Nederland - 25 oktober 2020 - Beursbrink

Trump trekt aan het kortste eind in handelsoorlog met China

door STIJN

Amerikaans president Donald Trump is de handelsoorlog met China begonnen enerzijds om het tekort op de handelsbalans recht te trekken en China te dwingen om meer Amerikaanse goederen te importen. Anderzijds om de Chinese economie te destabiliseren zodat de Verenigde Staten van Amerika nog meer voorsprong zouden opbouwen. Helaas heeft president Trump zijn plan niet het gewenste effect gegeven zoals hij had gehoopt.

We kunnen stellen dat Amerikaans president Trump in zijn eigen voet heeft geschoten door een handelsoorlog met China te starten. In 2018 gaf hij het startschot voor wat heeft geleid dat heel wat onrust en onzekerheid op de financiële markten. Met de invoering van verhoogde importheffingen op Chinese producten werd de eerste dominosteen in de handelsoorlog omgeduwd.

Ondanks de belofte van Trump om het handelstekort te verkleinen door hogere tarieven op Chinese goederen te heffen, overschreed de import de export in augustus tot meer dan 67 miljard dollar, het hoogste cijfer in 14 jaar. Het tekort met China is sinds juli met ongeveer 7 procent gedaald maar bedroeg volgens het US Census Bureau nog steeds ongeveer 26 miljard dollar.

Dan komt daar nog eens de coronapandemie bovenop. Terwijl de Verenigde Staten hemel en aarde bewegen om hun economie terug op de rails te krijgen, heeft de Chinese economie al een sterke rebound achter de rug. Tijdens het derde kwartaal groeide deze namelijk met 4,9 procent.

China aan de top?

Het Internationale Monetaire Fonds verwacht dat de Chinese economie dit jaar met 1,9 procent zal groeien. Een groot contrast met de verwachtingen voor Europa en de Verenigde Staten van Amerika. Deze economieën zullen het jaar bloederig afsluiten met nog heel wat werk voor de boeg.

Door de handelsoorlog en de protectionistische aanpak van de Verenigde Staten, is er een gat gecreëerd waar China strategisch gebruik van maakt. Nu de Amerikanen verschillende handelsakkoorden hebben opgeblazen, is er ruimte voor China om dit gat op te vullen en te profiteren van sterkere en betere handelsrelaties met regio’s zoals Canada en de Europese Unie.

Het ziet er dus naar uit dat President Donald Trump alles behalve heeft bereikt dan hij initieel had gepland door een handelsoorlog te starten. De Amerikaanse economie hinkt hopeloos achterop en China wordt steeds meer gezien als een beter alternatief om handel mee te drijven.

Bronnen: CNN

Foto: mohamed Hassan – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.