Nederland - 5 september 2022 - Beursbrink

Euro duikt onder 99 dollarcent

door STIJN

Voor het eerst in 20 jaar is de euro gedaald tot onder de 99 dollarcent. Rusland dreigt ermee om de gaskraan naar Europa defnitief dicht te draaien en dat zou grote gevolgen hebben. De Europese economie heeft het moeilijk, enerzijds door de inflatie maar ook door de energiecrisis die wordt veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Eén euro is minder dan 99 dollarcent waard, dat is geleden sinds oktober 2002. De euro is al sinds 2021 in waarde aan het dalen, alleszins ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat komt door de moeilijke economische situatie in Europa, maar vooral de oorlog in Oekraïne weegt zwaar op de euro en zijn economie. De Russen dreigen de gaskraan dicht te draaien met alle gevolgen vandien.

De dollar staat sterk, niet alleen tegenover de euro maar ook tegen het Britse pond. Vrijdag zei Russisch energieleverancier Gazprom dat ze geen gas meer zullen leveren aan Europa via de Nord Stream 1 pijplijn wegen een defecte turbine. De aankondiging kwam uren nadat de G7 akkoord was gegaan om een prijsplafond op Russische olie in te voeren.

Energiecrisis

Europees Commissaris Paolo Gentiloni verwacht dat Rusland echter zijn contractuele verplichtingen zal nakomen. Maar mochten ze de energietoevoer blijven gebruiken als ‘wapen’ en methode om Europa onder druk te zetten, dan zal de Europese Unie gepast reageren.

We expect that Russia is respecting the contracts that they have, but even if the weaponization of energy will continue or will increase in response to our decisions, I think that the European Union is ready to react.

Hoe de EU zou gaan reageren is nog niet duidelijk. Maar overheden schieten in ieder geval in actie om de energiefacturen van bedrijven en gezinnen betaalbaar te houden. De Duitse overheid heeft aangekondigd om 65 miljard euro vrij te maken om dit te bewerkstelligen. Andere landen zijn soortgelijke opties aan het bekijken, maar dat is niet voor ieder land even haalbaar.

Bronnen: Jenni Reid – CNBC

Foto: Dennis SkleyFlickrCC BY-ND 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.