USA - 13 augustus 2018 - VS

Wall Street gaat vermoedelijk lagere opening tegemoet

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen maandag als gevolg van de crisis rond Turkije af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening 0,7 procent in het rood.

De aandacht zal maandag vooral gevestigd zijn op de valutamarkt. De Turkse centrale bank heeft maandag maatregelen aangekondigd “om de financiële markten goed te laten werken en de flexibiliteit van de banken te ondersteunen met hun liquiditeitsmanagement”. Zo verlaagde de centrale bank onder meer de reserve-eisen voor de lira. Volgens analisten wil Turkije de rente niet verhogen, omdat dit de groei van de economie zou schaden.

De maatregelen van de centrale bank konden de koersval van de Turkse lira maandag niet stoppen. Voor één dollar werd maandag 6,8463 lira neergeteld, tegenover 6,4275 lira afgelopen vrijdag.

Goldman Sachs waarschuwde maandag in een rapport voor een escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China. Volgens de zakenbank kan een escalatie de Amerikaanse economie en de bedrijfsresultaten ernstig schaden. Mocht de handelsoorlog met een sisser aflopen, dan is dat positief voor de economie en kunnen aandelen verder omhoog.

Goldman Sachs heeft voor S&P 500 voor het eind van het jaar een koersdoel van 2.850, slechts 0,6 procent hoger dan het slot van afgelopen vrijdag. Maar de bank heeft ook allerlei andere bull and bear scenario’s op de plank liggen. Het hangt af van het verloop van de handelsoorlog welk scenario door Goldman Sach zal worden ingezet.

De Aziatische beurzen eindigden maandag lager, met een min van 2 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 1,5 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Olie noteerde maandag ook in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 67,42 dollar, terwijl een oktober-future Brent tevens 0,2 procent goedkoper werd op 72,80 dollar. Oliekartel OPEC heeft zijn prognose voor de toename voor de mondiale vraag naar olie in 2018 en 2019 naar beneden bijgesteld. Dit bleek maandag uit het maandrapport van het kartel.

De euro/dollar noteerde op 1,1421. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er nog een koers van 1,1430 op de borden. Analisten van ING denken dat het muntpaar in de komende maanden de “cruciale” steun op 1,0500/1,0445 gaat testen. Vanaf dit niveau is een herstel te verwachten, denkt technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING.

Bedrijfsnieuws

Er staan maandag geen kwartaalcijfers van bedrijven op de agenda.

Tenminste één aandeelhouder van Tesla is een rechtszaak tegen de fabrikant van elektrische auto’s en diens oprichter Elon Musk gestart. Dit bleek uit documenten die bij een Amerikaanse rechtbank zijn ingediend, schreef The Wall Street Journal. De rechtszaak is een reactie op een tweet vorige week van Musk dat hij zou overwegen om Tesla van de beurs te halen tegen een prijs van 420 dollar per aandeel. In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel 0,1 procent lager.

CEO Satya Nadella heeft voor 35,9 miljoen dollar aandelen Microsoft verkocht. Dit bleek vrijdag uit een melding bij beurswaakhond SEC. Daarmee deed Nadella 328.000 aandelen, ongeveer een derde van zijn belang in Microsoft, van de hand tegen 109,44 dollar per stuk. De topman heeft nu nog 778.596 aandelen. Volgens Dow Jones Newswires was de verkoop geen onderdeel van een geplande aandelenverkoop. Het aandeel noteerde in de elektronische handel 0,1 procent hoger.

Bayer verloor in Frankfurt 11,2 procent, nadat dochterbedrijf Monsanto in Californië veroordeeld is tot het betalen van een schadevergoeding van 289 miljoen dollar. Volgens de Amerikaanse rechtbankjury heeft het bedrijf verzuimd een kankerpatiënt en andere consumenten te wijzen op de gevaren van het gebruik van het anti-onkruidmiddel Roundup. Monsanto gaat tegen de uitspraak in beroep. Het aandeel Bayer zakte naar het laagste punt in twee jaar.

Het aandeel van  Dycom zakte liefst 21 procent, nadat de dienstverlener zijn outlook voor de winst en omzet in het afgelopen kwartaal neerwaarts bijstelde. Dycom gaat nu uit van een kwartaalomzet van 799,5 miljoen dollar, terwijl de vorige prognose nog een range van 830 tot 860 miljoen dollar bedroeg. De FactSet consensus was 843 miljoen dollar. Het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar duurde tot 28 juli.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde vrijdag 0,7 procent tot 2.833,03 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 25.313,14 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 7.839,11 punten

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.