Nederland - 4 maart 2022 - Beursbrink

‘We krijgen een energiecrisis zoals in 1970’

door STIJN

De oorlog in Oekraïne heeft iets teweeg gebracht op de energiemarkt. De prijzen voor gas en olie zijn ontzettend hard gestegen de afgelopen dagen en daar lijkt niet meteen een einde aan te komen. Volgens IHS Markit zijn er signalen dat we afstevenen op een oliecrisis zoals die in de jaren 70 ondanks de Russische energiemarkt wordt gespaard van sancties.

Stevenen we af op een nieuwe oliecrisis zoals we die in de jaren 70 ook hebben gehad? Volgens Daniel Yergin, vicevoorzitter bij IHS Markit, is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar vooral de sancties van het Westen tegen Rusland, ons aan het duwen richting zulk scenario.

Rusland is één van ’s werelds grootste olieproducenten en exporteurs. Hoewel het Westen voorlopig enkel financiële sancties heeft genomen, zal hun energiemarkt toch beïnvloed worden. Yergin verwacht dat er veel Russische olievaten niet meer op de markt zullen komen.

This is going to be a really big disruption in terms of logistics, and people are going to be scrambling for barrels. This is a supply crisis. It’s a logistics crisis. It’s a payment crisis, and this could well be on the scale of the 1970s.

185 dollar?

Zakenbank Goldman Sachs schat dat 66 procent van de Russische olie met moeite kopers vindt. Dat zou kunnen resulteren in een stijging van de olieprijzen naar 185 dollar tegen het einde van dit jaar. Daarenboven hebben oliegiganten zoals BP, Shell en Exxon Mobil, zich terug getrokken uit Rusland.

De timing is volgens Yergin ook niet bepaald ideaal. De OPEC+ produceert minder olie door de coronapandemie. Hierdoor zaten de olieprijzen al in een opwaartse trend, deze wordt nu versterkt door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De situatie is uitzichtloos vermits niemand weet hoe de situatie omtrent Oekraïne zal evolueren. Eén ding is zeker, olie zit nog niet aan zijn plafond.

Bronnen: Patti Domm – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.