Nederland - 15 juli 2021 - Aandelen

Wall Street analisten waarschuwen voor ‘growth scare’

door STIJN

Met het aantal COVID-19 besmettingen (voornamelijk door de erg besmettelijke delta variant die wereldwijd de kop opsteekt) dat aan het stijgen is, vrezen analisten op Wall Street dat er opnieuw een reeks macro-economische verschuivingen zullen plaatsvinden. De analisten zijn wel van mening dat de reactie op de financiële markten ‘overdreven’ is.

De delta variant zorgt voor twijfels. Verschillende analisten op Wall Street verwachten dat dit opnieuw macro-economische verschuivingen gaat veroorzaaken. Emmanuel Cau, hoofdstrateeg bij Barclays, zei dat er verschillende factoren zijn die wegen op het sentiment op de markten.

The combination of data no longer delivering positive surprises, burgeoning evidence that supply and labour shortages could mean stickier inflation, China’s increasingly determined crackdown on various industries, and increasing risk from the COVID delta variant have coincided with enough force to give markets a growth scare.

Cau benadrukte dat het vooruitzicht van een lagere groei en een hogere inflatie de oorzaak is van grote schommelende bewegingen op de aandelenmarkten. Bovendien dragen de povere zomer liquiditeit en de gemengde signalen van centrale banken bij aan de onzekerheid op de markten en verergeren ze waarschijnlijk de scherpe bewegingen, aldus Cau.

Centrale banken

De afgelopen weken heeft de Amerikaanse centrale bank gehint om hun ‘quantitative easing’ programma af te bouwen en de rente twee keer te verhogen in 2023. De Europese Centrale Bank is echter milder en de Chinese centrale bank heeft laten weten bereid zijn extra te stimuleren.

Bij Barclays zeggen ze dat het te vroeg is om te spreken over het einde van een cyclus. Ook kunnen ze ook nog niet spreken over stagflatie of dergelijke, daarvoor zijn er nog teveel vraagtekens. Ze verwachten echter wel dat de zomermaanden woelig kunnen worden.

However with vaccines, reopening and U.S. fiscal stimulus behind us, and only Q2 earnings season ahead as an obvious catalyst to reconnect markets with healthy fundamentals, we could be in for a choppy summer.

Volgens zakenbank Citi blijven hun klanten de voorkeur geven aan waarde-aandelen. Vooral omdat deze relatief gezien goedkoop zijn en een inhaalbeweging zullen maken eens economieën wereldwijd volledig kunnen openen. Ze benadrukten ook dat Europese waarde-aandelen meer in de smaak vallen dan bijvoorbeeld hun Amerikaanse tegenhagers.

Bronnen: CNBC

Foto: Geralt – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.