Energy - 25 september 2022 - Klimaat
door VINCE

8 aandelen om in te spelen op versnelde energietransitie

Kansen met groene energie? In de huidige wereldwijde situaties negeren veel beleggers klimaatneutrale bedrijven. Echter stabiliseren hun koersen en kijken bedrijven uit naar het EU-plan met miljarden aan investeringen in groene energie. Daarom selecteerden we in onze Klimaatgids 8 aandelen om in te spelen op de versnelde energietransitie.

Sentiment is slecht

Principes worden snel overboord gegooid als de nood aan de man komt. En dat is precies het sentiment dat we nu zien bij veel lezers, als het gaat om het topic ‘groene energie’. Klimaatneutraal is leuk, maar nu nog even niet. Dat lijkt haast het collectieve gedachtegoed bij beleggers. 

In die zin heeft de inval van Rusland in Oekraïne voor een grote omslag bij investeerders gezorgd. Beleggers zien ineens weer heel veel brood in – vorig jaar nog voor dood verklaarde – vervuilende energiebedrijfjes. En ze zijn daarnaast veel kritischer geworden op bedrijven die de energietransitie mogelijk maken.

De energietransitie, zoals men het minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen met een mooi woord benoemt, bevindt zich nog in een beginfase. En is totaal niet in staat om de klappen vanuit Rusland op te vangen. Simpel gedacht: laten we eerst de winter maar eens doorkomen. En dat zal toch echt gaan gebeuren met fossiele brandstoffen. Kolencentrales opnieuw openen, terwijl sluiten van kerncentrales wordt uitgesteld.

De grootste schrik voor beleggers in klimaatneutraal beleggen?

Het stupide plan van de EU om winsten van energiebedrijven extra te belasten die goedkoop elektriciteit kunnen opwekken. Groene bedrijven dus, die energie opwekken uit wind en zon. U snapt dat dit de wereld van klimaatneutraal beleggen uitdagender maakt. To say the least.

Aan de andere kant; politici zijn nog steeds heel fier op het doorvoeren van een energietransitie. Met een steuntje in de rug door Poetin, die de energiemarkt totaal heeft ontregeld. Zo is er in mei een plan gepresenteerd door de EU, ‘REPowerEU’ genaamd om van het Russisch gas af te gaan. Groene energie speelt hierin een sleutelrol met bijvoorbeeld groene waterstof en wind- en solar.

Het volledige plan vindt je hier.

De ambities zijn stevig, maar vandaag de dag staan we eigenlijk nog nergens. Slechts enkele procenten van onze enorme nood aan energie kan op dit moment door klimaatneutrale bronnen ingevuld worden. Neem transport, daarvoor zaten we als Europese Unie in 2020 aan amper 10,2%. En transport is binnen Europa een belangrijke drijfveer voor hogere inflatie:

Grote overheidsinvesteringen brengen grote kansen

Het is dus voor iedereen duidelijk dat er iets moet gebeuren. De EU heeft met het hierboven benoemde plan zo’n 210 miljard becijferd, die tussen nu en 2027 zullen worden geïnvesteerd. En zie hier het interessante aan deze sector. Hoewel beleggers negatief zijn, komt de sector juist in een stroomversnelling met veel nieuwe investeringen. En dat zien we ook aan de beurskoersen.

Neem nu een fabrikant voor onderdelen voor windmolens die zijn beurskoers tussen eind juli en 24 augustus met 133% zag stijgen. Of een producent van biobrandstoffen die in prijs verdubbelde sinds begin juli. Terwijl beleggers negatief zijn, profiteert de sector wel en lijken koersen klaar voor hogere niveaus.

In onze Klimaatgids selecteerden we 8 aandelen om in te spelen op de versnelde energietransitie. En hoewel hier prachtige bedrijven in zitten, was hun beurskoers al maanden niet vooruit te branden. Maar, daar zien we evenwel verandering in komen. In een gloednieuwe update van de Klimaatgids wordt het potentieel van alle posities nogmaals haarscherp uitgelegd. Een verzameling van opportuniteiten die je niet mag missen!

Abonnees downloaden het nieuwste ebook via deze pagina.

> Nog geen abonnee? Teken je dan hier in op de Klimaatgids (met levenslange toegang) voor €199,-.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.