Nederland - 8 juli 2022 - Beursbrink
door STIJN

ECB stress test toont aan dat banken klimaatrisico’s niet incalculeren

De resultaten van de klimaat stress test van de Europese Centrale Bank heeft aangetoond dat het merendeel van de banken in de eurozone geen rekening houden met mogelijke negatieve scenario’s ten gevolge van klimaatveranderingen. Ze benadrukken daarom dat banken zich hier meer op moeten focussen willen ze bestand zijn tegen crissisen.

De banken in de eurozone zijn bestand tegen heel wat tegenslagen, maar risico’s ten gevolge van klimaatveranderingen behoren niet tot het lijstje. De Europese Centrale Bank heeft een stress test gedaan die aantoonde dat het merendeel van de financiële instellingen effectief in de problemen zouden komen mocht er iets gebeuren door zware klimaatverandering.

Qua timing is deze test niet zo willekeurig gedaan, het Europese continent wordt elk jaar ‘droger’ door hittegolven, energieprijzen stijgen en het aantal natuurrampen lijken ook toe te nemen. Om extra druk te leggen, en niet alleen op de banken, hebben wetenschappers gezegd dat het ‘nu of nooit’ is inzake de klimaatcrisis. Andrea Enria, voorzitter van de ECB, dringt aan bij de banken.

Euro area banks must urgently step up efforts to measure and manage climate risk, closing the current data gaps and adopting good practices that are already present in the sector.

Stress test

In totaal hebben 104 banken meegedaan aan de klimaat stress test, de eerste van zijn soort met drie categorieën. Die omvatten hun eigen mogelijkheden voor het testen van klimaatstress, hun afhankelijkheid van koolstof-emitterende sectoren en hun prestaties onder verschillende scenario’s over verschillende tijdshorizonten.

Zulke testen worden belangrijker gezien de problemen omtrent het klimaat groter worden en de economische impact ervan significanter. De resultaten waarschuwden dat de krediet- en marktverliezen dit jaar in totaal zouden kunnen oplopen tot ongeveer 70 miljard euro.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: Marco VerchCCNull – CC BY 2.0 DE

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.