Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
USA - 5 juli 2018 - VS

Weinig kans om aan mondiale handelsoorlog te ontsnappen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De wereld staat aan de vooravond van een echte handelsoorlog en er zijn maar weinig mogelijkheden om hier nog aan te ontsnappen. Dit stelde econoom Raoul Leering van ING.

Volgens Leering kan een oorlog alleen worden afgewend als de handelspartners van de Verenigde Staten zich vlot overgeven of als de kiezers van Donald Trump luid protesteren tegen de maatregelen die de Amerikaanse president treft. “Er zijn weinig signalen dat dit op korte termijn zal gebeuren”, aldus Leering.

Er is recent veel veranderd, zo benadrukte de econoom van ING. Partners die aanvankelijk leken te worden uitgesloten van importheffingen kregen het deksel op de neus en de door China geboden concessies bleken onvoldoende.

Op vrijdag 6 juli zullen de Verenigde Staten een importheffing van 25 procent zetten op 50 miljard dollar aan Chinese goederen. En China, de EU, Canada en Mexico zullen terugslaan, aldus Leering, die vreest voor wat er nog komen gaat.

Vermoedelijk zal China vrijdag reageren met tegenheffingen. Trump waarschuwde al dat hij dan een heffing van 10 procent zet op nog eens 200 miljard dollar aan goederen. En elke reactie van China zal hij blijven straffen met nieuwe heffingen.

De EU is in gesprek met de VS over een heffing op Europese auto’s van 20 procent. “Maar veel hordes moeten nog worden genomen voor het zover is”, waarschuwde Leering.

Het is volgens ING onmogelijk om te weten hoe de handelsoorlog zich vanaf vrijdag zal ontwikkelen. Leering werkte drie scenario’s uit waarbij in het meest extreme scenario het mondiale bruto binnenlands product met 0,8 procent wordt gedrukt.

Tevens laten de scenario’s van ING zien dat China harder wordt geraakt door een handelsoorlog dan de EU.

Ondanks deze vooruitzichten denkt Leering dat de wereld voorbereid moet zijn op een escalatie in de komende maanden. Vooralsnog blijven de kiezers achter Trump staan en met tussentijdse verkiezingen in het vooruitzicht is volgens ING de kans klein dat de president zal inbinden. Als tegen het einde van het jaar de effecten van de handelsoorlog op de Amerikaanse economie merkbaar worden, zou dit kunnen leiden tot een heroverweging van het handelsbeleid, zo denkt Leering.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Reageer op dit artikel