Nederland - 8 april 2021 - Beursbrink

Olievoorraden stijgen, olieprijzen dalen

door STIJN

De olieprijzen hebben het deze week wat moeilijk en zitten in een neerwaartse trend. De reden hiervoor heeft te maken met de stijgende olievoorraden. Daarenboven worden enkele grote afneemmarkten nog altijd getroffen door een hoog aantal coronabesmettingen. Een slechte combinatie voor de oliemarkt waardoor er neerwaartse druk heerst op de prijzen.

De WTI en de Brent crude zitten deze week in een lichte neerwaartse trend. Er is namelijk minder ‘goed’ nieuws voor de oliemarkt. De Energy Information Administration rapporteerde namelijk dat de olievoorraad opnieuw aan het toenemen is, meer bepaald met 3,5 miljoen vaten.

Dat was vorige week nog anders, toen nam de voorraad af met 900.000 vaten. Een vrij groot verschil dus op slechts een week tijd. Daarenboven worden verschillende belangrijke afneemmarkten geteisterd door een stijging van het aantal coronabesmettingen, met lockdowns tot gevolg.

Daarenboven heeft de OPEC+ laten weten dat ze hun productiebeperkingen vanaf volgende maand zullen afbouwen, dat wil dus zeggen dat ze van plan zijn meer te willen gaan produceren. Met andere woorden, het aanbod op de oliemarkt gaat stijgen vanaf volgende maand.

Vooruitzichten

De daling van de olieprijzen is ook merkbaar aan de aandelen van oliebedrijven, zoals bijvoorbeeld Royal Dutch Shell, BP en Chervron. Sinds hun jaarpiek midden maart zijn deze aandelen lichtjes gedaald, evenredig met de olieprijzen. Maar de dip zou slechts van tijdelijke aard zijn.

Er zijn echter positieve vooruitzichten, het IEA verwacht namelijk dat de vraag naar olie deze zomer fors gaat toenemen. In januari steeg de vraag namelijk al van 7,7 miljoen vaten per dag naar 8,6 vaten per dag. Van zodra de grote economieën zonder beperkingen kunnen heropenen, kan de wereldeconomie fors herstellen en dus ook de vraag naar olie.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: AdmiralFox – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.