Het verschil tussen beleggen in aandelen en crypto tokens

Token zijn veruit de belangrijkste activa uit de cryptomarkt. Tokens lijken namelijk heel veel op aandelen. Het is alleen zo dat tokens in het Wilde Westen van crypto bestaan en daarom hebben veel beleggers argwaan naar de nieuwe digitale activa.

In deze blog wil ik je een overzicht geven van de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen aandelen en tokens. Zodat het Wilde Westen een stuk minder wild wordt.

Overeenkomsten

Zoals iedereen wel weet maakt een aandeel je voor een stukje eigenaar in een bedrijf. Dat wil je omdat bedrijven een goed product maken of een dienst leveren. Zo komt geld in het laatje. Als de kosten lager zijn dan de opbrengsten, maakt een bedrijf winst. En omdat aandeelhouders eigenaren van het bedrijf zijn, kan besloten worden om de winst naar de aandeelhouder uit te keren.

Bij tokens werkt dit ongeveer hetzelfde.

Een token zorgt ervoor dat je zeggenschap hebt in een crypto applicatie. Zo’n toepassing op de blockchain levert een dienst en zo haalt het (crypto) geld binnen. Geld dat na kosten overblijft, kan vervolgens worden uitgekeerd aan de tokenhouders.

Een goed voorbeeld van zo’n applicatie is Sushiswap. Sushiswap biedt een brokerdienst op verschillende blockchains. Hieruit ontvangt het handelsfees en 1/6de van de handelsfees gaat naar de schatkist van Sushiswap. In het verleden hebben SUSHI houders besloten om dit als dividend uit te keren. Hier zie je hoe het dividendrendement zich ontwikkelt.

Tokens en aandelen zijn dus allebei kapitaalgoederen. Alleen wel met een aantal belangrijke verschillen.

Verschillen

1. Het product/dienst

Laten we met het belangrijkste voor iedere investering beginnen: het product of de dienst die wordt geleverd.

Aandelen kunnen diensten of producten leveren in de fysieke of digitale wereld. Bij een aandeel kan dit van alles zijn. Van marihuana, olie tot een taxiritje.

Tokens kunnen in theorie ook producten in de fysieke wereld leveren. Alleen in de praktijk komt het er op neer dat de applicatie van een token alleen in de digitale wereld (op de blockchain) actief is.

Nu gaat het vooral over financiële zaken. Applicaties onderliggend aan tokens hebben 9 van de 10 keer een financiële toepassing. Deze sector wordt ook wel Decentralized Finance genoemd. Toch zien we de afgelopen weken ook een hele hype in gaming applicaties met een connectie aan de blockchain.

En met het Crypto Ebook investeren we bijvoorbeeld ook in een applicatie die het voor iedereen in een mum van tijd mogelijk maakt om een eigen webshop op te zetten.

Ondanks dat tokens zich beperken tot de digitale wereld, is de digitale wereld wel heel groot. In dat opzicht is het geen beperking. Zeker omdat het digitale alleen maar groter wordt…

2 De organisatie

Eerst de belangrijke kenmerken aan een beursonderneming:

  1. Het is een gesloten organisatie. Hoewel een beursonderneming ieder kwartaal met een uitgebreid verslag komt met hoe de zaken ervoor staan.
  2. Het opereert altijd (deels) in de fysieke wereld. Een bedrijf heeft altijd een hoofdkantoor en werknemers in dienst.
  3. Het is legaal.

Wanneer je een token hebt, investeer je in een internet organisatie. Ook wel een DAO genoemd. Bij zo’n organisatie zijn deze kenmerken van belang:

  1. Het is een gemeenschap en daarom open naar de buitenwereld. Softwarecode die een toepassing mogelijk maakt, is altijd openbaar. En discussies worden vaak via Twitter, Telegram of Discord gevoerd. Dit zijn chatkanalen waar iedereen een kijkje in kan nemen.
  2. Het is volledig digitaal. Een DAO is een organisatie op het internet en heeft bijvoorbeeld geen hoofdkantoor. Geld van een organisatie staat niet op een bankrekening, maar in smart contracts op de blockchain.
  3. Een DAO is niet gedefinieerd in de wet. Behalve in de Amerikaanse staat Wyoming.

1: Open/gesloten organisatie

Het eerste punt vind ik het belangrijkst. Omdat een DAO een open organisatie is, nodigt het mensen uit om mee te denken in hoe het kan verbeteren. Een gemeenschap betekent eigenlijk gratis werknemers. Dat is het eerste kostenvoordeel van een DAO.

Een nadeel is alleen dat concurrenten goede ideeën altijd kunnen kopiëren. Bedrijven kunnen dit met patenten voorkomen. Het gebrek aan patenten in crypto zorgt dan wel weer voor enorme technologische vooruitgang als sector (zie ook hier).

Een laatste opmerking hier, is wat het betekent voor jou als investeerder. Dankzij de openstructuur kan je van sommige tokens werkelijk dagelijks nieuwe relevante informatie opdoen. Wie veel uren in onderzoek steekt, kan zo relatief makkelijk alpha genereren!

Sterker nog, wie een goed idee heeft, kan als activistische investeerder gaan werken en zorgen voor ontwikkelingen die extra waarde toevoegen.

2: Fysiek/digitaal

Het tweede punt heeft vooral invloed op de kosten. Hoe meer digitalisatie, hoe lager de kosten. Je ziet het alleen al in de aandelenmarkt. Neem maar een kijkje op de balansen van Royal Dutch Shell en van Google.

DAOs zijn nog een stukje digitaler dan Google en hoeven bijvoorbeeld geen kosten te maken aan kantoor of management laag op management laag. Combineer dat met de open gemeenschap en vaak heeft een DAO nul kosten.

Nu moet ik niet overdrijven. Want naarmate DAOs volwassener worden, moeten ze echt wel kosten gaan maken. En graag zelfs. Ik zou het liefst zien dat DAOs flink investeren in marketing of lobby. Daarnaast zullen DAOs in de toekomst steeds meer betaalde werknemers aannemen. Sommige DAOs hebben zelfs nu al betaalde werknemers (maar dan nog blijft de open gemeenschap bestaan).

3: Wet

Regulering van crypto is nu actueel. In Amerika vraagt men zich actief af hoe er moet worden omgegaan met de nieuwe digitale organisaties. Het is nu nog onzeker hoe DAOs en tokens worden aangepakt. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat een token wordt aangestipt tot een ongereguleerd effect. Want ze lijken veel op aandelen.

Dit risico neem ik op de koop toe, omdat de veel hogere efficiëntie van DAO diensten hier ruimschoots tegenop wegen.

Daarnaast kan je makkelijk blootstelling aan het succes van tokens houden, zonder het reguleringsrisico. Je kan Ethereum aankopen. ETH is al bestempeld als geen effect en is de thuishaven voor +90% van alle tokens.

3 Het team

Anoniem

Omdat tokens niet staan geregistreerd bij de overheid, kan het voorkomen dat het team achter een token anoniem is. De mogelijkheid tot een anoniem team is zeker een nadeel aan tokens.

Wel kan ik de keuze om anoniem te blijven begrijpen, omdat je niet weet hoe wetgevers reageren op eventuele uitgevers van ongereguleerde effecten.

Direct contact

Een voordeel is dan wel dat je op iedere dag van de week in direct contact kan komen met de oprichter van een project. Sommigen zijn werkelijk iedere dag actief in de Telegram chat. Heb je een scherpe vraag? Dan kan je die in veel gevallen gewoon aan de ‘CEO’ stellen.

Financiering

Tot slot is nog een belangrijk punt om te benoemen hoe een team aan kapitaal komt. Want een goed crypto project vergt namelijk meer dan een fulltime baan van verschillende knappe koppen. Daarvoor moet cash beschikbaar zijn.

Om dit te financieren stikt het in de cryptowereld van durfkapitalisten. De begindagen van een crypto project wordt dus op dezelfde manier gefinancierd als een startup.

Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als crypto belegger. Want terwijl jij een token koopt, kan het zijn dat de durfkapitalist al op een tenbagger staat en zijn aandeel van 10% in de markt dumpt.

4 Functie van de activa

De functies van aandelen en tokens lijken veel op elkaar. Een aandeel en een token hebben beide stemrecht en mogelijk dividend. De functies van een aandeel houden hier op, terwijl tokens soms nog meer kunnen.

Utility/staking

Tokens kunnen ook als ‘utility’ worden gebruikt in een crypto applicatie. Dit is lang niet het geval bij alle applicaties, maar komt soms wel voor. Als een token nog zo’n extra utility heeft, is dat een dik pluspunt. Want een hoger nut, is een hogere waarde.

Een voorbeeld van een token met een extra utility is AAVE. AAVE is de token van de DeFi-bank Aave. Deze brengt met z’n softwarecode spaarders in investeerders bij elkaar. Investeerders lenen geld, alleen het kan bij hevige prijsdaling in de cryptomarkt voorkomen dat investeerders niet meer solvabel zijn en de lening niet terug kunnen betalen.

Om zo’n gat in de boekhouding te verzekeren, kunnen AAVE houders hun tokens staken. In dat geval zullen deze houders hun vermogen kunnen verliezen, mocht de bank insolvabel worden. In ruil voor deze verzekering, worden stakers wel vergoed met (extra) winst uit de bank.

Stimuleringsmiddel (yield farmen)

Een tweede extra functie die tokens kunnen hebben, is dat ze ingezet worden om gebruik (of bepaald gedrag) in een applicatie te stimuleren.

Veel applicaties die net beginnen geven eigen tokens uit aan gebruikers. Een voorbeeld van een gebruiker is iemand die geld stalt bij een applicatie, omdat crypto applicaties nu vooral financiële toepassingen hebben. Aave geeft bijvoorbeeld AAVE tokens uit aan mensen die er sparen of geld lenen.

Deze token uitgifte wordt ook wel yield farming genoemd en is letterlijk een manier om gratis tokens te bemachtigen. Wanneer we nieuwe kansen tegenkomen, delen we dat in de Crypto Yield Farmer.

5 Marktdynamiek

Een laatste verschil is de markdynamiek die voor tokens anders is dan aandelen.

Inflatie

Stimuleringsprogramma’s van een token kunnen voor een flinke inflatie zorgen. Bij ieder yield farming programma zullen er farmers zijn die hun tokens standaard op de markt dumpen voor cash. Als vraag even tegenzit, kan dat zorgen voor een koers die niet omhoog wil.

Bij aandelen is dit natuurlijk nooit het geval. Natuurlijk kan het voorkomen dat een bedrijf besluit om aandelen uit te geven en waarde verwatert. Dit is alleen iets anders dan een continue uitgifte over een bepaalde periode.

Naast een continue uitgifte kennen tokens ook lock-up periodes. Bij de oprichting van een token kan bijvoorbeeld zijn bepaald dat tokens van het team en durfkapitalisten pas na 1 jaar geleidelijk vrijkomen. Dit zou ook voor extra druk in de markt kunnen zorgen.

Wanneer je in een token (of welke andere crypto dan ook) gaat. Check altijd wat de inflatie is.

Een hoge inflatie hoeft overigens niet altijd slecht te zijn. Als token uitgifte genoeg gebruik stimuleert, kan dat voor een enorme groei zorgen en als gevolg een hele hoge vraag creëren.

Verhandelbaarheid

Tokens worden ieder moment van de dag en iedere dag in het jaar verhandeld. Terwijl aandelen zijn gebonden aan openingstijden van de beurs. Je kan het als een voordeel of nadeel zien… 😉

Tot slot

Ik hoop dat soms vage crypto wereld een stuk inzichtelijker is geworden (en wil je het nog inzichtelijker, dan check dit).

Daarnaast zullen verschillende genoemde factoren nog veranderen. Want tokens staan pas in de kinderschoenen. Het is pas sinds enkele jaren dat tokens echt een beetje tractie beginnen te krijgen.

Ik verwacht uiteindelijk dat de grens tussen tokens en aandelen zal vervagen. Of het nu door wetgeving voor DAOs komt of door aandelen die op de blockchain verhandeld zullen gaan worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.