Aan de huidige crypto koersen kan het interessant zijn om te gaan kopen. Dat hebben we al in verschillende andere blogs aangegeven. Bitcoin staat bijvoorbeeld +70% lager van z’n topkoers en Ethereum bijna 80%. Natuurlijk kan dat altijd nog lager, maar het kan ook hoger. Een eeuwige discussie en daarom niet heel belangrijk. Wat veel belangrijker is als je succesvol in crypto wil investeren, zijn de volgende 10 weetjes:
Overigens zijn er redelijk wat punten gewoon hetzelfde aan investeren in aandelen. Het blijft immers investeren.
Ik verbaas me altijd hoeveel mensen geloven dat crypto iets voor de kortere termijn is. “Als ik er nu in investeer, kan ik dan in het komende jaar m’n geld verdubbelen?”, kreeg ik vaak te horen van vrienden of kennissen.
Dat mensen denken op de kortere termijn heel veel geld te kunnen verdienen, heeft te maken met de enorme volatiliteit van crypto. Koersen kunnen duizenden procenten stijgen om vervolgens 90% te dalen. Bovendien kunnen stijgingen heel explosief zijn. Het probleem is alleen dat je nooit weet wanneer zo’n explosieve stijging plaatsvindt. Daarom geldt het volgende:
Time in the market, beats timing the market.
Vertaald naar het Nederlands: Tijd in de markt, verslaat de markt proberen te timen. De markt timen is misschien wel de moeilijkste kunst ter wereld. Iets wat bijna iedereen onderschat. Gelukkig kan je dat probleem heel makkelijk oplossen, door simpelweg altijd in de markt te zitten.
Het enige ding is dat je daarvoor minimaal vijf jaar nodig hebt, wil je zeker de explosieve stijging meemaken. Natuurlijk bestaat er nooit een garantie, maar vijf jaar is wel 100% accuraat als je het verleden erbij pakt.
In de cryptomarkt heb je nog geen ETFs als bij aandelen. Daarom is het een stuk lastiger om heel uitgebreid te gaan spreiden. Tevens zijn bijna alle crypto koersen aan elkaar gecorreleerd. Stijgt Bitcoin, dan zullen andere munten doorgaans ook stijgen.
Gelukkig is het helemaal niet nodig om overmatig te gaan spreiden. De voornaamste reden dat je spreidt met aandelen is om je tegen faillissement te beschermen. Maar als je een klein beetje kennis hebt van crypto, weet je dat Bitcoin en Ethereum (en een aantal andere netwerken) niet failliet kunnen gaan. Ze hebben immers geen winst/verliesrekening of schulden. In plaats daar van zijn het blockchains bestaande uit tienduizenden computers van over de hele wereld. Wel kan het voorkomen dat de blockchainnetwerken minder worden gebruik en zo minder relevant worden.
Kortom, het kan geen kwaad om de twee grootste crypto netwerken een groot deel van je portefeuille uit te laten maken. Zie dit als de fundering van je crypto portefeuille (mijn fundering bestaat overigens alleen uit Ethereum).
Naast je fundering brengt cash een goede spreiding aan. Dat heeft bijvoorbeeld een negatieve correlatie tegenover Bitcoin. Met cash bedoel ik overigens dollars (of stablecoins als USDC) in plaats van euro’s.
Daarnaast kan je voor verschillende kleinere crypto activa gaan, die je dan een hogere beta in je portefeuille geven.
Het belangrijkste wanneer je belegt, is weten waarin je investeert. Je koopt geen lootjes in de hoop dat je volgend jaar 10x zoveel waard bent. Zie ook e onderstaande video van Peter Lynch (hij liet van 1977 t/m 1990 100 miljoen dollar naar 13 miljard dollar groeien voor het Fidelity Magellan Fund).
Kijk de video!
Nu heeft Peter het over aandelen. In crypto heb je vaak te maken met netwerken. Je koopt dus een stukje recht in een netwerk, in plaats van een stukje recht in een bedrijf.
Een voorbeeldje van m’n grootste investering. Waarom heb ik ETH?
Het is een wereldwijd netwerk van tienduizenden computers en techneuten. Dit netwerk is als het ware een financieel internet. Want iedereen kan er digitaal bezit creëren, registeren, opslaan en versturen. Onafhankelijk van de overheid of welke autoriteit dan ook. Dankzij de mogelijkheid om op het netwerk te programmeren kan aan dit bezit allerlei functies worden gegeven, zoals verhandelbaar maken of er tegen lenen. Iedereen ter wereld wil uiteindelijk dingen efficiënt (digitaal) kunnen bezitten en daarom zal het netwerk enorm veel worden gebruikt. Om het netwerk te gebruiken is ETH nodig.
Ruim binnen de minuut 🙂
In een eerdere blog gaf ik aan dat het een misvatting is wanneer je gelooft dat je laat bent in crypto. Althans, wanneer je meer in crypto ziet dan louter Bitcoin.
Alleen wanneer je goed spreidt, koop je voor een groot deel Bitcoin en/of Ethereum. Deze hebben al enorme marktwaarden en gaan daarom niet meer 100.000% stijgen.
Dat je waarschijnlijk geen 100.000% gaat scoren, wil niet zeggen dat je nog steeds heel veel geld kan verdienen. Ik geloof nog steeds dat Ethereum naar 10.000 dollar per ETH zal gaan. En het staat nu op 1.000 dollar. Neem de minimale horizon van 5 jaar en je komt op 200% per jaar uit.
Zoals net gezegd, in crypto bestaat enorme volatiliteit. En de markt timen is een bijzondere kunst. Daarom heb je het beste een langere horizon. Maar wat ook belangrijk is, is dat je je aankopen en verkopen spreid. Stel je hebt 10.000 dollar. Koop dan bijvoorbeeld tien keer met 1.000 dollar over een periode van meerdere maanden.
Op deze manier ben je nooit afhankelijk van het moment. Dat is iets wat je niet wil zijn in een bijzonder volatiele markt. Als iets na je aankoop fors daalt, kan dat iets doen met je mentale gesteldheid. Je gaat bijvoorbeeld in paniek verkopen. Aan de andere kant, wanneer je alles in één keer verkoopt en de markt stijgt flink door, kan je de neiging hebben om terug te kopen, waarna koersen toch wel weer dalen.
Op sommige momenten wil je natuurlijk met een grotere hoeveelheid toeslaan dan het andere moment. Maar in de regel wil je je aankopen en verkopen strategisch doen. Dus over een langere periode inkopen en verkopen, zodat volatiliteit jouw niet kan neppen. Recent schreven we bijvoorbeeld nog een gids over het strategisch aankopen in een berenmarkt. Voor het verkopen passen we aan de andere kant een simpele strategie toe. Bij iedere (+)100% je inleg veiligstellen. Zo zit je risicoloos in je positie. Dat is met name belangrijk bij kleinere crypto’s. Zie ook het volgende punt:
Bij de meeste aandelen investeer je in een bedrijfsmodel dat al goed draait. Unilever verkoopt bijvoorbeeld al miljoenen pakjes boter en shampoos en Apple verkoopt al miljoenen telefoons. Natuurlijk gaat het ook om de ontwikkeling en toekomstverwachtingen. Dat weten we bij BeursBrink maar al te goed, met bijvoorbeeld waterstof.
In de cryptomarkt is het alleen nog wat extremer. Bij het investeren in kleinere crypto’s komt het nog weleens voor dat je investeert in een idee dat wordt ontwikkeld en er nog helemaal geen bestaand verdienmodel is. Dat is precies wat durfkapitalisten doen.
En de strategie van durfkapitalisten luidt ongeveer als volgt. Incalculeren dat 90% van je investeringen faalt. Terwijl je bij die andere 10% juist weer winsten hebt van 1.000% of meer. Stel 90% van je investeringen gaat naar nul en 10% stijgt +1.000%, dan behaal je al een positief resultaat.
Het grote verschil met traditionele durfkapitalisten is dat je crypto investering al liquide is. Je kan tokens 24/7 kopen of verkopen, terwijl investeringen van durfkapitalisten niet zijn blootgesteld aan de markt. Dat maakt het leven van een crypto investeerder mentaal zwaarder, want je krijgt constant feedback van een, vaak door emotie gedreven, markt. Wanneer traditionele durfkapitalisten ook tokens hadden in een bedrijf, dan kan je er vanuit gaan dat ze ook enorme volatiliteit zouden ervaren.
Het nadeel bij crypto, is alleen ook je voordeel. Je kan je crypto tokens 24/7 verkopen. Met de door emotie gedreven markt komt er daarom regelmatig een moment dat je op +100% staat. Wanneer je dan je inleg veilig stelt, dek je enorm veel risico af.
Maar wat ik hier ook wil zeggen. Deze liquid VC strategie telt niet voor alle crypto’s. Zoals bij spreiding gezegd, bestaat er ook een fundament in je portefeuille dat gebaseerd is op daadwerkelijke netwerken met veel activiteit en zo value.
Mensen die voor de volle 100% van hun vermogen zijn ingeladen met een cryptomunt, hebben de neiging om overtuigd te zijn dat ze de nieuwe Bitcoin hebben. Wanneer je 100 van dit soort ‘beleggers’ bij elkaar zet in een Telegram of Discord chat, zal je waarschijnlijk alleen maar horen hoe geweldig het is. Ook wel echokamers genoemd.
Dat is natuurlijk heel menselijk, dat je meer geneigd bent iets te vinden dat je goed uitkomt. Deze neiging is een vijand van iedere belegger en kan in crypto net wat vijandiger zijn. Met name door deze echokamers.
Zo’n echokamer hoeft overigens niet altijd slecht te zijn. Sterker nog, in zekere zin zijn vrijwel alle investeringen erop gebaseerd. Neem bijvoorbeeld Bitcoin. Dat is ook een investeringscase die wordt verspreid. Wie erin gelooft, wil nog wel eens voor 100% in het digitale goud stappen en vervolgens zal deze nieuwe investeerder de case weer verspreiden. Naast Bitcoin kan je ook Ethereum, Apple, Google of Shell als voorbeeld nemen. Vrijwel alle beleggingen.
Het nadeel in crypto is alleen dat het soms religieuze trekjes aanneemt. Als je kritiek hebt, ben je fout. En als je nog in een andere investering gelooft, ben je een idioot. Want waarom zou je kritiek hebben of in iets anders investeren dan de volgende Bitcoin?
Dat is het probleem aan de crypto echokamers. Je kan iets vergelijken met Bitcoin (de succesvolste activa ooit) en discussies worden gevoerd via openkanalen als Telegram. Hierdoor kan iedereen z’n mening geven en kan iets zeer snel verspreiden. Dat kan tot hele goede dingen leiden, maar ook tot minder goede.
Als gevolg van deze echokamers, gecombineerd met razendsnel ontwikkelende technologie, zijn er regelmatig verschillende hypes. Een laatste voorbeeld is move-to-earn. Geld verdienen om te lopen (hier meer info). Dat trekt snel de aandacht, maar kan vervolgens ook weer zo snel verdwijnen als er een nieuwe hype ontstaat (of wanneer er een berenmarkt is en mensen geen zin hebben in hypes).
Iets waar je als crypto investeerder rekening mee moet houden, is inflatie. Er zijn veel netwerken of applicaties die hun munten of tokens uitgeven om een netwerk te onderhouden of gebruik in een applicatie te stimuleren.
Bitcoin kenmerkt zich bijvoorbeeld door iets met een beperkt aanbod. Het heeft alleen wel inflatie. Iedere dag geeft het Bitcoin netwerk X hoeveelheid bitcoins uit aan miners die het netwerk beveiligen en onderhouden. Deze inflatie kan voor extra verkoopdruk zorgen in de markt. Met name in berenmarkten. Zie bijvoorbeeld een recente crypto nieuwsbrief (hier kan je je gratis inschrijven).
De inflatie van Bitcoin is relatief beperkt, maar er zijn verschillende crypto’s waar inflatie een stuk hoger ligt. Dat kan ervoor zorgen dat iets met een goed uitgevoerd idee en aantrekkend gebruik toch minder kan presteren in de markt. Inflatie hoeft alleen niet altijd hoog te blijven. Bitcoin heeft bijvoorbeeld een mechanisme van halvings, dat iedere vier jaar de inflatie halveert. Andere crypto’s kunnen vergelijkbare mechanismen hebben.
Bovendien kan je je crypto’s zo inzetten dat je het nieuwe aanbod tokens jouw kan op kan laten stromen. Dat wordt ook wel staken of yield farmen genoemd.
Crypto is een nieuwe technologie, maar de munten en tokens achter deze technologie blijven een investering. Bitcoin en Ethereum zijn door de CFTC (een Amerikaanse autoriteit) beoordeeld als commodity’s. Verder hebben 99% van de crypto investeringen nog geen stempel gekregen wat ze nu volgens de wet zijn. Laat staat dat er duidelijke specifieke wetgeving voor crypto is ingevoerd.
Het grote probleem is dat een token de stempel van effect kan krijgen, zoals aandelen dat ook zijn. Daartoe is zeker een mogelijkheid, want tokens en aandelen hebben overeenkomsten. Wanneer tokens de stempel van effect zouden krijgen, zijn ze per definitie ongeregistreerde effecten, omdat ze niet volgens de effectenwetgeving zijn uitgegeven.
Dit kan gevolgen hebben op wie en waar crypto’s verhandeld mogen worden. Wanneer de Amerikaanse beurswaakhond bepaalt dat een token een ongeregistreerd effect is, zouden crypto brokers de token bijvoorbeeld niet meer mogen aanbieden. Omdat ze geen licentie hebben om effecten aan te bieden. Daarnaast zouden mogelijk kleinere investeerders niet worden toegelaten om in tokens te handelen.
Het is alleen sterk de vraag hoe dit zich precies gaat ontwikkelen. Er zijn in de Amerikaanse politiek voorstanders van een strenge aanpak en voorstanders voor een maatwerk en gunstige aanpak voor crypto.
Mochten wetgevers dan werkelijk bepalen dat 99% van de tokens ongeregistreerde effecten zijn en niet op normale crypto brokers verhandeld mogen worden. Dan zal alle handel gedwongen verhuizen naar decentrale platformen waar autoriteiten geen invloed hebben, zoals Ethereum en Uniswap. Een negatief oordeel kan dus ook heel positief uitpakken.
Had ik liever gezien dat er duidelijke wetgeving was? Zeker weten. Zal strenge wetgeving heel negatief zijn? Dat moet blijken. Er is in ieder geval een goede kans dat het juist positief kan zijn voor decentrale financiële varianten.
In de crypto wereld heb je de mogelijkheid om je investering op te slaan bij een broker. In principe zoals je aandelen bij Binck opslaat. Daarnaast kan je jouw investeringen ook in eigen beheer houden. In dat geval sla je jouw crypto’s op in een wallet. Mocht je meer willen weten over de verschillen tussen eigen beheer of uitbesteden, dan check zeker dit artikel even.
Eigen beheer kost iets meer moeite, maar je hebt dan wel toegang tot meer soorten crypto’s en rendementstrategieën. Ook bezit je jouw crypto’s buiten het bereik van de overheid. Mocht je gewoon simpel crypto’s willen aanhouden, dan is een broker ook prima. Je hebt zelfs verschillende Nederlandse brokers, wat niet moeilijker is dan een BinckBank of Easybroker. Zelf gebruik ik zowel eigen beheer als brokers.
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.