Nederland - 25 augustus 2021 - Beursbrink

Maken brandstofcelvoertuigen hun opmars in China?

door STIJN

Dat elektrische voertuigen het nieuwe normaal aan het worden zijn in China en de wereld, dat is niets nieuws. Volgens de Amerikaanse zakenbank JPMorgan staat er een nog nieuw type voertuig klaar om zijn opmars te maken, in China weliswaar. Het gaat namelijk over brandstofcelvoertuigen binnen de commerciële vrachtwagenmarkt.

Voor de markt van personenvoertuigen is de verschuiving van brandstofmotoren naar elektromotoren al enkele jaren aan de gang. Er zijn zelfs ambities dat tegen 2030 de helft van alle verkochte voertuigen elektrisch moeten zijn, in de Verenigde Staten weliswaar. Echter ambieert ook China soortgelijke evolutie. Elaine Wu, Azië-expert bij JPMorgan, voorspelt nog iets anders.

Currently, the fuel cell vehicles account for less than 5% of the commercial truck market in China and that could grow to about one-third of total market share in 2050.

Brandstofcelvoertuigen maken op dit moment slechts 5 procent deel uit van de commerciële vrachtwagenmarkt in China. Zij ziet dit cijfer tegen 2050 groeien tot 33 procent. Dit type voertuig haalt energie uit elektriciteit dat wordt opgewekt door middel van waterstof. Wat uiteraard zeer zuiver is en alleen water uitstoot bij gebruik. Het is daarom ideaal voor vrachtwagenverkeer.

Waterstof

Een reden waarom vrachtwagens op waterstof een goed idee zijn, is omdat de tanktijd slechts 10 tot 15 minuten duurt en de actieradius ongeveer 800 kilometer bedraagt. Een andere reden is uiteraard omdat vrachtwagens met brandstofmotoren zeer vervuilend zijn voor het milieu.

The [Chinese] government is promoting something, what we call ‘city clusters’ so that there could be demonstrative cities telling successful stories of how fuel cell vehicles are implemented in various parts of the country.

Peking wil dat 20 procent van alle nieuwe verkochte voertuigen tegen 2025 voertuigen zijn die aangedreven worden door hernieuwbare energie. De concurrentie in deze markt is ‘moordend’ met bedrijven zoals Tesla, Xpeng, Nio en Li Auto die allemaal een deel van de koek willen.

Het is echter broodnodig wil China hun klimaatdoelstelling behalen. Het land wil tegen 2060 CO2-neutraal zijn en daar kan waterstof een belangrijke rol in spelen. China lijkt de hoofdrol te willen gaan spelen in dit verhaal en is verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde productie.

Bronnnen: Eustance Huang – CNBC

Foto: Jason FioriFlickrCC BY-NC-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.