Nederland - 14 oktober 2020 - Aandelen

‘China maakt zich klaar voor oorlog’

door STIJN

Verontrustend nieuws vanuit China. Tijdens een bezoek aan een militaire basis in de zuidelijke provincie Guangdong zei Chinees president Xi Jinping tegen de troepen dat ze zich moeten voorbereiden op een nakende oorlog. De Verenigde Staten van Amerika hebben namelijk drie geavanceerde wapensystemen verkocht aan Taiwan. De escalatie tussen ’s werelds grootste economieën gaat naar een absoluut hoogtepunt op deze manier.

Wat een gewoon bezoek moest worden aan de militaire basis in Guangdong, is geëindigd in een soort van oorlogstoespraak. Chinees president Xi Jingping was dinsdag op bezoek om er een speech te geven ter gelegenheid van het veertigjarige bestaan van de Shenzhen Special Economic Zone. Maar Jinping maakte van de gelegenheid gebruik om zijn troepen op scherp te stellen.

Tijdens de inspectie van het People’s Liberation Army Marine Corps zei hij tegen de soldaten om alert te zijn en in opperste staat van paraatheid te blijven. Xi Jinping beval de soldaten ’to put all (their) minds and energy on preparing for war’. Letterlijk vertaald zei hij dat ze zich moeten voorbereiden op een nakende oorlog. De reden hiervoor heeft te maken met de Verenigde Staten van Amerika. Washington heeft laten weten om toch te zullen doorgaan met de verkoop van drie geavanceerde wapensystemen aan Taiwan, de grote politieke rivaal van China.

Nog meer spanningen

Peking reageerde door Washington te vragen om onmiddellijk alle verkopen aan Taiwan te annuleren en om alle militaire banden met Taiwan te breken. Ondanks de dreigementen en het ongenoegen van China, is de relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en Taiwan sterker geworden onder Amerikaanse president Donald Trump.

Het ziet er dus naar uit dat de spanningen tussen ’s werelds grootste economie er onder Donald Trump niet beter op worden. Het is dan ook begrijpelijk dat China graag wil dat Joe Biden zijn zitje in het Witte Huis overneemt in november hoewel dat geen garantie is op beterschap. Maar van Biden weten we wel dat hij meer geneigd is om China minder hardhandig te behandelen dan Trump.

Bronnen: CNN

Foto: Priyam Patel – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.