Het crypto recept voor 1 miljard gebruikers

Het herstel in de cryptomarkt in 2023 is gepaard gegaan met enkele hele belangrijke innovaties, die de basis leggen voor 1 miljard crypto gebruikers. Nu ligt het aantal werkelijke gebruikers nog slechts op een aantal miljoenen. Kortom, een enorm groeipotentieel ligt in het verschiet.

Onlangs gaf Coinbase aan een eigen layer-2 netwerk op te zetten, genaamd Base. Daarnaast maakte de Ethereum Foundation bekend dat ERC-4337 toepasbaar is op iedere Ethereum gerelateerde blockchain. ERC-4337 is een manier om crypto wallets een gebruiksvriendelijker te maken. Ook wel slimme wallets of account abstractoin genoemd.

Wanneer je Base en slimme wallets combineerd, heb je een recept om het aantal crypto gebruikers de stratosfeer in te laten schieten.

Geen investeerders, maar echte crypto gebruikers

Bijna iedereen kent wel iemand die in crypto investeert. Als je iedereen met wat crypto bij elkaar op zou tellen, kom je al snel uit op enkele honderden miljoenen. Dat zijn alleen geen crypto gebruikers. Het zijn kleine investeerders die bij een crypto broker zoals Binance zitten en niet de technologie gebruiken.

Wat we wel bedoelen met crypto gebruikers, is iemand met een wallet. Iedereen met een wallet beheert namelijk zelf crypto op een blockchain en gebruikt daarom de technologie. Met een wallet ben je meestal ook een investeerder, maar ook een crypto gebruiker.

Bovendien geloven wij dat je straks met een wallet veel meer kan dan cryptomunten beheren. Bijvoorbeeld makkelijker toegang hebben tot medische documenten, een auto in 2 minuten overschrijven in plaats van een uur, een veel directere stem hebben in de (lokale) democratie of een beloning krijgen voor het geven van persoonlijke data. Crypto tech kan werkelijk in alles wat iets met administratie of waardeoverdracht te maken heeft, worden toegepast.

Waarom gaan de Base layer-2 en ERC-4337 voor massa adoptie zorgen?

Crypto wordt ook wel gezien als Web3. Web3 is een nieuwe versie van het internet, waar gebruikers eigendomsrechten hebben en daarom dingen kunnen bezitten. Op die manier kan je makkelijker dingen digitaal ondernemen. Digitaal bezit is een fundamentele bouwsteen voor een betere economie.

Coinbase: Base layer-2

Om al dit digitale bezit te registeren hebben we blockchains. Alleen blockchains staan bekend om beperkte capaciteit, mits je het decentraal en veilig wil houden. Dit probleem kan je tackelen met layer-2s. Deze subnetwerken aan blockchains kunnen de capaciteit opschalen. Hiervoor zijn verschillende technologieën.

Layer-2s zijn alleen een vrij jonge technologie en lieten langer op zich wachten dan gedacht. Reden dat ze nog niet superveel gebruikers hebben aangetrokken in de laatste stierenmarkt.

Maar nu zet Coinbase de Base layer-2 op. Via Base wil Coinbase de crypto broker gebruikers kennis laten maken met de voordelen van crypto. Dat kan via verschillende applicaties die al hebben aangegeven op Base te gaan bouwen. Het aantal zal ongetwijfeld toenemen, omdat iedereen in staat is om op Base te programmeren.

Coinbase heeft 100 miljoen geregistreerde gebruikers. Wanneer slechts een paar procent van deze overstapt naar Base, verdubbel je al het aantal crypto gebruikers!

Wij geloven dat naast Coinbase ook andere bedrijven straks kunnen besluiten om een eigen layer-2 op te zetten. Je kan namelijk goed verdienen aan zo’n netwerk.

Amazon heeft aangegeven een eigen NFT-marktplaats te lanceren op 24 april. Wellicht dat men straks Base gaat gebruiken of zelf een layer-2 gaat beheren om te verdienen aan transactiekosten.

Kortom, de combinatie van bedrijven en eigen blockchains (layer-2s) geeft ineens een legitimiteit aan de crypto tech en kan een grote groep klanten laten besluiten om crypto gebruiker te worden.

ERC-4337: Slimme wallets

Een onmisbaar ingrediënt om deze layer-2s een groot succes te maken, werd vorige week gelanceerd: ERC-4337. Ook wel account abstraction of smart contract wallets genoemd. Laten wij ze slimme wallets noemen.

Net zoals de telefoon uiteindelijk een smartphone werd genoemd, omdat je met een smartphone opeens allerlei nieuwe functies tot je beschikking had. Een smartphone liet techneuten namelijk toe om apps te programmeren, zodat je met je telefoon meer kon doen dan bellen of sms’en.

Nu gaan wallets naar slimme wallets, omdat techneuten in slimme wallets allerlei nieuwe functies kunnen programmeren. Net zoals ze dat bij smartphones deden. Gebruikers zullen met een crypto wallet veel makkelijker, veiliger en meer dingen kunnen doen.

Dat betekent dat een hele groep mensen die nu geen crypto kunnen gebruiken omdat het te ingewikkeld is, straks wel crypto kunnen gebruiken.

Wanneer je aan de achterkant de snelheid en schaalbaarheid van layer-2s hebt in combinatie met aan de voorkant het gemak van slimme wallets en het vertrouwen van grote bedrijven, heb je de basis voor 1 miljard crypto gebruikers.

Waarom reageert de cryptomarkt niet?

Momenteel zijn zowel Base als slimme wallets nog niet werkend. Base zit nu in de testfase en voor slimme wallets is nu pas de standaard gelanceerd om op te programmeren. 

Voordat je straks echt goed werkende wallets hebt, kan je zo een jaar verder zijn. Daarnaast zal Base in de komende maanden officieel lanceren. Maar voordat je hier voldoende goed werkende apps hebt, kan je ook weer makkelijk een jaar verder zijn.

Kortom, het recept voor crypto mainstream adoptie heeft nog even tijd nodig om te koken.

De brandstof voor de volgende stierenmarkt

Hoewel de markt nu niet reageert, betekent niet dat de markt niet op deze belangrijke gebeurtenissen gaat reageren. Ten eerste kunnen meer gebruikers zorgen voor meer mensen die denken dat het slim is om crypto te kopen. Ten tweede zorgen meer crypto gebruikers voor meer directe vraag naar bepaalde crypto’s. Met name Ethereum (ETH).

Gebruikers op de Base layer-2 moeten namelijk voor iedere transactie ETH betalen. Dit zal niet veel zijn per transactie, maar heel veel kleine beetjes bij elkaar, kunnen voor serieuze vraag zorgen. De Base layer-2 zal een deel van deze ETH moeten afstaan aan het Ethereum netwerk in ruil voor veiligheidsgaranties. Het Ethereum netwerk vernietigd deze ETH vervolgens.

Wanneer het aantal crypto gebruikers in de komende jaren verdubbelt, zal dat dus zorgen voor extra vraag. Maar wanneer het aantal klanten in de komende tien jaar naar een miljard gaat, zal de vraag exploderen.

Een koersdoel van 10.000 dollar per ETH is zeer conservatief.

Onze 5 favoriete cryptomunten voor deze stierenmarkt

Naast Ethereum zien we nog verschillende crypto’s extreem profiteren van de aankomende stroom van gebruikers. Reden dat de analisten van de Crypto Gids recent hun 5 favoriete crypto’s voor de komende stierenmarkt lanceerden.

Bekijk ze hier. Of maak gebruik van deze nieuwe crypto deal.

Dat kan zich overigens snel terugbetalen. Eerder in 2023 boekte de Crypto Gids bijvoorbeeld al enkele vette winsten. Bijvoorbeeld op deze decentrale futures broker.

Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.