Sharding technologie

Wat is sharding?

De sharding technologie is een manier om de prestaties van een blockchain op te krikken. In de zin dat het meer data en transacties kan verwerken. De technologie is relatief nieuw en een aantal grote blockchain netwerken hebben of zullen het toepassen. Bijvoorbeeld Ethereum, de BNB Chain en Near.

Met sharding deelt een netwerk zoals Ethereum zijn blockchain op in verschillende blockchains die parallel aan elkaar lopen. Binnen een netwerk bestaan verschillende netwerken die met elkaar communiceren.

Het aantal computers die nu één blockchain onderhouden worden met sharding verdeeld in kleinere groepjes om vervolgens verschillende chains te opereren. Hierdoor wordt de transactiecapaciteit uitgebreid en hoeft men bijna niet op decentralisatie in te leveren. Wel is het lastig om meerdere chains feilloos met elkaar te laten communiceren.

Concreet

Stel we hebben één blockchain netwerk met 1.000 computers die het onderhouden. Het netwerk kan nu 100 transacties per seconde verwerken.

Door de sharding technologie zou het het netwerk zich kunnen vertienvoudigen. De 1.000 computers delen zich op in tien groepjes van 100. Ieder groepje onderhoud zijn eigen netwerk, maar blijven ondertussen wel met elkaar communiceren. Omdat men nu tien blockchains heeft die tegelijkertijd transacties verwerken, is de doorvoer verhoogt naar 1.000 transacties per seconde.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.