Nederland - 6 juni 2023 - Beursbrink
door STIJN

SEC klaagt Binance en CEO aan

De Securities and Exchange Commission heeft cryptoplatform Binance en zijn CEO Changpeng Zhao aangeklaagd wegens het schenden van U.S. securities. Binance zou de controle van de SEC ondermijnd hebben zodat Amerikaanse investeerders en klanten konden blijven handelen op het niet-gereguleerde handelsplatform.

’s Werelds grootste cryptohandelplatform Binance en CEO Zhangpeng Zhao worden aangeklaagd door het Amerikaanse Securities and Exchange Commission wegens het schenden van enkele regels. Het handelsplatform zou Binance.US hebben opgericht als ‘schild’ om rechtsregels te onthullen, vertragen en op te lossen en Binance te isoleren.

Volgens de SEC hebben twee opeenvolgende CEO’s van Binance.US diepe bezorgdheid geuit over Zhao’s controledrang. Eén van de CEO’s beweert dat ze nooit controle heeft gehad over het bedrijf en dat Zhao hun voorgelogen zou hebben over de ‘missie’ van Binance.US.

“I’m not actually the one running this company, and the mission that I believe I signed up for isn’t the mission. And as soon as I realized that, I left.”

Binance verdiende van juni 2018 tot juli 2021 11,6 miljard dollar aan inkomsten, waarvan het grootste deel afkomstig was van transactiekosten. Sinds de oprichting heeft het platform eerst openlijk en later heimelijk gewerkt om de Amerikaanse klanten te lokken, onder leiding en controle van oprichter Zhao, zo beweerde de Securities and Exchange Commission.

Beschuldigingen

Volgens de SEC was Binance op de hoogte dat tienduizenden klanten Amerikaans waren, maar hebben nooit gevolg gegeven aan oproepen van de Amerikaanse autoriteiten om actie te ondernemen en ‘binnen de lijntjes’ te kleuren. Zhao zou afleiding hebben gecreëerd voor grote investeerders door middel van VPN-diensten om de locatie van deze klanten te verbergen.

En dat is slechts één van de 13 beschuldigingen van de SEC. Er zou ook sprake zijn van ‘wash trading’, dat betekent dat Binance met zichzelf handelde om de prijzen van digitale munten kunstmatig op te krikken waardoor klanten aan hogere prijzen handelden en dus ook meer transactiekosten aan Binance betaalden. CEO Zhao verwierp alle beschuldigingen op Twitter.

Bronnen: Rohan Goswami – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.