Nederland - 19 maart 2023 - Aandelen
door STIJN

UBS biedt 1 miljard dollar voor Credit Suisse

Het noodlijdende Credit Suisse ziet zwarte sneeuw de afgelopen dagen. Sinds het omvallen van Silicon Valley Bank, zijn klanten van de Zwiterse bank hun geld er aan het weghalen. De Swiss National Bank heeft nochtans een lening goedgekeurd van 50 miljard dollar, maar het kwaad lijkt geschied. UBS ziet een opportuniteit en wil de bank overnemen voor 1 miljard dollar.

Naast het faillissement van het Amerikaanse Silicon Valley Bank is er een andere bank die in de schijnwerpers staat. Het Zwitserse Credit Suisse lijkt af te stevenen op een faling, klanten halen er massaal hun geld weg en de aandelenkoers heeft de afgelopen dagen grote sprongen gemaakt.

Donderdag keurde de Zwitserse Nationale Bank een lening van 50 miljard dollar goed in een poging een rampscenario te vermijden. Het bracht enige soelaas voor beleggers en investeerders waardoor het aandeel 20 procent herstelde, maar vrijdag daalde het vertrouwen opnieuw en het aandeel tuimelde alweer 10 procent naar beneden.

Overname

Er is nog een reddingsboei en die komt van concullega bank UBS. Zwitserland’s grootste bank heeft aangekondigd 1 miljard dollar te willen betalen voor alle aandelen van het noodlijdende Credit Suisse. Beide banken heeft reeds gesprekken met elkaar gevoerd en de overeenkomst zou zondagavond ondertekend en geklonken kunnen worden.

De Zwitserse regering is van plan de wetten van het land te wijzigen om een aandeelhoudersstemming over de deal te omzeilen. Credit Suisse weigerde commentaar te geven, terwijl UBS Group en de Zwitserse regering niet onmiddellijk reageerden op het verzoek van Reuters om commentaar. De Zwitserse regering bekijkt of ze een garantie kunnen bieden tegen de risico’s.

Bronnen: Reuters – Yahoo Finance

Foto: Martin AbegglenFlickrCC BY-SA 4.0 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.