Nederland - 23 april 2022

De laatste cryptotrend “move to earn” uitgelicht

door SVEN VAN GASSE

Play to earn (P2E), waarbij gamers worden betaald om een spel te spelen zoals Axie Infinity doet, is bij de meeste cryptobeleggers wel bekend. Move to earn (M2E) is echter nog minder bekend. Bij M2E worden gebruikers van een platform beloond voor de hoeveelheid die ze bewegen, die gemeten kan worden aan het aantal stappen dat ze doen.

M2E is misschien een nieuwe term, maar het concept is dat zeker niet. Bij de Pokémon Go hype van enkele jaren geleden konden spelers ook voordelen verkrijgen, zoals extra Pokéballs, door te wandelen. Ook de Wii-console met het spel Wii-sports maakte van bewegen reeds een spel.

STEPN

Een bekend voorbeeld van M2E is STEPN. STEPN is een Web3 app met sociale elementen en een gamification design. Gebruikers die uitgerust zijn met NFT-sneakers kunnen door te lopen of wandelen tokens van STEPN verdienen. Deze sneakers zijn bijvoorbeeld aan te kopen via de NFT-marktplaats Opensea, zoals op de volgende afbeelding te zien is.

De tokens van STEPN, ook wel GMT genoemd, kunnen dan gebruikt worden om een hoger level te bereiken of om nieuwe NFT-sneakers te kopen.

Potentieel

Op dit moment hangt er een enorme hype rond M2E. De Green Metaverse Token (GMT), de governance token van STEPN, steeg sinds 9 maart met 24 500%. Dat is te zien op de volgende grafiek van Coingecko.

Durfkapitalist Sequoia Capital en andere Web3-investeerders hebben ook reeds in STEPN geïnvesteerd. Tijdens een seed funding round investeerden deze partijen zo’n $5 miljoen.

Ook worden videospelletjes traditioneel gezien als ongezonde en tijdverspillende activiteiten. Door een element van lichaamsbeweging op te nemen kan dat controversiële imago worden omgebogen in een product dat de samenleving ten goede komt. Aan de andere kant kan het promoten van lichaamsbeweging ook worden gebruikt om een game op te zetten die gezondheidsbewuste mensen en andere gezondheidsgerelateerde bedrijven en producten aantrekt.

Ook wij zien daarom zeker potentieel in de sector, maar wel onder een paar voorwaarden. Om gebruikers te kunnen blijven uitbetalen, moeten er steeds nieuwe tokens uitgegeven worden. Hierdoor kan de inflatie hoog oplopen. Om levensvatbaar te blijven mag de inflatie van de tokens niet te hoog oplopen.

Hiernaast moet er een bron van vraag zijn naar de tokens. Om levensvatbaar te zijn op de langere termijn moeten tokens uitgegeven kunnen worden in het M2E ecosysteem, zodat niet alle nieuwe uitgeven munten worden verkocht in de markt.

M2E kampt dus ongeveer met dezelfde problemen als P2E. In de volgende video gaan we in op deze problemen:

Instappen in M2E?

Op dit moment lijkt het ons niet interessant om in te stappen in M2E, omdat er te veel hype rond het concept hangt. Kijk maar naar de koers van GMT die 24 500% gestegen is op een korte termijn. Ook kopieën als STEP, MOOV en CALO zijn de afgelopen maand met honderden procenten gestegen, wat het vermoeden van een hype bevestigt. Deze kopieën zorgen ook voor extra aanbod in de markt.

Het volgende filmpje van 8BTCnews toont ook aan dat M2E nog kampt met kinderziektes.

Spelers kunnen misbruik maken van het spel en beloningen krijgen zonder hier daadwerkelijk voor te bewegen. Zaken als deze moeten opgelost worden om op lange termijn succes te hebben.

Desondanks vinden we M2E wel een interessant concept. In tijden dat gezondheid steeds belangrijker wordt voor mensen, is het een goed idee om mensen te belonen op basis van hun activiteit. We houden het fenomeen daarom wel in de gaten.Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.