Nederland - 4 oktober 2016 - Beursblik
door FRANCIS MUYSHONDT

Mexicaanse peso houdt niet van Trump

Sinds Donald Trump de nominatie van de Republikeinse partij binnenhaalde, gaat het met de Mexicaanse peso van kwaad naar erger. Maar ook de zwakke Mexicaanse economie speelt een rol.

De voorbije anderhalve maand verloor de Mexicaanse peso 15% tegenover de dollar. De kansen van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zien er immers met de dag beter uit. En het is nu net deze kandidaat die heel wat Mexicaans onvriendelijke standpunten heeft ingenomen. Zo is hij van plan een muur op te trekken tussen de lange grens die de twee landen met elkaar hebben.

peso

Het is geen geheim dat Trump eens hij in het Witte Huis zou belanden een protectionistische koers zou willen varen. En in deze plannen is Mexico een belangrijk component. Hij heeft er reeds mee gedreigd de North American Free Trade Agreement (Nafta) op te blazen en tarieven tot 35% op Mexicaanse export op te leggen.

De Mexicaanse export naar de VS is $300 miljard waard en goed voor 80% van de totale Mexicaanse export. Het belang van de grote noorderbuur kan dus voor Mexico niet genoeg worden onderstreept. Ondertussen zouden Amerikaanse en ook andere bedrijven hun plannen om te investeren in Mexico even in de koelkast hebben gestoken.

De vraag is wat Trump van zijn ‘Mexicaanse beloftes’ gaat waarmaken, tussen zeggen en doen is er een levensgroot verschil. Maar het lijkt evident dat Mexico en zijn munt The Donald liever niet zien als de volgende Amerikaanse president.

Toch is Trump niet de enige oorzaak van de recente val. De Mexicaanse economie doet het echter ook minder goed. In het tweede kwartaal kromp de economie nog voor het eerst in drie jaar. De industriële productie is op jaarbasis teruggevallen, de regering heeft het mes gezet in haar uitgaven en de olieprijs, de belangrijkste grondstof van het land, blijft ondanks het recente herstel zeer laag.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.