Nederland - 26 oktober 2020 - Beursbrink

2021 kan een beter jaar worden voor Canadese olie

door STIJN

De situatie op de oliemarkt blijft slecht. Overal ter wereld kreunen olieproducerende landen en bedrijven onder de lage olieprijzen. Het grootste slachtoffer is Canada want nog voor het uitbreken van de coronacrisis was hier al een probleem omtrent vraag en aanbod. Alleszins om beide in aanraking te laten komen met elkaar want wegens een tekort aan pijpleidingen kan niet aan de vraag worden voldaan. Daar zou in 2021 verbetering in moeten komen.

20 april gaat de geschiedenis in als een gitzwarte dag op de oliemarkt. Toen daalden de olieprijzen onder de nul en werd je bij wijze van spreken betaald om olie aan te kopen. Dit was de slechtste dag voor eender welk olieproducerend land en bedrijf, maar vooral voor Canada want zelfs voor deze gitzwarte dag noteerden hier de olieprijzen al zwaar onder de nul.

De oliesector in Canada zit al jarenlang in de problemen wegens een tekort aan pijpleidingen en geschikte infrastructuur. Een vreemde complicatie want er is veel vraag en veel aanbod, echter kan men beide zijdes moeilijk met elkaar verbinden. Door het gebrek aan manieren om olie te transporteren, worden olieproducenten gedwongen om hun olie heel goedkoop te verkopen.

Volgens denktank Frasier Institute heeft dit gezorgd voor een massaal winstverlies van 20 miljard dollar in 2018. En dat is niet het enige probleem. Het andere probleem zijn de ongelooflijk milieuonvriendelijke oliezanden die het hart vormen van de Canadese olie-industrie. Oliezandproducenten krijgen hoge boetes omwille van de ernstige negatieve milieueffecten.

Mexicaanse export en pijpleidingen

Maar er is eindelijk wat goed nieuws voor de Canadese oliesector. Volgens BMO Capital Markets gaan de olieprijzen in Canada de komende jaren stijgen dankzij een afbouw van de Mexicaanse export van zware ruwe olie naar raffinaderijen aan de Golfkust van de Verenigde Staten. Hierdoor wordt de Canadese markt opengesteld voor de Verenigde Staten van Amerika.

Oil sands producers will benefit from less output of competing crude from Latin America as Petroleos Mexicanos expects to cut exports while Venezuelan supplies remain off limits due to U.S. sanctions.

Bloomberg verwacht dat het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex 70 procent minder olie zal exporteren naar de Verenigde Staten. Een flink gat waar de Canadese oliesector kan inspringen. Daarenboven kunnen de logistieke problemen omtrent de pijpleidingen volgend jaar voor een deel verholpen worden gezien de drie belangrijkste pijpleidingen momenteel onder constructie zijn.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.