De sleutel tot crypto mainstreamadoptie

In de cryptomarkt draait alles om sleutels. Alle cryptomunten en tokens worden namelijk beheerd door een private key. Met zo’n key heb je toegang tot een account die crypto’s bewaart, ook wel een wallet genoemd. Nu is de gebruikservaring van een eigen wallet vandaag de dag slecht en dat zet een rem op de crypto adoptie. Maar in deze blog stel ik je voor aan een technologie, genaamd account abstraction. Met deze tech zal zelfs oma instaat zijn om cryptomunten zelf te beheren.

Nu wil ik wel meteen zeggen dat je de redelijk slechte gebruikservaring van wallets vandaag de dag moet zien als een kans.

Ten eerste ben je met een relatief klein select groepje mensen die toegang heeft tot kansen op de blockchain. Of dat nu nieuwe yield farms zijn of tokens die je alleen via Uniswap kan kopen. Ten tweede ben je niet afhankelijk van een centrale partij, die hun zaakjes niet altijd op orde hoeven te hebben. Dat hebben Celsius, BlockFi of Voyager wel bewezen in de laatste maanden. Ik zou daarom altijd een deel van je crypto vermogen via een eigen hardware wallet bewaren.

Wallets: het meest ondergewaardeerde stukje infrastructuur in crypto

Vandaag de dag lijkt de adoptie van crypto vrij goed te gaan, als je naar het totale aantal crypto gebruikers/bezitters kijkt.

Alleen schijn bedriegt. Want de meeste van deze ‘gebruikers’ gebruiken crypto via een account bij een crypto broker. Via een broker besteed je eigenlijk het beheer uit en je zit in een gesloten omgeving. Als gevolg ben je niet werkelijk eigenaar van je crypto’s en ben je ook niet in staat het bredere financiële internet van crypto te gebruiken.

Toch zit ik ook bij een broker, omdat het allemaal veel makkelijker is dan een eigen wallet aanmaken.

Deze centralisatie bij brokers zorgt ervoor dat werkelijke crypto adoptie niet heel hard toeneemt. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aantal dagelijkse actieve wallets op Ethereum. Dat is niet heel hard toegenomen. Idem dito voor Bitcoin trouwens.

Natuurlijk heeft dit ook te maken met het feit dat blockchains nog niet schaalbaar genoeg zijn voor de massa. Maar de gebruikservaring van wallets is minstens zo belangrijk.

Als er geen wallet zouden zijn, zou Bitcoin of Ethereum niet kunnen bestaan. Met wallets kan je namelijk crypto’s bewaren, versturen, ontvangen of blockchain applicaties gebruiken. Een eigen wallet is zo meer dan een Zwitserse bankrekening in je broekzak.

Het pijnpunt van huidige wallets

Zoals ik in de inleiding zei, heeft iedere wallet een private key. Iedereen die deze private key bezit, heeft toegang tot de bezittingen in een wallet.

Zo’n private key wordt vaak weergegeven in de vorm van een seed phrase. Als je een eigen wallet aanmaakt, maakt de wallet automatisch een seed phrase voor je aan. Dit is een random reeks woorden die als backup dient. Stel je raakt je wachtwoord van je wallet kwijt dan kan je een nieuwe wallet downloaden en deze seed phrase invoeren. Je krijgt dan weer toegang tot je crypto bezittingen.

Nu is deze gebruikservaring niet fijn. Stel je hebt je hele vermogen op je wallet staan. In dat geval is je hele vermogen afhankelijk van één reeks woorden. Stel je raakt deze kwijt, dan is je vermogen in gevaar. Of iemand anders ziet de reeks woorden, dan is je vermogen ook in gevaar.

Hoe wallets nu werken moedigt dus niet aan om centrale platformen als banken gedag te zeggen. Willen crypto netwerken dus echt de mainstream huisvesten, dan moet de industrie met een alternatief komen.

De oplossing: account abstraction

Gelukkig zijn mensen innovatief en bedenken ze altijd oplossingen voor problemen. Voor de private key van wallets is dat account abstraction.

Accounts abstraction maakt iedere wallet een smart wallet. Dat wil zeggen dat de technologie het mogelijk maakt om wallets te programmeren. Doordat techneuten logica in smart wallets kunnen bouwen, kan een seed phrase worden ingeruild voor andere backup methodes.

Je kan bijvoorbeeld een backupcode creëren die geen volledige toegang geeft tot je account, maar alleen in staat is om jou de volledige toegang tot je account terug te geven. Ook wel social recovery genoemd. Zo’n backupcode kan je bijvoorbeeld aan verschillende vertrouwenspersonen (of een gespecialiseerd bedrijf) geven, zonder dat ze toegang tot je wallet hebben, maar wel jou toegang kunnen geven.

Op die manier los je het grootste probleem voor wallets op.

Social recovery is alleen slechts een voorbeeld van hoe wallets verbeterd kunnen worden. Want door wallets te programmeren ben je uiteindelijk tot veel meer in staat. Smart wallets kunnen ook zorgen dat je meerdere transacties in één keer kan tekenen met je wallet. Of dat je alleen crypto’s kan versturen naar goedgekeurde wallets. Stel een hacker zou je wachtwoord kraken, dan kan hij alsnog niet je crypto vermogen stelen.

Met smart wallets is alleen de creativiteit van techneuten de limiet. In de onderstaande video nog meer voorbeelden van wat allemaal mogelijk is met smart wallets en hoe ze werken.

Account abstraction staat dus aan de vooravond om toegepast te worden in verschillende crypto netwerken. Ook liggen er voorstellen klaar om het in Ethereum te integreren. Op die manier zal de gebruikservaring van een wallet stukken verbeteren en kan de werkelijke crypto adoptie in een volgende versnelling!

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.