Energy - 23 januari 2020 - Beursbrink

Klimaat bepaalt temperatuur op beurzen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Dit jaar zou wel eens het eerste jaar kunnen worden waarin het klimaat een bepalende factor op de beurs is. Dit stelde Saxo Bank donderdag in een vooruitblik.

“Voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is een echte beweging zichtbaar waarbij niet economische groei, maar klimaat en milieu de belangrijkste prioriteit gaan worden voor overheden en hun burgers”, stelde econoom Steen Jakobsen van Saxo Bank.

De klimaatdiscussie maakt volgens de online-broker duidelijk dat het huidige economische model steeds minder goed werkt. Overheden wereldwijd moeten steeds meer geld opzij zetten: voor cyclonen in Japan, droogte in Zuid-Afrika en Namibië, overstromingen in Indonesië en bosbranden in Australië.

De natuurrampen kunnen leiden tot hogere voedselprijzen, meer ongelijkheid en meer kans op volksopstanden en revoluties, waarschuwt Saxo Bank.

Terwijl beleggers in 2019 nog profiteerden van de hernieuwde monetaire verruiming door centrale banken, en in 2020 alweer roepen om meer stimulering, houdt Saxo Bank er rekening mee dat de periode van lage inflatie wel eens ten einde kan zijn. Een kredietcrisis die de Amerikaanse schalie-energiesector hard raakt, sluit de broker ook niet uit.

Dat betekent niet dat het verstandig is uit de aandelenmarkt te stappen, denkt Saxo Bank: dat is geen goed idee, nu de centrale banken en overheden wereldwijd aan het stimuleren zijn, ondanks de late fase van de economische groeicyclus.

De bosbranden in Australië zouden wel eens een wake-up call voor de wereld kunnen zijn. Saxo Bank denkt dat er wel eens veel groene regeringscoalities wereldwijd aan de macht kunnen komen, met Duitsland als mogelijke ‘game-changer’, met een coalitie van CDU/CSU en de Groenen. De volgende stap zal een groot pakket aan monetaire en fiscale stimuleringen zijn, vanaf 2021. Opkopen van groene obligaties door de ECB is een optie, maar overheden zullen ook moeten gaan investeren in groene projecten.

Grondstoffen volatiel

Grondstoffen gaan een potentieel volatiel jaar tegemoet. Onbestendiger weersomstandigheden, met droogtes, overstromingen, hittegolven en bosbranden, kunnen de voedselketens en ook de ecosystemen, zoals de visstand in de oceanen, verstoren. Oplopende prijzen kunnen leiden tot sociale onrust en revoluties, zoals tien jaar geleden gebeurde in de Arabische lente.

Groene fondsen hebben eigen risico’s

De Deense online-broker, die vorig jaar BinckBank overnam, ziet het komende kwartaal de belangstelling voor groen en duurzaam beleggen verder toenemen. De broker heeft een lijst gemaakt van 49 aandelen waarmee beleggers blootstelling krijgen aan de groene industrie: zonne-energie, wind-energie, batterijen, elektrische auto’s, bioplastic, recycling, bouwmaterialen, voeding, om een paar sectoren te noemen. Alle sectoren kennen hun eigen risico’s, merkte de broker daarbij op. Ze zijn ook kapitaalintensief en gevoelig voor een stijgende rente.

Ook adviseert de broker om vooral in Europese aandelen te zitten, en minder in Amerikaanse, omdat er rekening wordt gehouden met een zwakkere Amerikaanse dollar, gezien het begrotingstekort en het opkoopprogramma van de Fed.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.