Beleggen in industriële REIT’s

Kennisbank
Beleggen in industriële REIT’s

Bij industrieelvastgoed moet je denken aan warenhuizen, distributiecentra en fabrieken. Daarnaast kan een REIT ook een heel industrieelpark bezitten. Dit betekent dat de huurinkomsten van bedrijven komen en het lange huurcontracten heeft.

Door deze eigenschappen lijken industriële REITs op kantoor REITs. Dat betekent dus ook dat industrieelvastgoed in het risicovollere rijtje van REITs valt, omdat bedrijven de huurders zijn. Schaalt een bedrijf zijn operaties terug? Dan zal dat een negatieve impact hebben op de huurinkomsten.

Daarom zijn deze REITs erg gevoelig voor de economische cyclus.

Daarnaast zijn er ook nog verschillen, tussen industriële en kantoor REITs. Bijvoorbeeld in huurcontracten, die van industriële REITs meestal een nog langere looptijd hebben. Hoewel de waarde van een contract vrijwel altijd meestijgt met de inflatie, is het voor managers lastiger om huurinkomsten te verhogen door bijvoorbeeld de verbetering van vastgoed.

Pluspunten aan industrieelvastgoed

Industriële REITs hebben enkele specifieke voordelen, die andere REITs meestal niet hebben. Een belangrijke is dat het industriële vastgoed minder onderhoud nodig heeft. En hierdoor kunnen veel kosten worden bespaard.

Ook is industrieelvastgoed vrij makkelijk te bouwen. Het aanbod zal dus altijd meestijgen met de vraag. Toch komt er in de industriële sector minder overaanbod voor, wat op het eerste gezicht gek kan klinken. Het is namelijk zo dat nieuwe projecten vaak geannuleerd worden als ze niet langer nodig zijn. Dat is dan voor projectontwikkelaars een kost efficiëntere keuze.

Daarnaast biedt de makkelijke bouw in de industrie ook de mogelijkheid voor REITs zelf om vastgoed zelf te ontwikkelen. Als er in een bepaalde regio kansen liggen, kan een REIT met financiële ruimte hier snel toeslaan.

Waar moet je bij een industriële REIT op letten?

Toch hangen er ook nadelen aan industrieelvastgoed. Huurinkomsten zullen namelijk minder hard stijgen dan bij andere soorten REITs. Omdat de contracten zo’n lange looptijd hebben, waardoor managers minder gelegen hebben om rond de tafel te gaan met huurders. Ook zal de huur minder hard stijgen dan bij andere typen REITs, omdat  en er snel bij kan worden gebouwd.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.