een significant gebrek aan investeringen in goede waterinfrastructuur, waardoor veel drinkbaar water verloren gaat.

Dat water een kostbare grondstof is van de toekomst, staat dan ook buiten twijfel.

Grondstoffen voor iedere portefeuille?

Zoals u hierboven heeft gelezen, zijn er verschillende grondstoffen waar u op in kan spelen. Sommige zijn financiele no-brainers, zoals water. De kans dat we over 10 jaar meer vraag hebben naar water, dan dat er aanbod is, is heel groot.

Andere grondstoffen zijn wat speculatiever, zoals lithium en kobalt. Maar kunnen gigantische upside realiseren, indien de vraag blijft toenemen. Dan zijn er ook nog de waarden waar iedereen nu vraag naar heeft: olie, gas, koper.

De kans dat een grondstofbelegging in uw portefeuille past, is daardoor heel groot. Maar let wel goed op: veel grondstoffen bewegen ontzettend volatiel, en niet iedere grondstof is even ’toekomstproof’.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.