Nederland - 4 mei 2023 - Energie
door STIJN

Shell overtreft verwachtingen met 9,6 miljard dollar winst

Oliebedrijf Shell heeft hun kwartaalrapport voor het eerste kwartaal gepubliceerd en het is er eentje om in te kaderen. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar wisten ze 9,6 miljard dollar winst te draaien, dat is een pak meer dan de 8,6 miljard dollar die analisten hadden voorspeld. 

Shell gaat met de aandacht lopen dankzij een sterk kwartaalrapport. De oliereus wist tijdens Q1 maar liefst 9,6 miljard dollar winst te draaien en daarmee overtreffen ze ruimschoots de verwachtingen van analisten. Het is bovendien ook een verbetering ten opzichte van de 9,1 miljard dollar van het eerste kwartaal vorig jaar. Het aandeel ging 3 procent hoger.

De kwartaalresultaten van Shell weerspiegelen verbeterde operationele prestaties en lagere kosten. Het bedrijf rapporteerde over het eerste kwartaal een nettoschuld van 44,2 miljard dollar, dat is een fikse daling ten opzichte van de 48,5 miljard dollar van dezelfde periode een jaar eerder.

Het rapport van Shell komt er nadat concurrent BP dinsdag had meegedeeld beter gepresteerd te hebben tijdens het eerste kwartaal dit jaar dan analisten hadden voorspeld ondanks dat ze minder winst wisten te draaien. Het aandeel van BP kreeg rake klappen door de melding dat ze hun aandeleninkoopprogramma gaan afbouwen.

Vorig jaar presteerden oliebedrijven bijzonder sterk door de stijgende olieprijzen en de start van de oorlog in Oekraïne. Shell wist toen een winst te halen van 39,9 miljard dollar over het volledige jaar, wat een pak meer is dan de 28 miljard dollar winst van in 2021. Gezien het sterke resultaat tijdens Q1, lijkt ook dit jaar een knaller te gaan worden voor Shell.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: Open Grid Scheduler – FlickrCC0 1.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.