Nederland - 20 mei 2022 - crypto
door SVEN VAN GASSE

De 5 beste Nederlandstalige cryptobrokers

Wanneer je wilt starten met het beleggen in cryptomunten is het zeer belangrijk om een goede broker te kiezen.
In dit artikel geven we een overzicht en beoordeling van de 5 beste Nederlandstalige cryptobrokers.

Bij BeursBrink zijn teamleden al jaar en dag actief in de cryptomarkt. In die tijd zijn we verschillende brokers tegengekomen. Van oude namen, als Poliniex of Bitfinex tot Binance en FTX. Ook hebben we ondertussen veel ervaring met Nederlandstalige partijen. De afgelopen weken hebben Raja en ik bij een stuk of tien brokers een account aangemaakt en de platformen bekeken. Na uren bezig te zijn geweest zijn we tot de volgende conclusies gekomen:

 1. De beste overall cryptobroker
 2. Het waardige alternatief
 3. De cryptobroker met het grootste aanbod
 4. De gemakkelijkste in gebruik
 5. De broker met de meeste extra’s

Overeenkomsten beste Nederlandstalige brokers

Naast verschillen noemen we eerst alle overeenkomsten. Iedere broker heeft:

 • een mobiele applicatie,
 • staking (rendement op je crypto’s) mogelijkheden,
 • tweefactorauthenticatie (stel dit meteen in na inlog),
 • je er eenvoudig geld op kan zetten met iDeal en, belangrijk voor Belgen, Bancontact,
 • en iedere broker ondersteunt transacties van en naar verschillende blockchains.

Wij hebben alleen de platformen op de PC getest en niet met een mobiele applicatie, met een goede reden. Wanneer je je brokerapplicatie op je telefoon hebt, zal je automatisch vaker de koersen en je resultaat checken, terwijl dat helemaal niet nodig is. Wanneer je vaak je resultaat checkt, roept dat juist meer emoties op. En als belegger zijn emoties je grootste vijand. Tip van ons dus: houd het lekker op je PC.

#1 Beste overall: Bitvavo

 • Gemak: binnen enkele minuten heb je een account aangemaakt en het platform wijst zich vanzelf
 • Kosten: 0,25% per transactie. De laagste van alle brokers!
 • Aanbod: 150 verschillende cryptomunten
 • Service: te bereiken via email en livechat. En reageert meestal dezelfde (werk)dag
 • Extra’s: ondersteunt wel 8 verschillende betaalmethoden, staking tot 7,5% en geavanceerd tradingsplatform

Bitvavo is één van de bekendste cryptobrokers in Nederland. Hij wordt vaak gezien als de beste broker door de lage tarieven en het gebruiksgemak. Wij zijn het zeker met deze punten eens. Daarnaast is de combinatie van een groot aanbod met een geavanceerd tradingsplatform een pluspunt als je al iets gevorderd bent. Je kan dus als beginner en als meer ervaren belegger goed bij Bitvavo terecht en daarom vinden wij Bitvavo de beste allround broker.

Impressie van de broker:

Het aanmaken van een account bij Bitvavo is zo gebeurd. Binnen enkele minuten was het account reeds aangemaakt. Om effectief geld te kunnen storten en te handelen vereist Bitvavo nog een identiteitscontrole. De stappen die hierbij gevolgd moeten worden zijn zeer duidelijk aangegeven. Binnen enkele minuten was de identiteit reeds goedgekeurd en kon het handelen beginnen.

De volgende afbeeldingen geven een beeld van het platform van Bitvavo. Het platform is zeker geschikt voor beleggers die voor de eerste keer willen handelen in cryptomunten. De eerste afbeelding geeft het beginscherm van Bitvavo weer.

Wanneer je een cryptomunt wilt kopen, is dit je interface:

Ook beschikt Bitvavo over een geavanceerder platform met meer gedetailleerde info. Ervaren traders kunnen dus zeker ook terecht op het platform.

Zoals gezegd zijn de kosten per transactie bij Bitvavo het laagste van alle Nederlandse cryptobrokers. De kosten per transactie bedragen maximaal slechts 0,25%. Wanneer je veel handelt (handelsvolume van meer dan €25 miljoen in de afgelopen 30 dagen), dalen de transactiekosten zelfs tot 0,03%.

Hieronder nog een lijst met alle staking mogelijkheden op Bitvavo:

Genoemde rendementen zijn wel variabel.

#2 Waardig alternatief: LiteBit

 • Gemak: makkelijk om een account aan te maken. Duidelijk en overzichtelijk platform
 • Kosten: 1,25% tot 3%, afhankelijk van de munt
 • Aanbod: 70 verschillende cryptomunten
 • Service: te bereiken via mail, livechat en telefonisch
 • Extra’s: geen

LiteBit was één van de eerste Nederlands cryptobrokers. LiteBit was hiernaast de eerste broker die het mogelijk maakte om cryptomunten te kopen via iDeal. Het platform van LiteBit is zeer overzichtelijk en hier is eigenlijk niets op aan te merken. Er zijn alleen geen extra’s, het aanbod is vrij klein en kosten zijn ook niet aan de lage kant. Geen toeters en bellen dus, maar dat hoeft niet als je wil investeren.

Door de prima gebruikservaring staat Litebit in onze lijst.

Impressie van de broker

Een account aanmaken bij LiteBit was in enkele minuten gebeurd. LiteBit had meest voorname gegevens nodig en alles werd duidelijk en in stapjes uitgelegd. Het verifiëren van de identiteitsgegevens nam slechts enkele minuten in beslag.

De startpagina van LiteBit geeft een duidelijk overzicht van je portfolio, wallets en je balans in euro.

Ook het kopen van cryptomunten als bitcoin is zeer voor de hand liggend en wijst zichzelf uit, zoals op de afbeelding te zien is.

De kosten bij LiteBit variëren tussen de 1,25% en 3%. De hoogte van de kosten hangt af van de munt. Voor ether wordt er bijvoorbeeld een kost van 2% aangerekend terwijl deze voor litecoin 3% bedraagt.

Bij problemen of vragen kan je LiteBit via mail, livechat of telefonisch bereiken. Deze telefonische helpdesk is een groot pluspunt voor beleggers die het fijn vinden wanneer ze hun probleem mondeling kunnen uitleggen aan een fysiek persoon.

Met LiteBit Earn is het mogelijk om je cryptomunten te staken. Staken is op dit moment mogelijk bij Cardano, Binance Coin, Polygon en Reddcoin. De jaarlijkse opbrengst varieert van 3% tot 6,5%.

#3 Grootste aanbod: Bitcoin Meester

 • Gemak: procedure om een account aan te maken stukje omslachtiger, maar wel een duidelijk platform.
 • Kosten: maximaal 1%
 • Aanbod: 200 verschillende cryptomunten. Grootste aanbod van alle Nederlandse brokers!
 • Service: te bereiken via mail, telefoon of livechat. Probeert elk probleem binnen de 2 uur te behandelen.
 • Extra’s: deelt crypto nieuws en staking mogelijk bij 15 coins met een vergoeding tussen de 2% en 10,5%.

Bitcoin Meester is actief sinds 2017. Het doel van Bitcoin Meester is om de drempel voor beleggen in cryptovaluta zo laag mogelijk te houden. Hoewel Bitcoin Meester ernaar streeft om de drempel om te beleggen in crypto zo laag mogelijk te houden, is de procedure om een account aan te maken lastiger dan bij de andere brokers uit de lijst.

Het grote aanbod en service zijn dan wel weer de reden dat Bitcoin Meester in de lijst met beste brokers staat.

Impressie van de broker

Een account aanmaken bij Bitcoin Meester lijkt op het eerste gezicht zeer eenvoudig, door gewoon je emailadres op te geven. Wanneer de eerste stap afgerond is, vereist Bitcoin Meester echter nog een hoop andere gegevens en procedures. Ze willen uiteraard je identiteit controleren, maar je moet ook een foto met je ID-kaart nemen en een handgeschreven briefje en een adresbewijs doorsturen. De procedure voor een account aan te maken is dus een heel stuk omslachtiger dan bij Bitvavo en LiteBit.

Het platform zelf is wel gewoon duidelijk en overzichtelijk. Op het volgende dashboard worden je bezittingen weergegeven. Handig is dat hier een tool staat om direct te handelen. Je hoeft dus niet per se naar een specifieke pagina van een coin te gaan.

Ga je toch wel naar een specifieke pagina van een coin, bijvoorbeeld Bitcoin, dan ziet het er zo uit:

De kosten bij Bitcoin Meester bedragen maximaal 1%. De hoogte van de kosten hangt af van de munt en de hoeveelheid die je handelt. Hoe meer je handelt, hoe goedkoper de kosten zullen.

Wat opvalt bij Bitcoin Meester is dat de broker ook vaak crypto-nieuwtjes online zet.

Staking is mogelijk bij 15 coins. De vergoeding ligt tussen de 2% en 10,5%.

#4 Gemakkelijkste: Coinmerce

 • Gebruiksgemak: Makkelijk account aan te maken met een duidelijk platform.
 • Kosten: tussen 0,4% en 2,5%.
 • Aanbod: meer dan 160 verschillende cryptomunten.
 • Service: te bereiken via email en livechat.
 • Extra’s: mogelijkheid om te handelen met een cryptbot.

Coinmerce is een cryptocurrency handelsplatform dat zich volledig richt op gebruiksvriendelijkheid en eenvoud om gebruikers een veilige en eenvoudige ervaring te bieden. De focus op eenvoudigheid komt zeer duidelijk naar voor bij Coinmerce. Het aanmaken van een account is zeer simpel. Ook het platform is duidelijk en” to the point”. De mogelijkheid tot handelen met een cryptobot is een leuk extraatje. Daarnaast ook nog prima kosten en een redelijk aanbod. Coinmerce staat daarom in de lijst!

Impressie van de broker

Voor het opzetten van een account bij Coinmerce moest je dezelfde stappen overlopen als bij Bitvavo en LiteBit. Wederom dus zeer duidelijk en makkelijk voor beginners. Wat leuk is bij Coinmerce is dat je $10 gratis krijgt, bij de aankoop van je eerste $100 aan cryptomunten.

Op het platform van Coinmerce valt er eigenlijk niets aan te merken, zoals op de afbeelding van de startpagina te zien is. Het is zeer duidelijk waar je kan handelen. De bekendste munten staan duidelijk weergegeven, waardoor je hier niet lang naar hoeft te zoeken.

De kosten bij Coinmerce liggen tussen de 0,4% en 2,5%. Bij cryptomunten met een heel laag volume is het echter mogelijk dat de kosten hoger liggen. Een belegger zal hier wel eerst een waarschuwing voor ontvangen alvorens hij de munt koopt.

Het is bij Coinmerce mogelijk om cryptomunten te staken bij 13 verschillende munten. De opbrengst varieert van 3,50% tot 10%. Hieronder vind je een overzicht van de munten waar staking van op toepassing is en het bijhorende rendement.

Coinmerce is de enige broker in ons lijstje dat de mogelijkheid biedt om te handelen in cryptocurrencies met een cryptobot. Een bot is een vastgestelde handelsstrategie voor het kopen en verkopen van cryptomunten op basis van een algoritme. Wanneer een belegger handelt met een bot, moet de belegger zelf niets meer doen en neemt de bot het handelen volledig op zich. Coinmerce biedt 3 verschillende bots aan met elk een ander risicoprofiel. Hier moeten we wel zeggen zo’n bot klinkt fancy, maar het is zeker geen garantie op succes.

Hieronder een overzicht:

#5 Handigste extra’s: Knaken

 • Gebruiksgemak: sober maar duidelijk platform.
 • Kosten: 1,2% tot 4%. Duurste uit het lijstje!
 • Aanbod: 120 verschillende cryptomunten.
 • Service: te bereiken via email, livechat en telefoon
 • Extra’s: staking mogelijk tegen een vergoeding van 6% per jaar. Automatisch sparen mogelijk.

Knaken is een platform dat er at minder fancy uitziet, maar wel gewoon een duidelijk overzicht geeft. Een groot voordeel aan het platform is dat je hier automatisch kan sparen. Je kan dan elke maand automatisch geld overzetten naar je account waarmee vervolgens bitcoins of andere crypto’s worden gekocht. Enkele nadelen zijn wel de hoogste kosten. Ook is het de enige broker die geen Android applicatie heeft. Een iOS applicatie heeft Knaken wel.

De broker heeft een plekje in de lijst van beste Nederlandstalige brokers door de unieke automatische sparenfunctie.

Impressie van de broker

De procedure om een account aan te maken, is bij Knaken zeer eenvoudig, vergelijkbaar met Bitvavo en LiteBit.

Het platform zelf is minder “fancy” dan andere maar wel minstens even duidelijk. De startpagina, weergegeven op de volgende afbeelding, geeft een goed overzicht van je portfolio en de verschillende diensten waar je gebruik van kan maken.

De optie om automatisch te sparen is een groot voordeel van het platform van Knaken. Op deze manier kunnen beleggers zonder zorgen periodiek cryptomunten kopen door middel van “dollar cost averaging”. Hierbij koop je elke maand/kwartaal voor een vast bedrag munten, bij zowel hoge als lage koersen. Op lange termijn zal je dan een gemiddelde prijs betaald hebben. Deze manier van beleggen is ideaal voor beleggers die een cryptoportefeuille willen opbouwen, zonder hier tijd aan te besteden.

 

Het kopen van cryptomunten is wederom zeer voor de hand liggend. Met slechts enkele klikken kan je cryptomunten kopen met verschillende betaalmethodes, zoals de volgende afbeelding weergeeft.
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden. 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.