Nederland - 16 juni 2023 - Beursbrink
door STIJN

Amerikaanse economie blijft veerkrachtig

Uit recente gegevens blijkt dat de Amerikaanse economie sterker presteert dan werd gedacht, voornamelijk op vlak van consumptie. Het rapport komt een dag nadat de Federal Reserve heeft aangekondigd het rentebeleid te pauzeren, maar dat er zeker nog twee ‘rate hikes’ nodig zijn om de inflatie onder controle te krijgen.

Hetgeen de Amerikaanse centrale bank probeert te bewerkstelligen, lijkt niet te lukken. Het strenge rentebeleid heeft gezorgd voor een afkoeling van de inflatie, maar de Amerikaanse economie vertragen verloopt moeizaam. Uit recente gegevens blijkt dat de economie veel sterker is dan verwacht. Consumenten blijven namelijk geld uitgeven ondanks de hogere rentes.

Premium

Strategen van Bespoke Investment Group benadrukken dat er meer signalen zijn van sterkte dan van zwakte. Op de arbeidsmarkt is er echter wel sprake van een vertraging, het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen is gestegen naar 262.000, het hoogste niveau sinds oktober 2021 en hoger dan de 245.000 die economen hadden voorspeld.

“There was a little for everyone, but more signs of strength than weakness.”

Recessie

Detailhandelsverkopen zijn dan weer gestegen met 0,3 procent ten opzichte van vorige maand en 1,6 procent jaar op jaar. De inflatie is in de maand mei afgekoeld naar 4 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens Oren Klachkin, econoom bij Oxford Economics, zal de recessie uitgesteld worden zolang consumenten blijven spenderen.

Bij JP Morgan Asset Management zijn ze van mening dat het werk van de Federal Reserve er op zit en dat twee extra renteverhogingen overdaad zou zijn. Het feit dat de arbeidsmarkt onder druk staat, is volgens de strategen een signaal dat een recessie dichtbij is. De twee extra ‘rate hikes’ verhogen de kans dat de recessie veel zwaarder zal zijn dan ‘gepland’.

Bronnen: Ines Feré – Yahoo Finance

Foto: Janoma.clFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.