Cryptoknallers - 30 januari 2023 - crypto
door RAJA SPEET

Signaal: einde van crypto berenmarkt

In de berenmarkt zijn we bij BeursBrink begonnen met het uitsturen van een wekelijkse gratis crypto nieuwsbrief. In deze delen we de het heetste nieuws van de week, maar krijg je bovenal gratis analyses van de markt. Onze analisten gaven al langer aan om toe te slaan in het diepste van de berenmarkt en dat werd beloond. Vorige week luidden ze het einde van de berenmarkt. Mede op basis van de volgende indicator.

De onderstaande marktanalyse is afkomstig uit de crypto nieuwsbrief. Via deze link wordt je gratis lid.

Einde berenmarkt: crypto heeft bijzonder positief momentum

De cryptomarkt kon de winsten uit de afgelopen weken behouden. Geen terugval na een fikse stijging. Dat was vooral te danken aan Bitcoin, die z’n outperformance ten opzichte van de markt voortzet. Ethereum daalde aan de andere kant met 3%. Hoewel een terugval, zette het wel een hogere bodem neer ten opzichte van vorige week.

Met de recente rally en het uitblijven van een terugval, lijkt de berenmarkt ten einde. Nadat vorige week de kogel door de kerk ging bij Genesis lijkt een periode van omvallende crypto bedrijven afgesloten. Bovendien is het onlogisch dat prijsactie zoals we die hebben gezien, voorkomt in een berenmarkt.

Daarvoor kijken we naar de RSI, voluit de Relative Strength Index. Deze momentumindicator geeft de kracht van een stijging of daling aan. De meting loopt van 0 naar 100. Boven de 50 duidt op een positief momentum en onder de 50 op negatief.

Hoewel de RSI ook wordt gebruikt voor het bepalen van tussentijdse toppen of bodems, geven extreme waarden vooral aan in wat voor een type markt we zitten. Of we meer van de stieren of van de beren mogen verwachten.

Gemeten op de dagelijkse grafiek ging Bitcoin’s RSI waarde bijvoorbeeld nooit hoger dan 80 in een berenmarkt. Nu mat de RSI 88, wat tekenend is voor een stierenmarkt.

Natuurlijk staat iedere stierenmarkt weer bekend om z’n pieken en dalen, of periodes dat er helemaal niet veel gebeurt.

Kans op adempauze neemt toe

Grote kans dat de rally nu weer eventjes op adem moet komen. We zagen in de afgelopen week namelijk een groot aantal hefboomposities worden gesloten. Vooral shortposities. Als deze een positie sluiten, moeten ze het onderliggende actief terugkopen. Aangezien het aantal shorts nu een stuk lager ligt, zullen we niet snel meer een extra impuls omhoog krijgen doordat deze posities sluiten.

Een nieuwe impuls kan weer komen door de rentebeslissing van de Federal Reserve op woensdag. De markt verwacht een verhoging van 0,25%. Deze kan natuurlijk altijd voor de nodige portie volatiliteit zorgen. Zowel naar boven als beneden.

Al met al zegt de meting van de RSI ons, dat de cryptomarkt nog niet klaar is met stijgen in 2023.

Na deze rally ook crypto (bij)kopen?

Zoals we in de gratis analyse uit de crypto nieuwsbrief zeiden, zien we de cryptomarkt een stuk hoger gaan in 2023. We hebben al meerdere malen aangegeven om cash aan het werk te zetten, zowel in de nieuwsbrief als in de Crypto Gids.

Hoewel de kans op een adempauze en terugval toenemen (zeker als de Federal Reserve de rente meer dan 0,25% verhoogt), kan de huidige rally makkelijk een stuk hoger. Bitcoin en Ethereum zitten beide bijvoorbeeld nog niet tegen hevige weerstand. Je cash gespreid aan het werk zetten kan daarom een slimme keuze zijn.

In de Crypto Gids schotelen we een lijst van +20 verschillende kooptips voor. Zo ben je bekend met de interessantste crypto’s uit de markt. Crypto’s die inspelen op de AI-hype of die in deze berenmarkt gewoon op een recordstand staan. Hier namen we onlangs een winst van 800%.

Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Cryptoknallers

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Cryptoknallers

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.