Nederland - 3 maart 2022 - Commodities

“Economische catastrofe ligt in het verschiet door hoge olieprijs”

door SVEN VAN GASSE

De olieprijzen gaan door het dak door de bezorgdheid over het aanbod naarmate de crisis tussen Rusland en Oekraïne zich ontwikkelt. Dit zou volgens olieanalist Paul Sankey kunnen leiden tot een vernietiging van de vraag en een economische recessie.

De internationale benchmark Brent crude steeg meer dan 3% tot $116 per vat, nadat het eerder bijna de $120 aantikte. Amerikaanse olie steeg eveneens met meer dan 3% tot een kleine $115. Volgens Sankey zal de olieprijs tussen de $100 en $150 per vat verhandeld worden totdat de situatie in Oekraïne is opgelost.

Sankey voegde hieraan toe dat steeds meer analisten vrezen dat de hoge olieprijzen een sterke recessie zullen veroorzaken, de vraag naar olie zullen vernietigen en de groei van vele economieën zullen afremmen.

Sankey stelt:

Ik maak we zorgen dat we niet genoeg olie hebben en mogelijk naar $150 per vat gaan.

OPEC

Ondanks de extreme bewegingen van de olieprijs is de OPEC+ niet van plan om haar aanbod fors te verhogen. Volgens Sankey heeft de OPEC+ hiermee de juist beslissing genomen. De situatie is zo ernstig dat het niet verstandig zou zijn om noodvoorraden vrij te maken, waardoor je met nog kleinere voorraden komt te zitten.

Niet iedereen is het hier echter mee eens. Volgens David Goldwyn, voorzitter van Goldwyn Global Strategies, begaat de OPEC+ hier een enorme vergissing. Hij riep Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten op om meer olie op te pompen omdat ze nu Azië, hun primaire toekomstige markt, straffen.

Goldwyn besluit:

Saoedi-Arabië en de VAE maken van zichzelf een onbetrouwbare olieleverancier en herinneren de wereld eraan waarom ze wilden afstappen van olie uit het Midden-Oosten.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.