Nederland - 13 januari 2023 - Beursbrink
door STIJN

Zweden vindt grote hoeveelheid zeldzame aardmetalen

Het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB heeft één miljoen ton zeldzame aardmetalen gevonden. Deze vondst is bijzonder goed nieuws voor Europa vermits deze metalen voor 99 procent worden geïmporteerd vanuit China. Op deze manier wordt de afhankelijk van China kleiner.

Goed nieuws voor Europa, in Zweden heeft men één miljoen ton zeldzame aardmetalen gevonden. Deze metalen zijn van toepassing voor de productie van o.a. windturbines en elektrische voertuigen. Los van de waarde, het stelt Europa in staat minder afhankelijk te zijn van China. Op dit moment importeert Europa 99 procent van deze aardmetalen vanuit China.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is enthousiast en denkt zelfs dat deze aardmetalen op termijn belangrijker zullen worden dan olie en gas gezien de energietransitie naar hernieuwbare energie. Jan Moström, CEO van mijnbouwbedrijf LKAB, noemt de vondst bijzonder goed nieuws voor Zweden, Europa en het klimaat.

This is good news, not only for LKAB, the region and the Swedish people, but also for Europe and the climate.

Vraag

Deze zeldzame aardmetalen bestaan uit 17 elementen die gebruikt worden voor producten en infrastructuur die tegenwoordig heel belangrijk zijn. Je vindt ze terug in toestellen zoals smartphones, harde schijven en treinen, maar ook batterijen en zonnepanelen. De vraag naar zulke metalen gaat tegen 2030 waarschijnlijk vervijfvoudigen.

Het gaat echter nog eventjes duren alvorens men de aardmetalen kan ontginnen. Men spreekt over een termijn van 10 tot 15 jaar alvorens ze kunnen beginnen en de materialen aanbieden op de markt. Er moeten ook eerst licensies worden toegekend om het gebied onder handen te mogen nemen.

Bronnen: Jenni Reid – CNBC

Foto: Tom Fisk

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.