Nederland - 6 april 2022 - crypto

Vraag naar ethereum giert omhoog (zie deze data)

door SVEN VAN GASSE

Er beweegt heel wat in het Ethereum-landschap. Binnenkort zal het netwerk een belangrijke update ondergaan, genaamd The Merge. De update zal er voor zorgen dat Ethereum zal evolueren van Proof of Stake naar Proof of Work, waardoor het een productieve activa (rendement op ETH) wordt. Dit zal voor een stuk meer vraag zorgen.

Proof-of-Stake is het valideren van transacties en het creëren van blokken op de blockchain door middel van het inzetten (staken) van cryptomunten. In tegenstelling tot Proof-of-Work, waar transacties worden gevalideerd door middel van het inzetten van computerkracht. Door Proof of Stake toe te passen zal veel minder energie en hardware gebruikt hoeven te worden, zodat het netwerk minder inflatie uit hoeft te geven als vergoeding voor onderhoud.

De inflatie van Ethereum zal dit jaar met maar liefst 90% dalen. Deze inflatieverlaging van 4,3% naar 0,43% staat gelijk aan drie Bitcoin Halvings die tegelijkertijd zouden plaatsvinden. Goed om te weten: een Bitcoin Halving stond altijd aan de wieg voor een crypto stierenmarkt.

Huidig aantal gestake’te ETH

Het aantal gestake’te ETH is de afgelopen 2 jaar fors gegroeid. In november 2020 bedroeg de totale waarde van de gestakete ETH nog minder dan 100 000 ETH. Op dit moment is dit aantal reeds gegroeid meer dan 11 miljoen ETH.

In de afgelopen maanden zien we een duidelijke versnelling in het aantal gestake’te ETH. Op de onderstaande grafiek is bijvoorbeeld mooi te zien hoeveel ETH per dag meer wordt gestake’t nu The Merge steeds dichterbij komt.

De groei van het aantal gestake’te ETH zorgt dat de crypto activa uit de vrije omloop wordt gehaald. Dat zorgt voor aankopen en uiteindelijk een krapper aanbod. Ingrediënten voor een hogere prijs.

Waarom stijgt het aantal gestake’te ETH?

Op dit moment bedraagt het rendement op staken ongeveer 5% per jaar in ETH. Volgens een berekening van Ethereum onderzoeker Justin Drake zal deze vergoeding stijgen naar 8% tot 11,5% per jaar. Na The Merge zullen de ETH-stakers immers ook fees uit het netwerk ontvangen. Op dit moment gaan deze fees nog naar miners.

Hieronder Drake’s berekening:

De verwachte stijging van het rendement en het feit dat de Merge nu dichterbij komt lijkt een reden dat het aantal gestake’te ETH nu hard toeneemt.

Hoeveel ETH gaan nog gestake’t worden?

Vance Spencer, medeoprichter van Framework Ventures, verwacht dat het aantal gestake’te ETH naar meer dan 20 miljoen zal gaan. Dit komt dus neer op ongeveer een verdubbeling van het huidige niveau. Framework Ventures is een crypto durfkapitalist. Onder andere vroege investeerders in Chainlink en Synthetix.

Ook wij geloven dat de assumptie van Spencer makkelijk haalbaar is. Een rendement van 5% per jaar zien wij als een target. Deze vergoeding is nog steeds zeer aantrekkelijk in vergelijking met de huidige rentestanden. Dit zou betekenen dat het aantal gestake’te ETH verder kan stijgen naar meer dan 40 miljoen (zie ook de berekening van Drake). Ofwel een enorme toename in de vraag.

Hiernaast wordt er nog geen rekening gehouden met Miner Extractable Value (MEV). Dit zorgt voor nog eens extra inkomsten voor de stakers.

Banken zijn ook geïnteresseerd

Ook steeds meer banken zien de voordelen van staking in. Voor banken kan staking immers ook lucratief zijn, omdat het een zeer aantrekkelijk rendement oplevert.

Twee senior analisten van JPMorgan, de bank van crypto-criticus Jamie Dimon, deden in een rapport het potentieel van PoS uit de doeken. De analisten verklaarden dat blockchain met energie-efficiëntere netwerken, dus gebruik maken van PoS, steeds populairder worden. Hierdoor zal staking als een bron van inkomsten voor zowel institutionele beleggers aan populariteit winnen.

Het rendement via staking kan volgens de analisten de opportuniteitskosten van het bezitten van cryptocurrencies verlagen ten opzichte van andere beleggingen als Amerikaanse dollars of Treasury Notes. De ultralage rente zal beleggers ook steeds meer stimuleren om andere beleggingen met een (bijna) gegarandeerde opbrengst op te zoeken.

De analisten voorspellen dat de overstap van Ethereum van PoW naar PoS de adoptie van staking zullen aanwakkeren. Dit kan ervoor zorgen dat de uitbetalingen van staking-activiteiten kunnen oplopen tot $40 miljard in 2025.


E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.