Nederland - 14 februari 2020 - Beursbrink

Olieprijzen stabiliseren, nog een positieve week in het verschiet?

door STIJN

De olieprijzen stabiliseren en maken zich op voor hun eerste wekelijkse stijging van de afgelopen zes weken. Investeerders hopen dat de grote olieproducenten maatregelen gaan nemen om de productie verder terug te schroeven als gevolg van het coronavirus. De afgelopen weken is de vraag naar olie gedaald omdat een groot deel van China is stilgelegd.

De olieprijzen gaan hun eerste positieve week sinds de week van 10 januari afsluiten. Zowel Brent als WTI crude zijn deze week gemiddeld gestegen, respectievelijk met 3,4 en 2,2 procent. Het lijkt er dus op dat de olieprijzen aan het stabiliseren zijn, investeerders geloven er opnieuw in.

Oil prices appear to have stabilised this week on optimism that OPEC+ will once again do whatever it takes to tighten output and on hope that the coronavirus peak is nearing.

De olieprijzen zijn sinds hun piek op 8 januari met 20 procent gedaald. Investeerders maakten zich zorgen over de grote daling van de vraag naar olie in China. Enerzijds door het coronavirus maar ook door de handelsoorlog met de USA die nog altijd niet volledig van de baan is.

Vraag en aanbod

De situatie op de oliemarkt is zelfs zo ‘ernstig’ dat de OPEC+ aan het nadenken is om de olieproductiebeperking op te schroeven. Mochten ze hun plan doorzetten, dan zouden er 2,3 miljoen olievaten per dag minder geproduceerd gaan worden om de prijsdaling tegen te houden.

Het sentiment omtrent olie blijft echter onzeker vermits het coronavirus nog altijd problemen veroorzaakt. Maar analisten benadrukken dat investeerders zich onnodig zorgen maken vermits enkel de vraag naar olie in China het meeste hinder ondervindt van het virus, de rest van de wereld heeft er (voorlopig) nog niet zoveel last van.

Volgens een rapport van het Internationale Energieagentschap zou de vraag naar olie dit kwartaal, ten opzichte van het jaar ervoor, voor het eerst sinds de financiële crisis in 2009 gaan dalen. Dit is uiteraard iets waar investeerders en beleggers zich zorgen over maken.

Bronnen: CNBC

Foto: Needpix

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.