In welke typen REITs kan je beleggen?

Kennisbank
In welke typen REITs kan je beleggen?

Vastgoed is er in allerlei soorten en maten. Dat betekent ook dat er op de beurs verschillende soorten vastgoed zijn. Zo zijn er vastgoedfondsen die zich alleen richten op hotelvastgoed, of juist op kantoorruimte. In dit artikel leggen we je uit welke subdivisies er in de vastgoedmarkt zijn en hoe je daar met REITs op in kan spelen.

Een REIT is een speciaal vastgoedfonds. Omdat het geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen, als minimaal 90 procent van de winst wordt uitgekeerd als dividend. Dit komt er in de praktijk op neer dat REITs meestal een hoger dividend betalen dan aandelen en andere vastgoedfondsen, die niet de regels van REITs genieten.

Hoewel alle REITs dezelfde regels hebben, betekent het niet dat iedere REIT hetzelfde is. De focus van een REIT op een bepaald type vastgoed, kan grote gevolgen hebben voor het koersverloop. Er zijn dus verschillende REITs die zich op specifieke sectoren richten.

Het is overigens niet zo, dat alle REITS heel gespecialiseerd zijn. REITs kunnen namelijk ook in een combinatie van verschillende soorten vastgoed zitten. En hoeven daarom niet alleen kantoren of winkels te hebben.

6 verschillende groepen

REITs, of het vastgoed waar REITs in beleggen, kunnen we gemiddeld genomen in 6 groepen onderverdelen:

  1. Woonruimte. Deze REITs spelen in op woonruimte voor mensen. Denk hierbij aan huizen, appartementen en flatgebouwen. De huurinkomsten komen dus van veel particulieren. Kijk hier voor meer informatie.
  2. Hotels. Dit type vastgoed focust zich op toerisme en/of op zakelijke reizigers. Bij dit vastgoed moet je daarom denken aan hotels, hostels of resorts, en kan zeer gevoelig zijn voor seizoenseffecten. Kijk hier voor meer informatie over hotel REITs.
  3. Kantoorruimte. Kantoor REITs bezitten kantoorruimte en hebben daarom bedrijven als huurders. Hierdoor zijn deze REITs iets risicovoller als andere, maar hierdoor bieden ze wel een betere kans op een hoger rendement. Hier vind je meer informatie over de kantoorsector.
  4. Winkels. REITs die zich focussen op winkels kunnen een zeer diverse portefeuille hebben. Het vastgoed varieert van minst risicovol tot zeer risicovol; maar net in welke sector de huurder actief is. Hier lees je meer over winkel REITs.
  5. Industrie. Deze REITs faciliteren operaties van bedrijven. Ze lijken dus op kantoor REITs en zijn daarom een van de risicovolste groep om in te beleggen. Hier lees je meer over industriële REITs.
  6. Gezondheidszorg. REITs in de gezondheidszorg bezitten onder andere ziekenhuizen en rusthuizen. Ze zijn daarom een defensieve keuze, maar ook erg afhankelijk van de overheid. Kijk hier voor meer informatie over deze groep.

Ook kan je naast deze onderverdeling denken aan nieuwe trends binnen vastgoed. Zoals marihuanavastgoed of vastgoed speciaal voor ouderen, zodat je inspeelt op de vergrijzing. Op dergelijke groeitrends spelen wij bijvoorbeeld in met ons rapport ‘Vastgoed van de toekomst’.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.