Nederland - 4 maart 2022 - Beursbrink

Turkse inflatie naar hoogste niveau in 20 jaar

door STIJN

De Turkse inflatie is gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen 20 jaar, namelijk naar 54 procent in de maand februari. De consumentenprijzen zijn gestegen met 4,81 procent ten opzichte van de maand januari. De strategie van president Erdogan om de rentes te verlagen, is dus niet aan het werken. Dat hadden marktkenners en economen reeds voorspeld.

Het leven in Turkije is ontzettend duur geworden, de inflatie is er gestegen naar 54 procent en heeft zo het hoogste niveau van de afgelopen 20 jaar gehaald. Het verschil met de maand januari is een stijging van 4,81 procent. Het ziet er niet meteen naar uit dat de inflatie gaat afkoelen.

Door de recordinvoer van energie in januari steeg het handelstekort van Turkije. De grondstoffenprijzen blijven stijgen door zorgen omtrent de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De olieprijzen zijn dit jaar al met 53 procent gestegen wat allesbehalve gunstig is voor de inflatie.

President Recep Tayyip Erdogan houdt vast aan zijn strategie om de rentes te verlagen. Hij is er heilig van overtuigd dat hogere rentes de inflatie doet stijgen. Het tegenovergestelde is uiteraard waar, maar economen en marktkenners kunnen Erdogan niet van gedacht doen veranderen.

Koopkracht

De Turkse lira heeft vorig jaar 47 procent van zijn waarde verloren, wat een zware impact heeft op de koopkracht van de Turkse bevolking. Hun geld is minder waard en moeten producten kopen die hard in prijs zijn gestegen. President Erdogan steekt de schuld omtrent hun zwakke valuta op ‘buitenlandse invloeden’. De Turkse centrale bank gaat een ‘reddingsplan’ opstarten.

Analisten zien dit plan als een verdoken renteverhoging die niet duurzaam is. Op zeer korte termijn zal de inflatie mogelijks wel gaan dalen, maar de centrale bank zal iets anders moeten doen om de inflatie onder controle te houden. Volgens het Capital Economics zal de inflatie rond dit niveau blijven hangen tot eind dit jaar. Zij zien geen vooruitzichten voor effectieve renteverhogingen.

Inflation will stay close to these high levels until the very final months of this year, but the central bank and, crucially, President Erdogan seem to have no appetite for interest rate hikes.

Bronnen: Natasha Turak – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.