USA - 21 december 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Beursplein 5 lager na goedkeuring belastingplan

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street sloot woensdag na een positieve opening uiteindelijk nipt lager. Beleggers namen winst nadat zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat instemde met de nieuwe belastingplannen van president Donald Trump.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Woensdag koerste de index al 0,8 procent lager naar 547,38 punten.

Het Huis van Afgevaardigden stuurde de nieuwe belastingwet donderdag naar president Donald Trump voor ondertekening, nadat de Senaat woensdag al had ingestemd. Trump kan hierdoor nog voor de feestdagen zijn handtekening onder de wet zetten. Dit betekent onder andere dat de vennootschapsbelasting omlaag zal gaan van 35 naar 21 procent.

Door de belastinghervormingen, waarvan de rekening door het oplopen van de staatsschuld pas later zal worden betaald, stijgt direct de winstgevendheid van het Amerikaanse bedrijfsleven, terwijl ook de burgers minder belasting zullen gaan betalen. Beleggers zijn dan ook unaniem enthousiast over de plannen en de opmars van Wall Street dit jaar liet de afgelopen weken zelfs een versnelling zien.

Op Wall Street reageerden beleggers donderdag echter volgens de beleggerswijsheid, ‘bezit van de zaak is het einde van het vermaak’. “Het bullish momentum is verdampt”, stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. “Beleggers hebben uitgekeken naar deze dag sinds Donald Trump de presidentsverkiezingen won, en nu die is gekomen wikkelen handelaren hun posities af”, aldus de marktvolger.

Marktanalist Craig Erlam van Oanda merkte daarnaast op dat “de aandelenmarkten nu meer dan 25 procent zijn gestegen sinds de verkiezingsoverwinning van Trump, en het [belastingplan] is waarschijnlijk inmiddels vrijwel geheel ingeprijsd, dus wordt het interessant om te zien of de eindejaarsrally het volhoudt tot het einde van het jaar, of voortijdig stopt omdat beleggers wat winst nemen.”

De Amerikaanse oliefutures koersten woensdag bijna een procent hoger naar 64,57 dollar, nadat overheidscijfers lieten zien dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week sterker dan verwacht zijn gedaald. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1864, ten opzichte van een stand van 1,1840 bij aanvang van de handelsdag in Europa woensdag.

De Bank of Japan liet vanochtend zijn monetaire beleid ongemoeid en hield verder de kaken op elkaar over de mogelijkheid of de rente volgend jaar wordt verhoogd. Beleggers waren niet onder de indruk en de Aziatische beurzen bleven vanochtend overwegend dichtbij huis. De beurs in Korea was echter een stevige dissonant met een verlies van 1,7 procent door verliezen van met name technologie-aandelen.

Vanochtend publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers waardoor werd onderstreept dat het crescendo gaat met de Nederlandse economie. De consumptie steeg in oktober, het consumentenvertrouwen zit in de lift en de investeringen trekken fors aan. Daarnaast daalde de werkloosheid in november op maandbasis van 4,5 naar 4,4 procent en het aantal mensen die recent naar werk hebben gezocht kwam daarmee voor het eerst sinds augustus 2009 weer onder de 400.000 uit.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg. Beleggers kijken wel uit naar  de uitkomst van de Catalaanse parlementsverkiezingen. Analisten van Rabobank verwachten dat de Catalaanse separatisten er met de winst vandoor gaan, maar mogelijk wel hun absolute meerderheid verliezen. Peilingen wijzen op 67 of 68 zetels, waarbij er 68 nodig zijn om over een absolute meerderheid te beschikken. Bij de vorige verkiezingen zaten de separatisten op 72 zetels.

Bedrijfsnieuws

ASR Nederland moet te veel betaalde kosten terugbetalen aan een klant, na een definitieve uitspraak van geschillencommissie Kifid. Dit zou volgens de advocaat van claimorganisatie Wakkerpolis betekenen dat 250.000 klanten met een vergelijkbare Waerdye-polis gemiddeld 6.000 euro per klant kunnen claimen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P500 index verloor woensdag 0,1 procent tot 2.679,25, de Dow Jones index eindigde eveneens 0,1 procent lager op 24.726,65 punten.  De Nasdaq zakte daarnaast fractioneel procent tot 6.960,96.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.