Hoe je nu nog winst kan maken in crypto

De wereld kan in een halfjaar 180 graden draaien. Dat hebben de afgelopen 180 dagen nog maar eens bewezen. Bijna alle sectoren (op energie en grondstoffen na) zitten in een berenmarkt. Dat wil zeggen dat beleggers heel negatief kijken naar de toekomst en daarom voor zekerheid kiezen (lees: cash).

Als je nu nog in de cryptomarkten zit, zoals ikzelf, kan dat best even slikken zijn. Crypto heeft immers het meeste potentieel voor de toekomst en biedt relatief weinig tastbare waarde in het heden. De koersen dalen dus het hardst.

Het is alleen niet de eerste keer dat dit gebeurt, zoals je op de grafiek kan zien.

Waarom gaan koersen toch altijd weer omhoog?

Nu is het eigenlijk heel simpel waarom de koersen toch altijd weer stijgen, nadat de markt halfdood wordt getrapt.

  1. Het toekomstige potentieel van crypto blijft hetzelfde.
  2. Iedere dag wordt een kleine stukje van het potentieel gerealiseerd door ondernemers en techneuten.
  3. Beleggers gaan positiever naar de toekomst kijken.

De eerste punt is het meest stabiel. Het tweede punt is minder stabiel, maar zeker niet onstabiel. Het derde punt is bijna geen peil op te trekken. Wat ik daarmee bedoel:

Het toekomstige potentieel blijft altijd hetzelfde, want crypto is de nieuwe generatie voor het internet. Of de koersen nou hoog zijn of dat ze laag zijn.

Ondernemers kunnen hun werk blijven doen zoals ze doen, onafhankelijk van de koersschommeling. Hoewel het voor kan komen dat in berenmarkten ondernemers geen kapitaal meer krijgen van investeerders en daarom het toekomstige potentieel niet kunnen realiseren. Dit was bijvoorbeeld het geval in de laatste berenmarkt. Goede ideeën werden niet gefinancierd en dat zette een rem op de adoptie. Eind 2018 vroeg men zich bij Ethereum werkelijk af hoe toekomstige ontwikkeling gefinancierd moest worden.

In de huidige berenmarkt ben ik niet zo bank dat we hier deze onzekerheid gaan zien. Want nog geen maand geleden maakte A16Z bekend dat het een fonds van 4,5 miljard dollar opricht om crypto ondernemers te steunen. Hier nog drie (1, 2, 3) andere nieuwe fondsen van +500 miljoen dollar die crypto ondernemers willen financieren.

De derde factor is het minst stabiel. Of anders gezegd, er is bijna geen peil op te trekken, hoe beleggers naar de toekomst kijken. De ene keer staat crypto +1.000% hoger, de andere keer 80% lager.

Wat is nu belangrijk in de markt?

Om succesvol te beleggen wil je laag kopen en hoog verkopen. Hoog verkopen kan je nu natuurlijk vergeten, dus we focussen ons op het laag kopen.

Het probleem met laag kopen, is dat je na een daling kan denken dat iets heel laag staat, terwijl het nog verder kan dalen. Of dat je na een daling denkt dat iets nog verder daalt, maar vervolgens stijgt.

Twee tips:

  1. Je weet zeker, dat je niet weet waar de bodem precies ligt. Handel hiernaar door gespreid te kopen. Hierover hebben we bijvoorbeeld onlangs een uitgebreide update gestuurd voor Crypto Ebook abonnees.
  2. Niet haasten met kopen, want een V-vormig herstel is zeldzaam. Vaak blijven koersen voor langere tijd laag als de bodem is bereikt.

Nu is het wel van belang om inkopen te doen in de berenmarkt. Dat is de belangrijkste van de zeven tips die ik onlangs heb gegeven. Die inkopen doen ik nu ook, met met de gedachte dat er een reële kans is dat het voor het komende jaar niet echt hoger zal gaan. De inkopen kan je dus over meerdere maanden uitspreiden. Bijvoorbeeld iedere maand 100 of 1.000 euro, afhankelijk van je kapitaal.

Waarom je momenteel rekening moet houden dat het nog lager kan:

Op het moment van schrijven (15 juni) staat de cryptomarkt donker rood en blijven koersen dalen. Dat doen mensen niet omdat ze het leuk vinden om aan de huidige koersen te verkopen, maar omdat ze gedwongen worden om te verkopen.

Een voorbeeld hiervan zij Terra, Celcius en 3 Arrows Capital (3AC). Dit zijn enorm grote partijen die al gedwongen posities hebben moeten verkopen of op het randje staan om dat te doen.

Terra had bijvoorbeeld een positie van 80.000 bitcoins opgebouwd, die het tijdens de neergang van UST heeft moeten verkopen in de markt om het systeem proberen te redden.

Crypto leenplatform Celcius en crypto hedgefonds 3AC hebben ook meerdere tienduizenden stETH moeten verkopen in de markt. Bij Celsius om uitbetalingen van klanten tegemoet te komen, omdat hier angst was voor een ‘bank run’. Uiteindelijk heeft Celsius uitbetalingen stopgezet. Bij 3AC omdat ze een margin call kregen op verschillende leningen.

De gedwongen verkopen hoeven nog niet voorbij te zijn, want beide partijen hebben enorme posities in DeFi uitstaan met BTC en ETH als onderpand voor leningen. Mocht de waarde van het onderpand dalen tot de liquidatieprijzen, dan zullen de BTC en ETH worden verkocht in de markt.

Omdat in DeFi alles transparant is, kunnen we zien wanneer de posities worden geliquideerd. Hier enkele voorbeelden van de enorme leningen. Hieronder van Celsius:

Check deze link om het live te volgen.

Hieronder de positie van 3AC:

Check hier om het live te zien.

Nu zijn gedwongen verkopen juist een kans. Want het zijn uiteindelijk de fouten van andere beleggers waar je van kan profiteren door tegen een extra dikke korting in te kopen. Je profiteer omdat de eerste twee punten waarom crypto altijd weer stijgt niet zijn veranderd.

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.